E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eclair festijn

Dit eclair festijn bestaat uit 2 verschillende soorten. Eclairs met pistache, sinaasappel en pure chocolade én eclairs met koffie en karamel. Wat is jouw favoriet?

Zeinab

Recept van
Zeinab

Taart
Moeilijk
(34) reviews

Ingrediënten

Eclairs

  • 350 gram melk
  • 350 gram water 
  • 350 gram roomboter 
  • 8 gram zout 
  • 350 gram bloem
  • 35 gram poedersuiker 
  • 700 gram eieren

Zwitserse room met pistache en sinaasappel

  • 600 milliliter volle melk 
  • 1,5 sinaasappels
  • 95 gram pistachenoten 
  • 190 gram kristalsuiker 
  • 1 vanillestokje
  • 67 gram custardpoeder 
  • 335 gram slagroom

Zwitserse room met koffie

  • 667 milliliter volle melk 
  • 135 gram kristalsuiker  
  • 1 vanillestokje
  • 20 gram oploskoffie
  • 67 gram custardpoeder
  • 335 gram slagroom

Chocolade glazuur

  • 400 gram pure chocolade 
  • 210 gram slagroom
  • 40 gram roomboter 
  • 40 gram glucosestroop

Karamel glazuur

  • 400 gram karamel chocolade
  • 135 gram slagroom
  • 40 gram glucosestroop

Pistache sinaasappel eclairs

  • 200 gram witte chocolade
  • Oranje chocolade kleurstof 
  • 200 gram pistachenootjes (gepeld)

Koffie karamel eclairs

  • 200 gram pure chocolade 
  • 200 gram mokkaboontjes 
  • Goudpoeder

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Thermometer
  • Bakplaat
  • Siliconen bakmatten
  • Spuitzakken
  • Groot ster spuitmondje van ø 1 centimeter
  • Soezen vul spuitmondjes
  • Hakmolen
  • Vershoudfolie
  • Kwastje
  • Bakspray

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. 
  • Bekleed de bakplaat met een siliconen bakmat. 

Eclairs

  • Smelt de roomboter met de melk, water en zout.
  • Breng aan de kook. 
  • Haal van het vuur en voeg de gezeefde bloem en poedersuiker toe. 
  • Mix met een houten pollepel tot een geheel. 
  • Zet terug op het vuur en gaar al roerend 2-3 minuten tot het licht blijft plakken aan de bodem. Het deeg zal boven de 70 graden zijn. 
  • Doe in de kom van de mixer en klop de eerste hitte er af.
  • Klop de eieren los in een maatbeker en voeg ze beetje bij beetje toe. Voeg pas een nieuwe scheut toe, als de vorige volledig is opgenomen. 
  • Stop met toevoegen van ei als het deeg een beetje glans begint te krijgen en je een v-vorm krijgt als je het deeg aan de spatel optilt. Je hebt misschien niet alle ei nodig. 
  • Doe in een spuitzak met groot ster spuitmondje. 
  • Spuit eclairs op de siliconen bakmatten. 
  • Bespray met bakspray. 
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden en bak ze 30-40 minuten.
  • Prik gaatjes in de eclair en bak nog 5-10 minuten af voor stevigheid. 
  • Bak 1 bakplaat per keer.

Zwitserse room met pistache en sinaasappel deel

  • Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. 
  • Rooster de pistachenoten voor 10 minuten. 
  • Voeg samen met 55 gram suiker in de hakmolen en maal tot pasta. 
  • Schep 95 gram pistachepasta apart, dat heb je nodig voor de room. 
  • Verwarm ⅘ van de melk, de overgebleven kristalsuiker, het opengesneden vanillestokje, sinaasappelrasp en de sap, dit kan gaan schiften door de sinaasappelsap, maar uiteindelijk komt het weer mooi bij elkaar, blijf roeren. 
  • Mix de overige melk samen met de custardpoeder en de pistachepasta tot een papje.
  • Giet er een scheut warme melk bij en roer glad. 
  • Giet alles terug in de pan en kook al roerend tot een stevige banketbakkersroom. 
  • Stort op een plaatje, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast. 
  • Klop de slagroom bijna stijf. 
  • Klop de banketbakkersroom los. 
  • Spatel de slagroom erdoor tot een gladde crème. 
  • Dek af en zet koud tot gebruik. 

Zwitserse room met koffie

  • Verwarm ⅘ van de melk, de kristalsuiker, het opengesneden vanillestokje en de oploskoffie. 
  • Mix de overige melk samen met de custardpoeder tot een papje.
  • Giet er een scheut warme melk bij het papje en roer glad. 
  • Giet alles terug in de pan en kook al roerend tot een stevige banketbakkersroom. 
  • Stort op een plaatje, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast. 
  • Klop de slagroom bijna stijf. 
  • Klop de banketbakkersroom los. 
  • Spatel de slagroom erdoor tot een gladde crème. 
  • Dek af en zet koud tot gebruik. 

Chocolade glazuur

  • Verwarm de slagroom tegen de kook aan en giet over de chocolade. 
  • Voeg de glucosestroop en roomboter toe en roer tot een gladde ganache. 
  • Laat afkoelen tot ongeveer 35 graden. 

Karamel glazuur

  • Verwarm de slagroom tegen de kook aan en giet over de chocolade. 
  • Voeg de glucosestroop toe en roer tot een gladde ganache. 
  • Laat afkoelen tot ongeveer 35 graden. 

Pistache sinaasappel eclairs

  • Vul de helft van de afgebakken eclairs met Zwitserse room met pistache en sinaasappel. 
  • Dip de bovenkant in de chocolade glazuur. 
  • Smelt de witte chocolade en meng met oranje kleurstof. 
  • Doe in een spuitzakje. 
  • Spuit een zigzag lijn van oranje chocolade over de eclair. 
  • Hak de pistachenootjes fijn en garneer de eclairs ermee. 

Koffie karamel eclairs

  • Vul de andere helft van de eclairs met de Zwitserse room met koffie. 
  • Dip de bovenkant in de karamel glazuur. 
  • Smelt de pure chocolade en doe in een spuitzakje, 
  • Spuit dunne lijnen pure chocolade in de lengte over de eclair. 
  • Garneer met een mokkaboontje en versier met goudpoeder. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.