Terug

Rood geweld

Een drakentaart met een Chinese twist. Robèrt is in ieder geval enthousiast: "Ik vind de crèmeux echt superlekker! De smaak is echt voortreffelijk. Ik heb zin in nog een stukje."

Jan

Recept van
Jan

Taart
Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram suiker
  • 300 gram bloem                            
  • Rasp van 2 citroenen
  • 3 theelepels five spices
  • 60 gram pitayapoeder
  • Bietenpoeder
  • Zout

 Marsepein

  • 450 gram marsepein
  • Rode kleurstof in poedervorm
  • Gele kleurstof in poedervorm
  • 2 amandelen voor decoratie

Botercrème

  • 750 gram melk
  • Vanillestokje
  • 150 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 67 gram maizena
  • 750 gram boter op kamertemperatuur
  • 180 gram basterdsuiker

Passievrucht-crèmeux

  • 1 citroen
  • 500 gram passievruchtblokjes (vriezer)
  • 500 gram suiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 16 eidooiers
  • 400 gram boter

Krokantje

  • 200 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • Rasp van een citroen
  • Snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 1 ei

Bereidingswijze

Drakentaart met passievrucht-crèmeux

De Chinese twist in deze drakentaart zit vooral in de specerijen. De subtiele hint van de pitayapoeder en five spices zorgen voor een verrassende smaak.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een diameter van 24 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Ronde bakvorm met een diameter van 15 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Ronde bakvorm met een diameter van 7,5 centimeter en 6 centimeter hoog
  • Glaceermes/spackmes
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Suikerthermometer
  • Spuitzakken
  • Diverse spuitmondjes voor decoratie
  • Rond spuitmondje 10 millimeter
  • Latjes met een hoogte van 3 à 4 millimeter

Voorbereiding voor de drakentaart

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Week de gelatineblaadjes voor minimaal 10 minuten in koud water.

Passievrucht-crèmeux

  • Doe de ontdooide passievruchten samen met de suiker, eidooier en het citroensap in een ruime pan.
  • Verwarm tot 84 graden en beslist niet hoger. 
  • Haal van het vuur en voeg de gelatine toe, knijp de gelatine niet uit.
  • Roer beetje bij beetje de boter door de crèmeux tot alles is opgenomen. 
  • Zeef de crèmeux en zet koud weg.

Botercrème

  • Houd 50 milliliter van de melk apart en doe de rest in een pan.
  • Voeg het merg van het vanillestokje toe aan de melk en voeg ook de vanillepeul toe.
  • Breng de melk aan de kook. 
  • Meng de eidooiers, suiker en de overgebleven melk in een kom.
  • Voeg de maizena hieraan toe en meng het glad. 
  • Voeg de helft van de melk bij het mengsel met de eidooiers en roer het door. 
  • Haal de pan van het vuur. 
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet de pan weer op het vuur. 
  • Blijf het mengsel goed doorroeren en breng het terug aan de kook. 
  • Kook het mengsel in ongeveer anderhalve minuut zacht door totdat er grote luchtbellen ontstaan in het mengsel. 
  • Dek de banketbakkersroom af met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat.
  • Laat de banketbakkersroom afkoelen en verwijder het vanillestokje.
  • Klop de boter spierwit met de vlindergarde.
  • Voeg de suiker toe en klop weer helemaal glad en wit.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom door het boter-suikermengsel tot een zachte crème.

Drakentaart biscuit

  • Zeef de bloem samen met het pitayapoeder en five spices-poeder. 
  • Klop de eieren samen met de suiker met de mixer in ongeveer 10 minuten wit en schuimig. 
  • Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenschil toe aan het biscuitbeslag. 
  • Voeg de bloem met het pitayapoeder en five spices-poeder in een keer toe aan het beslag.
  • Spatel met de hand het er kort en vluchtig door. 
  • Kleur het beslag rood met wat bietenpoeder.
  • Leg 2 vellen bakpapier op het aanrecht en plak de uiteinden ligt vast met een beetje beslag zodat het niet gaat schuiven. 
  • Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de 2 vellen bakpapier en strijk uit tussen de twee latjes.
  • Schuif nu de vellen met biscuit op de bakplaten en zet in de oven, wissel na 5 minuten de 2 platen van plaats.  
  • Bak de biscuit in 8 tot 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de platen met drakentaart biscuit afkoelen.  
  • Verdeel de andere helft van het beslag gelijkmatig over 2 nieuwe vellen bakpapier en bak op dezelfde manier af.
  • Zet nu de oven terug op 180 graden voor het krokantje.

Krokantje

  • Voeg alle ingrediënten voor het krokantje toe in de kom van de staande mixer en mix met de vlinder alles kort door elkaar.
  • Maak het deeg plat en leg koel weg voor minimaal 20 minuten.
  • Rol het deeg uit tot 3 ronde plakken ter grootte van de drie bakvormen.
  • Bak de krokantjes af op 180 graden boven- en onderwarmte in ongeveer 14 tot 16 minuten.

Opbouw van de drakentaart

  • Leg in elke vorm nu een krokantje en voorzie de zijkanten van de vormen van acetaatfolie. 
  • Snijd de biscuitplakken mooi strak en verdeel hier een laag crèmeux over van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Snijd nu banen van 6 centimeter hoog, en rol deze op en leg precies in het midden van de vorm.
  • Ga net zolang door totdat de vorm gevuld is. 
  • Doe dit ook met de kleinere vormen en zet in de vriezer (liefst de hele nacht).
  • Doe de botercrème in een spuitzak, verdeel gelijkmatig over de taarten en glaceer strak af.
  • Zet de drakentaarten in de vriezer tot de crème stevig is geworden om ze op elkaar te stapelen.
  • Vorm nu twee draken van de rode marsepein. 
  • Maak van de gele marsepein geluksmunten om de taart te voorzien van een versierde rand met munten.
  • Leg de draken op de drakentaart met de kop naar beneden en de staart omhoog.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.