E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mallemølen

Een draaimolentaart met een Zweedse twist. Deze taart wordt gemaakt met Sockerkaka (sponge cake) en pepperkaka, het Zweedse antwoord op de gingerbread. Lemon curd en verveinesiroop maakt het lekker fris.      

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Spongecake

  • Rasp van 2 citroenen
  • 660 gram suiker
  • 500 gram boter
  • 8 eieren
  • 160 milliliter melk 
  • 40 milliliter zonnebloemolie
  • 640 gram bloem
  • Snuf zout
  • 4 theelepels bakpoeder 

Verveinesiroop

  • 25 gram verveine 
  • 300 gram suiker 
  • 1 citroen 

Banketbakkersroom

  • 400 milliliter volle melk 
  • 100 milliliter verveinesiroop 
  • 6 eidooiers 
  • 100 gram kristalsuiker 
  • 50 gram maïzena 
  • Snuf zout 

Botercrème

  • 450 gram ongezouten roomboter 
  • 60 gram poedersuiker 
  • Snuf zout 
  • Banketbakkersroom 

Lemon curd

  • Rasp en sap van 2 grote citroenen 
  • 200 gram fijne kristalsuiker 
  • 125 gram ongezouten roomboter 
  • 2 eieren 

Pepperkaka (gingerbread)

  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker 
  • 75 milliliter honing
  • 150 gram boter 
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 600 milliliter Zeeuwse bloem 
  • 1,5 theelepel baking soda 

Royal icing

  • 200 gram poedersuiker 
  • 5 gram eiwitpoeder 

Garnering

  • 500 gram opgeklopte slagroom
  • 300 gram poedersuiker

Bereidingswijze

De jury is groot fan van de pepperkaka van Jurian. De Zweedse variant van gingerbread. De vulling is licht en daardoor is deze draaimolentaart goed in balans.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakvorm 24 centimeter
  • Bakvorm 20 centimeter
  • Ring van 18 centimeter
  • Rietjes
  • Paletmes
  • Bakplaat met opstaande rand
  • Plasticfolie
  • Groot knikpaletmes
  • Klein rond spuitmondje

Spongecake

  • Verwarm de oven tot 175 graden.
  • Rasp de citroen en wrijf het door de suiker.
  • Klop de citroensuiker samen met de boter luchtig.
  • Voeg de eieren toe en meng door.
  • Voeg de melk en de olie toe.
  • Voeg de bloem, zout en bakpoeder in twee delen toe en meng door met een spatel.
  • Bak in 45 minuten gaar.

Verveinesiroop

  • Kook 500 milliliter water en schenk het over de verveine.
  • Laat 24 uur staan.
  • Zeef het vocht en breng aan de kook samen met het citroensap en de suiker.

Banketbakkersroom

  • Verwarm de melk samen met de verveinesiroop.
  • Meng de eidooiers, suiker, maïzena en zout.
  • Meng de verveine melk met de eieren.
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook tot het gaat binden.
  • Laat nog 1 minuut doorkoken.
  • Stort op een diep bord en dek af met plasticfolie.
  • Laat afkoelen.

Botercrème

  • Klop de boter samen met de poedersuiker luchtig.
  • Klop in delen de banketbakkersroom door de boter.
  • Laat afkoelen in de koelkast.

Lemon curd

  • Smelt de boter samen met de suiker en citroenrasp au bain-marie.
  • Voeg het sap toe en roer door met een garde.
  • Voeg nu de geklutste eieren toe.
  • Roer tot yoghurtdikte.
  • Laat afkoelen.

Pepperkaka (gingerbread)

  • Meng de bruine suiker, honing en 75 milliliter water in een steelpan en breng aan de kook.
  • Voeg de boter en specerijen toe.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Voeg de bloem en baking soda toe.
  • Leg koel weg.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak en steek uit in de juiste vorm.
  • Bak in 6 tot 8 minuten goudbruin.

Royal icing

  • Meng het eiwitpoeder met 30 milliliter water en poedersuiker.
  • Versier het op de uitgestoken koekjes.

Opbouw van de draaimolentaart

  • Snijd beide taarten in tweeën.
  • Spuit aan de rand van de taart een ring van botercrème.
  • Vul met opgeklopte slagroom en stukjes verse aardbei./li>
  • Strijk de taarten af met botercrème.
  • Bouw de draaimolen op en versier het dak met royal icing.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.