E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kermis in de kosmos

Anne Fleur neemt ons met haar draaimolentaart mee de ruimte in met nieuwe smaakcombinaties. Ze werkt met een kumquat marmelade en zwarte sesamcake.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Vanille-zwarte sesam cake

  • 473 gram boter
  • 744 gram suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 5 eieren
  • 3,5 theelepel vanille extract
  • 700 gram bloem
  • 105 gram maïzena
  • 3,5 eetlepel bakpoeder
  • 656 milliliter karnemelk
  • 5 eetlepels zwarte sesam pasta

Koekjes

  • 200 gram zachte roomboter
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2e theelepel zout
  • 400 gram bloem

Glaceerfondant

  • 300 gram witte glaceerfondant
  • blauwe kleurstof
  • rode kleurstof
  • zilveren kleurstof
  • zwarte kleurstof

Kumquat marmelade

  • 4,5 blaadjes gelatine
  • 300 gram kumquats
  • 150 gram geleisuiker
  • 2 eetlepel citroensap

Witte chocolade cremeux

  • 70 gram gelatine
  • 104 gram glucosestroop
  • 98 gram eidooiers
  • 528 gram slagroom
  • 231 gram volle melk
  • 479 gram witte chocoladedruppels

Italiaanse meringue botercrème

  • 383 gram suiker
  • 5 eiwitten
  • 500 gram roomboter, kamertemperatuur
  • snuf zout
  • donkerblauwe kleurstof
  • paarse kleurstof
  • zilveren kleurstof
  • rode kleurstof
  • gele kleurstof

Karamel

  • 300 gram fijne kristalsuiker

Garnering

  • 50 gram marsepein
  • Gele kleurstof

 

Bereidingswijze

De jury is onder de indruk van de kosmos draaimolentaart van Anne Fleur. De witte chocolade cremeux is niet te zoet en lekker in combinatie met de komquat. Janny is groot fan van de zwarte sesam en karamel.

Bakbenodigdheden

  • Koekuitstekers ster, Rond (planeet), raket & astronaut
  • 3 springvormen van 20 centimeter diameter
  • 2 springvormen van 24 centimeter diameter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Schraper
  • Staafmixer
  • Lampjes
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes met 1 millimeter diameter
  • Spoel-karton-houder voor de draaimolen 

Vanille-zwarte sesam cake

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Klop de boter, suiker en zout in de keukenmachine tot een romig geheel. 
  • Voeg een voor een de eieren toe en klop goed tot de eieren zijn opgenomen
  • Meng bloem, maïzena en bakpoeder door elkaar. 
  • Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het botermengsel en klop rustig door.
  • Voeg de helft van de karnemelk toe en meng dit door het beslag.
  • Herhaal de stap door weer eerst de droge mix toe te voegen en daarna de karnemelk.
  • Meng de zwarte sesampasta hier doorheen.
  • Verdeel het cakebeslag over de 3 bakvormen en bak in 30 minuten goudbruin.

Koekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de boter met poedersuiker, ei, vanille extract,  zout en de bloem kort tot een deeg.
  • Leg het deeg verpakt 30 minuten in de koeling.
  • Rol het deeg uit tot 0,5 centimeter dikte en steek de vormpjes uit.
  • Bak voor ca. 12 minuten.
  • Laat de koekjes afkoelen.

Glaceerfondant

  • Verwarm het glaceerfondant au-bain-marie met 2 eetlepels water. Laat het water niet warmer worden dan 35-37 graden.
  • Verdeel in verschillende kommetjes en voeg per kommetje een andere kleurstof toe.
  • Vul spuitzakjes met een glad spuitmondje van ca. 1-2 millimeter.
  • Decoreer de koekjes. 
  • Zet eerst strakke lijnen over de buitenste en binnenste randen van de koekjes.
  • Vul daarna de randen daarna in.
  • Werk met een satéprikker als je bepaalde kleuren wilt mengen, bijv. voor de planeten.

Kumquat marmelade

  • Week de gelatine in koud water.
  • Kook de kumquats in dunne plakjes samen met de geleisuiker, citroensap en 45 milliliter water voor 15 minuten in een pan.
  • Laat afkoelen tot minder dan 80 graden.
  • Voeg de gelatine toe en zet in de vriezer. 

Witte chocolade cremeux

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de glucosestroop au bain marie en meng door.
  • Voeg hier de eidooiers doorheen.
  • Breng in een steelpannetje de slagroom met de volle melk tot aan het kookpunt
  • Maak familie met het eidooiermengsel en giet terug in het steelpannetje.
  • Verwarm je anglaise (het eidooiermengsel) tot minstens 83 graden, terwijl je goed roert.
  • Giet het mengsel over de witte chocoladedruppels en roer goed. Laat een beetje afkoelen.
  • Voeg, zodra het onder de 70 graden is, de uitgeknepen gelatine toe en stort op een bakplaat.
  • Dek af met folie en zet in de vriezer.

Italiaanse meringue botercrème

  • Verwarm in een steelpannetje 100 milliliter water met 350 gram suiker tot 118 graden.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout en de overgebleven 33 gram suiker in een keukenmachine tot zachte pieken.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij de eiwitten.
  • Klop tot op kamertemperatuur.
  • Voeg in delen de boter toe.
  • Meng de botercrème in aparte bakjes met de kleurstoffen.

Karamel

  • Smelt de suiker met 100 milliliter water tot 170 graden tot een karamel.

Opbouw draaimolentaart

  • Leg een plak biscuit op een taart kartonnetje.
  • Spuit een laagje botercrème over de rand van het biscuit en smeer uit.
  • Vul het midden van de biscuit met de kumquat marmelade.
  • Dek af met een nieuwe biscuitlaag en herhaal deze stappen.
  • Werk de taarten af met een eerste crumb-coat van de donkere botercrème en leg even koud.
  • Maak af door een patroon te maken van de kleuren botercrème zoals op de foto. 
  • Bouw de draaimolen op en plak de koekjes vast met de karamel.
  • Garneer door een ster te maken van het marsepein gemengd met de kleurstof.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.