Tom mag trots zijn op zichzelf, volgens de jury. Janny is onder de indruk van de rand van de taart die gemaakt is van gepocheerde rabarberlinten. Robèrt is dol op de tartelette bovenop de draaimolentaart. 
Bakbenodigdheden
- 3 ronde springvormen van 20 centimeter doorsnede
- 1 ronde bakring van 19 centimeter doorsnede, 2 centimeter hoog met geribbelde rand
- Bonen voor blindbakken
- Zeef
- Staande mixer met toebehoren
- Paletmes
- Mandoline of dunschiller
- Uitsteekvormen of mallen voor: paardjes, zuiltjes en dakdelen en draaimolenbodem
- Satéprikkers of cocktailprikkers
- Spuitzakken
- Spuitmondje met kartelrand
- Cornetje of dunne spuitmond
Red velvet
- Meng in een kom de karnemelk, rode kleurstof en cacaopoeder goed door elkaar en zet apart.
- Doe de boter, suiker, vanille-extract en een snufje zout in een grote kom.
- Klop dit met een mixer in enkele minuten luchtig en romig.
- Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel.
- Mix steeds goed na elk ei.
- Voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
- Stop met mixen zodra alle eieren goed zijn opgenomen, tot het mengsel luchtig is.
- Voeg de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem toe aan het beslag.
- Meng kort door.
- Voeg daarna de rest van het karnemelkmengsel en de rest van de bloem toe.
- Meng opnieuw tot een egaal beslag.
- Roer als laatste de baking soda en witte wijnazijn kort maar krachtig door het beslag (het kan licht bruisen).
- Vet de drie bakvormen in en bekleed eventueel de bodem met bakpapier.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie vormen.
- Bak de cakes in een voorverwarmde oven op 175°C graden voor 25–30 minuten.
- Laat de cakes enkele minuten in de vorm afkoelen.
- Stort ze vervolgens voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen voor je ze verder verwerkt.
Gepocheerde rabarber
- Snijd met een mandoline of dunschiller lange linten van de rabarber.
- Breng 100 milliliter water samen met de suiker, kardemom, steranijs en vanille aan de kook.
- Voeg de rabarber toe en pocheer 1–2 minuten.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Zorg ervoor dat de strips buigzaam zijn, maar niet papperig.
Gingerbread
- Doe de honing, suiker en specerijen in een steelpan.
- Breng al roerend aan de kook.
- Haal van het vuur en voeg de baking soda toe.
- Roer goed (het mengsel zal schuimen en in volume toenemen).
- Voeg geleidelijk de boter toe en roer tot deze gesmolten is.
- Voeg dan het ei toe en roer opnieuw.
- Voeg de gezeefde bloem toe en kneed tot een soepel deeg.
- Vorm een bal van het deeg.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte, tussen twee vellen bakpapier of siliconenmatten.
- Leg dit minstens 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.
- Steek de vormen voor de draaimolen uit, met het overige deeg kunnen paardjes en versieringen worden uitgestoken.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 175 graden gedurende 10 minuten.
Roomklaascrème
- Doe de boter en poedersuiker in een grote kom.
- Klop dit in enkele minuten op hoge snelheid tot het mengsel luchtig en romig is.
- Voeg de roomkaas en vanille toe.
- Klop dit kort, maar stevig door tot je een gladde, stevige crème hebt zonder klontjes.
- Tip: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat voorkomt schiften.
Tartelette
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en koel terug.
- Rol uit tot 4 millimeter, bekleed de bakvorm en prik gaatjes in de bodem.
- Bak de vorm met blindbakbonen in een voorverwarmde voor 15 minuten.
- Haal de bodem uit de oven, snijd overhangend deeg van de rand en bak zonder blindbakbonen nog eens 10 tot 15 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Rode besencurd
- Laat de gelatine weken in ruim koud water voor 10 minuten.
- Was de rode bessen en ris de besjes van de steeltjes.
- Doe de besjes samen met 50 milliliter water in een pan en laat c.a. 5 minuten zachtjes koken tot de besjes uit elkaar gesprongen zijn.
- Pureer de gekookte besjes met de mixer en haal ze door een zeef voor een gladde puree.
- Zorg ervoor dat je ongeveer 250 milliliter rode bessenpuree hebt.
- Doe de suiker erbij en roer goed door.
- Laat de rode bessenpuree inkoken tot je de helft (125 milliliter) over hebt.
- Roer de boter erdoor en laat de boter op een laag pitje oplossen in de puree.
- Laat een paar minuutjes afkoelen en voeg dan de eidooiers al kloppend toe.
- Laat het mengsel in 5 minuutjes al roerend wat indikken, op een laag pitje, tot 80 graden. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
- Haal de rode bessencurd door een zeef.
- Knijp het blaadje gelatine uit en roer door de rode bessencurd.
- Laat de rode bessencurd afkoelen.
Italiaanse meringue
- Doe de kristalsuiker met 80 milliliter water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
- Mix ondertussen de eiwitten stijf.
- Giet de hete suikerstroop al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.
- Verdeel de rode bessencurd in de tartelettebodem.
- Spuit mooie pieken Italiaanse meringue op, begin in de buitenste ring klein, hoe verder naar het midden hoe groter de pieken
- Brand de pieken goudbruin met een gasbrander.
- Versier de tartelette aan de zijkant met gehalveerde aardbeien en leg rode bessen bovenop.
Glazuur
- Verdeel 200 gram poedersuiker over 3 schaaltjes.
- Houd een hiervan wit zonder kleurstof.
- Maak een ander schaaltje rood en de andere groen met kleurstof.
- Breng het glazuur sierlijk aan op de gingerbread.
Opbouw draaimolentaart
- Bouw voor de onderlaag de 3 lagen red velvet op en smeer op iedere tussenlaag wat van de roomkaascrème.
- Verdeel de rabarberslinten strak en gelijkmatig rondom de zijkant.
- Plaats de draaimolenconstructie voorzichtig in het midden, op de onderste laag.
- Lijm eventueel met glazuur vast.
- Lijm de paardjes of mini-zuiltjes rondom vast.
- Plaats hier de tartelette hier bovenop.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.