E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Draaiende droom

Deze prachtige draaimolentaart is aan de buitenkant versierd met Zwitserse botercrème en koekjes. Vanbinnen vind je verrassende smaken van chocolade en sinaasappel. De crunchlaag maakt het helemaal af!

Shai

Recept van
Shai

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 20 eieren
  • 600 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 600 gram bloem (gezeefd)
  • 90 gram cacaopoeder
  • Snufje zout
  • 180 gram ongezouten roomboter, gesmolten en lauwwarm

Sinaasappelcrème

  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 sinaasappels (rasp + 160 milliliter sap)
  • 130 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 100 gram roomboter

Pure chocoladeganache

  • 400 gram pure chocolade (60–70%)
  • 200 milliliter slagroom
  • 20 gram roomboter

Crunchlaag met speculaaskruiden

  • 120 gram melkchocolade
  • 120 gram hazelnootpraliné (pasta)
  • 80 gram cornflakes
  • ¼ theelepel speculaaskruiden

Zwitserse botercrème

  • 5 eiwitten
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 300 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Royal icing

  • 500 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 110 gram eiwit (ca. 3 eieren)
  • Enkele druppels citroensap

Koekjes

  • 480 gram bloem
  • 226 gram roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 40 gram maïzena
  • Snuf zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Rasp van 1 citroen
  • 1–1,5 eetlepel cacaopoeder 

Karamel

  • 100 gram kristalsuiker

Garnering

  • pistache
  • goud poeder

Bereidingswijze

“Een fraai uiterlijk is aan jou wel besteed” zegt Janny over de draaimolentaart van Shai. Naast de afwerking scoort Shai ook hoge ogen met de smaakcombinaties in deze taart.

Bakbenodigdheden

  • 3 springvormen van circa 22 centimeter, 16 centimeter en 12 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Staafmixer
  • Citruspers en rasp
  • Thermometer
  • Liniaal
  • Satéprikkers
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes: rond en stervormig
  • Draaiplateau
  • Pilaren of stevige prikkers
  • Paletmes
  • Taartplateau

Biscuit

  • Verwarm de oven tot 175 graden.
  • Klop de eieren en suiker au bain marie tot 45 graden.
  • Klop dit samen luchtig voor 10 minuten.
  • Voeg hier de vanille en sinaasappelrasp aan toe.
  • Spatel de gezeefde bloem, cacaopoeder en snufje zout er doorheen.
  • Voeg de gesmolten boter toe en spatel dit kort door.
  • Verdeel het beslag over de drie springvormen.
  • Bak de biscuits in 25–30 minuten gaar.
  • Laat afkoelen een rooster.

Sinaasappelcrème

  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Verwarm het sinaasappelsap en de rasp rasp samen met de suiker.
  • Voeg de eidooiers toe en mix goed door.
  • Mix dit goed door.
  • Voeg de 4 gelatine en boter toe.
  • Laat dit afkoelen.

Pure chocoladeganache

  • Verwarm de slagroom.
  • Doe hier de pure chocolade en boter bij.
  • Roer glad en laat opstijven.

Crunchlaag met speculaaskruiden

  • Smelt de chocolade.
  • Meng dit door de praliné.
  • Voeg de cornflakes en speculaaskruiden toe.
  • Mix dit door elkaar.

Zwitserse botercrème

  • Klop de eiwitten au bain-marie op tot 70 graden.
  • Klop de suiker, vanille en zout op.
  • Voeg de boter hieraan toe.

Royal icing

  • Klop de poeder samen met de eiwitten tot een stevig glazuur.
  • Voeg hier wat citroensap aan toe.
  • Verdeel in de spuitzakken.

Koekjes

  • Verwarm de oven tot 190 graden.
  • Mix de bloem, boter, kristalsuiker, eieren, maïzena, zout, vanille en citroensap door elkaar.
  • Verdeel het deeg in twee delen.
  • Voeg aan het ene deel de cacao toe.
  • Rol beiden deegjes uit tot 4 millimeter.
  • Steek hier 8 tot 10 dieren uit op prikkers.
  • Steek uit de overige 608 driehoeken die later dienen als dak.
  • Bak de koekjes  voor 12–15 minuten tot goudbruin.
  • Laat volledig afkoelen op rooster.

Karamel

  • Verwarm de suiker samen met 20 gram water tot het goudbruin wordt.

Opbouw draaimolentaart

  • Spuit tussen elke laag cake een dijkje van botercrème.
  • Vul met sinaasappelcrème, ganache en crunch.
  • Laat alle taarten een kwartier in de koelkast koelen.
  • Bouw de draaimolen op.
  • Zet de onderste taart op een schaal.
  • Plaats de middenlaag op de pilaren van satéstokjes en koekstaven.
  • Bevestig de koekjesdieren met royal icing tussen de lagen.
  • Versier de koekjes met royal icing.
  • Plaats het plateau en bovenste taart.
  • Bevestig het dak met karamel.
  • Plak 6 tot 8 dak driehoeken om en om (licht en donker) schuin tegen de bovenste taart.
  • Spuit rozetten met botercrème onderaan.
  • Decoreer met pistachenoten, crunch en goud poeder.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.