E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fabelachtig lekker

Deze roze draaimolentaart is prachtig en heel lekker door een curd van passievrucht en een zachte aardbeienmousse.

Bianca

Recept van
Bianca

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Moskovisch beslag

  • 13,5 eieren
  • 390 gram fijne suiker
  • 202 gram roomboter 
  • 337 gram tarwebloem 

Aardbeien-passievruchtmousse

  • 4,5 blaadjes gelatine
  • 230 gram aardbeien
  • 125 gram passievruchtpuree, ontdooid uit de diepvries
  • Sap van ½ citroen
  • 300 milliliter slagroom
  • 75 gram suiker

Passievrucht curd

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 125 gram suiker
  • 125 gram vruchtvlees van 8 passievruchten
  • Sap van 1/4 citroen
  • 4 eidooiers
  • 2 blaadjes gelatine 

Peperkoek

  • 375 gram bloem + extra voor bestuiven
  • ½ tl baking soda
  • 4 theelepels koekkruiden
  • ¼  theelepel zout
  • 85 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur 
  • 150 gram lichtbruine Basterdsuiker 
  • 1 groot ei op kamertemperatuur 
  • 120 milliliter dikke honing 

Zwitserse meringue botercrème

  • 9 eiwitten 
  • 570 gram fijne Kristalsuiker 
  • Snuf zout
  • 600 gram roomboter op kamertemperatuur 

Slagroom

  • 500 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels suiker

Karamel

  • 87 gram suiker

Garnering

  • Kleurstoffen
  • Gouden poeder 
  • 100 gram rolfondant
  • 1500 gram Marsepein 
  • 50 gram Poedersuiker 
  • Rietjes 
  • Karamel

Bereidingswijze

De jury is niet verbaasd dat Bianca een roze draaimolentaart heeft gemaakt, ze is dol op de kleur. Ook de binnenkant van de taart valt goed in de smaak. De curd van passievrucht is goed van smaak en de aardbeien-passievruchtmousse fluweelzacht. Robèrt is onder de indruk van de roze marsepein.

Bakbenodigdheden

  • Uitsteker eenhoorn
  • Uitsteker bloem
  • Deegroller
  • Staafmixer
  • Garde
  • 3 bakvormen van 20 centimeter
  • Siliconen mousse vorm
  • Staande mixer met toebehoren
  • Paletmes
  • Acetaatfolie

Moskovisch beslag

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Splits de eieren.
  • Verwarm de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie tot de suiker opgelost is.
  • Klop deze op in de machine tot het lichter van kleur wordt.
  • Klop de eiwitten in een aparte kom met de rest van de suiker tot stijve pieken.
  • Smelt de boter.
  • Roer de gesmolten boter en de bloem door het eimengsel.
  • Verdeel over de bakvormen en een bakplaat.
  • 40 minuten af tot gaar en goudbruin.

Aardbeien-passievruchtmousse

  • Laat de gelatine weken in ruim koud water.
  • Pureer de aardbeien en haal door een zeef.
  • Pureer de passievruchten en zeef 75 gram af.
  • Meng het fruitpuree met het citroensap.
  • Doe de slagroom met suiker in een kom.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Verwarm 3 eetlepels van de puree en los de gelatine hierin op.
  • Meng met de slagroom.
  • Giet een deel in de siliconenvorm en de rest in een kom.
  • Zet in de vriezer.

Passievrucht curd

  • Laat de gelatine weken in ruim koud water.
  • Doe de boter, suiker, het vruchtvlees van de passievruchten en het citroensap in een pan en roer door elkaar.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur tot de boter gesmolten is.
  • Klop intussen de eidooiers los in een kom.
  • Giet de helft van het passievruchtmengsel bij de eidooiers.
  • Meng door elkaar en schenk vervolgens alles terug in de pan.
  • Verhit het mengsel op laag vuur en blijf roeren tot het dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 82 graden.
  • Meng de gelatine erdoor en laat afkoelen.

Peperkoek

  • Verwarm de oven tot 180 graden.
  • Meng bloem, baking soda, zout en koekkruiden.
  • Meng in een andere kom de boter en basterdsuiker en klop op.
  • Klop dan het ei, de honing en 2 eetlepels water erdoor.
  • Doe op lage snelheid de bloem erbij en meng tot een deeg.
  • Verdeel het deeg in twee dikke plakken en wikkel in plasticfolie en zet in de vriezer.
  • Rol uit op een met bloem bestuiven werkblad tot ½ centimeter.
  • Bak af voor ongeveer 12 minuten.

Zwitserse meringue botercrème

  • Splits de eieren.
  • Doe het eiwit met het suiker in een schaal en verwarm au bain-marie tot 70 graden.
  • Klop op met de mixer tot het afgekoeld is.
  • Doe dan lepel voor lepel de roomboter en erbij en tot slot de passievrucht curd.

Slagroom

  • Meng de slagroom met de suiker.

Karamel

  • Verwarm de suiker met 20 milliliter water tot een goudbruine karamel.

Opbouw draaimolentaart

  • Leg een cakeplak op de bodem van de taartring en leg daar de bevroren mousse op.
  • Spuit er botercrème omheen.
  • Leg er nog een cakeplak op.
  • Smeer er wat van de curd op en smeer er slagroom op.
  • Leg de laatste cakeplak erop en smeer af met botercrème.
  • Zet in de vriezer
  • Maak een smallere taart op dezelfde manier door deze met een kleiner rondje uit te steken.
  • Meng de marsepein met de kleurstoffen.
  • Rol de marsepein uit op poedersuiker.
  • Smeer de taart verder af met botercrème en verdeel de marsepein er omheen.
  • Leg de smalle taart erboven en doe hetzelfde.
  • Versier de taart met marsepein en botercrème.
  • Zet de rietjes erop en plak met de karamel de paardjes vast.
  • Zet het dak erop en versier met marsepein.
  • Spuit af met botercrème.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.