E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rondje Nederland

Deze draaimolentaart heeft al het lekkers van Nederlandse bodem. Een kersenvlaai, appelvulling en appel-kaneel botercrème.

Anneke

Recept van
Anneke

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Harde Wenerdeeg

  • 300 gram koude roomboter, in blokjes
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 585 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei losgeklopt
  • snuf zout
  • paneermeel voor bestrooien van de bodem

Frangipane

  • 150 gram amandelmeel 
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram zachte boter
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 2 eetlepels patentbloem
  • merg van 1 vanillestokje

Appelvulling

  • 2 kilo Jonagold appels, geschild en in blokjes 
  • 50 gram paneermeel
  • 70 gram rozijnen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 4 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels custard
  • 100 gram donkere rozijnen
  • 1 ei voor de afwerking

Vlaaibodem

  • 65 gram roomboter
  • 65 milliliter melk
  • 13 gram verse gist
  • 163 gram bloem
  • 10 gram vruchtenbroodpoeder
  • 1 ei
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 1/4 theelepel zout

Vlaaivulling

  • 1 pot kersen (350 gram)
  • 15 gram maïzena

Appel-kaneel botercrème

  • 250 gram roomboter
  • 300 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels appelstroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroensap
  • Snuf zout

Gingerbread

  • 120 gram boter, op kamertemperatuur
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 milliliter honing
  • 1 ei, op kamertemperatuur 
  • 300 gram bloem 
  • 1/4 theelepel zout
  • ¾ theelepel baking soda
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder 
  • snuf gemalen nootmuskaat 

Slagroom

  • 250 milliliter slagroom 40%
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Garnering

  • 6 dunne zuurstokken om de paardjes op de maken
  • 600 gram glaceerfondant 
  • Eetbare lijm
  • 100 gram rolfondant rood
  • 100 gram rolfondant geel
  • 100 gram rolfondant groen
  • Eetbare goudverf
  • Vlaggetjes, bloemen

Bereidingswijze

Dit is een echte kermisdraaimolen, aldus de Jury. De taart van Anneke bevat veel zoete elementen, maar de kersenvulling in de vlaai zorgt voor een goede, zurige tegenhanger.

Bakbenodigdheden

  • Springvorm van 26 centimeter
  • Vlaaivorm van 20 centimeter
  • Elektrische handmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Sateprikker
  • Rasp
  • Thermometer
  • Opbouwspullen voor de draaimolen 
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes meerdere modellen

Harde wenerdeeg

  • Meng de roomboter met de fijne kristalsuiker.
  • Zeef de bloem met een snuf zout boven het botermengsel en voeg het ei toe.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Laat afgedekt minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de 26 centimeter springvorm hiermee.
  • Verdeel wat paneermeel over de bodem en prik de bodem in.
  • Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.

Frangipane

  • Meng amandelmeel en suiker door elkaar in een kom.
  • Voeg het ei toe en mix op een lage stand tot deze zijn opgenomen. 
  • Doe hetzelfde met de boter.
  • Voeg de citroenrasp en bloem toe en meng dit tot een smeuïge en egale massa.
  • Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel de frangipane over de bodem.

Appelvulling

  • Verwarm de oven tot 170 graden.
  • Meng alle ingrediënten voor de appelvulling in een grote kom. 
  • Verdeel de appelvulling op de fragipane en druk deze stevig aan.
  • Maak van het resterende deeg een rond dak voor de taart.
  • Maak een paar gaatjes in de bovenkant, zodat het stoom er uit kan.
  • Bestrijk de bovenzijde met een losgeklopt ei en maak er met een vork een mooi patroon in.
  • Bak in 80 minuten af tot stevig en goudbruin. Laat afkoelen.

Vlaaibodem

  • Verwarm boter en melk kort in een pannetje.
  • Voeg de verse gist toe.
  • Doe de bloem en vruchtenbroodpoeder in een kom.
  • Maak een kuil in het midden en schenk hier het warme melkmengsel in.
  • Kluts het ei, voeg de suiker en de helft van het ei toe.
  • Verdeel het zout over de rand. 
  • Kneed dit goed door tot een samenhangend deeg. 
  • Doe het deeg in een kom en laat onder een schone theedoek ongeveer 30 minuten rijzen.

Vlaaivulling

  • Zeef de kersen en vang het kersensap op. 
  • Verwarm het kersensap in een pannetje op het vuur en bewaar een klein scheutje over. 
  • Meng het scheutje kersensap met de maïzena en voeg dit toe aan het pannetje.
  • Breng aan de kook. 
  • Voeg de kersen toe en roer goed door. 
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. 
  • Vet de vlaaivorm in. 
  • Rol het deeg uit en bekleed de vorm hiermee.
  • Laat het deeg in de vorm nog ongeveer 5 minuten rijzen.
  • Verdeel de kersenvulling over de bodem. 
  • Bak de vlaai in  25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat afkoelen.

Appel-kaneel botercrème

  • Mix de boter in 10 minuten romig. 
  • Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe en klop tot de crème licht en glad is.
  • Voeg de appelstroop, kaneel, citroensap en een snuf zout toe.
  • Klop dit nog 2-3 minuten stevig door tot alles goed is opgenomen.
  • Schep dit in een spuitzak.

Gingerbread

  • Verwarm de oven tot 160 graden.
  • Meng de boter suiker en honing tot een romig mengsel
  • Voeg het ei en een eidooier toe en roer goed door tot alles gemend is.
  • Meng de bloem, baking soda, het zout en de kruiden in een aparte kom door elkaar.
  • Voeg dit bij het mengsel en kneed tot een homogeen deegje.
  • Maak van het deeg een platte plak en verpak dit in plasticfolie. Laat een halfuur koelen in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 millimeter en steek hier de paardjes en de dakdelen uit.
  • Bak de koekjes in ongeveer 16 minuten af.

Slagroom

  • Klop de slagroom met suiker mooi stijf en schep in een spuitzak.
  • Opbouw draaimolentaart
  • Versier de koekjes met het glaceerfondant en maak ze met de eetbare lijm vast op de zuurstokken.
  • Steek de zuurstokken in de appeltaart en versier met toefjes botercrème.
  • Maak een dak van de vlaai.
  • Spuit met de slagroom mooie toeven om het dak heen.
  • Versier verder met eetbare goudverf, vlaggetjes, bloemen en gekleurde rolfondant.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.