Terug

Een stukje van Jenny

Jenny komt uit Twente, daarom kunnen kniepertjes (natuurlijk) niet ontbreken op haar Wie ben ik-taart. Ze zet de koekjes bovenop een zomers taartje met lemoncurd, aardbeien en limoncello.

Jenny

Recept van
Jenny

Taart
Goed te doen
(15) reviews

Ingrediënten

Génoisebeslag

  • 8 eieren
  • 250 gram suiker
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • 200 gram tarwebloem
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • snuf zout

Lemoncurd

  • 2 citroenen (rasp)
  • 200 milliliter citroensap
  • 200 gram poedersuiker
  • 300 gram boter
  • 30 gram maïzena
  • 3 eieren
  • 2 eigelen

Trempeersiroop

  • 100 milliliter water
  • 90 gram suiker
  • 50 milliliter Limoncello

Italiaanse meringue botercrème

  • 120 gram eiwit
  • snuf zout
  • 80 milliliter water
  • 300 gram suiker
  • 25 gram roomboter op kamertemperatuur

Lemoncurd mousse

  • 200 gram lemon curd
  • 5 gram gelatine
  • 200 gram slagroom

Mascarponeroom

  • 250 gram mascarpone
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram poedersuiker

Kniepertjes

  • 350 milliliter water
  • 250 gram tarwebloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • snuf zout
  • zonnebloemolie

Afwerking

  • 1 doosje blauwe bessen
  • 500 gram aardbeien
  • lemon curd

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm van ø 20 centimeter (2x)
  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Spatel
  • Taartzaag
  • Suikerthermometer
  • Rasp
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Glad spuitmondje
  • Plat spuitmondje 1 (2x)
  • Lange deegschraper
  • Wafelijzer
  • Rond stokje of de ronde steel van een pollepel
  • Bakkwast

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
  • Vet de bakvormen in en bestuif ze met bloem.
  • Week 5 gram gelatine voor de lemoncurd mousse in een schaaltje water.

Génoisebeslag

  • Scheid de eieren.
  • Klop het eigeel met de suiker op tot een lichtgele mousse.
  • Smelt de boter en voeg deze toe.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en mix door het beslag.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout op tot stijve pieken.
  • Voeg 1/4e van de eiwitten toe aan het beslag en klop door op rustige stand.
  • Spatel vervolgens met de hand de rest van het eiwit in gedeelten door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak ze in 25 – 30 minuten gaar. Check met een satéprikker op gaarheid.
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens ondersteboven op een rooster om verder af te koelen.

Lemoncurd

  • Meng de citroensap, -rasp, poedersuiker en maïzena.
  • Voeg het ei toe.
  • Laat de boter au bain-marie een beetje smelten en voeg vervolgens het sap mengsel toe.
  • Roer goed door. Het mengsel mag niet gaan koken, maar moet wel indikken tot vladikte.
  • Giet het mengsel door een zeef.
  • Doe de curd in een pot en laat afkoelen.

Trempeersiroop

  • Kook het water met de suiker voor zo’n 2 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de limoncello erdoor.
  • Laat afkoelen.

Italiaanse meringue botercrème

  • Kook het water en de suiker tot 121 graden.
  • Klop de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
  • Voeg de suikersiroop langzaam toe aan de eiwitten.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop de meringue tot glanzende pieken.
  • Weeg 100 gram meringue af en klop daar de boter in blokjes doorheen tot een egale botercème.

Lemoncurd mousse

  • Weeg 200 gram nog lauwwarme lemoncurd af.
  • Knijp de geweekte gelatine uit en verwarm het met een scheutje water tot de gelatine is opgelost.
  • Laat de gelatine afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de gelatine door de lauwe lemoncurd.
  • Voeg de slagroom toe en klop alles tot vladikte.
  • Zet in de koeling om op te laten stijven.

Mascarponeroom

  • Doe mascarpone in een kom en roer iets los.
  • Voeg de slagroom toe en klop lobbig.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop tot de gewenste dikte.

Kniepertjes

  • Verwarm het koekjesijzer.
  • Klop de boter, basterdsuiker, kaneel, zout en vanillesuiker romig.
  • Voeg het ei door en mix tot het volledig is opgenomen.
  • Voeg in gedeeltes de bloem toe.
  • Als het beslag te dik wordt, kun je water toevoegen tot de bloem volledig is toegevoegd en opgenomen.
  • Doe 1 juslepel beslag in het koekjesijzer en doe hem dicht.
  • Laat 1 minuut bakken.
  • Haal het warme wafeltje er met een vork af. Het is nu nog buigzaam, dus werk snel.
  • Leg het wafeltje op je werkblad en rol het direct om een stokje.
  • Houd het even vast en schuif het opgerolde koekje van het stokje.
  • Herhaal tot je al het beslag hebt gebakken.

Afwerking

  • Snijd een deel van de aardbeien in plakjes.
  • Snijd beide biscuits horizontaal door.
  • Smeer alle snijkanten in met een beetje trempeersiroop.
  • Pak een biscuitdeel van de bovenkant en leg het ondersteboven. Dit wordt je bodem, je bouwt de taart ondersteboven op.
  • Spuit een dijkje van de mascarponeroom.
  • Vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
  • Spuit hierop een laag lemoncurdmousse.
  • Leg de andere helft van het biscuit hier met de snijkant naar beneden bovenop.
  • Spuit hierop weer een dijkje van de mascarponeroom en vul het midden met een dun laagje lemoncurd.
  • Verdeel hierover een laag van plakjes aardbei.
  • Leg hierop weer de bovenste helft van het tweede biscuit en herhaal de vulling van de eerste laag.
  • Leg het laatste biscuit hier bovenop.
  • Smeer de taart af met de Italiaanse meringue botercrème.
  • Verdeel de overgebleven mascarponeroom bovenop de taart.
  • Decoreer de taart met hele en halve aardbeien, laat het groen er aan zitten.
  • Verdeel ook wat bosbessen over de taart.
  • Steek de kniepertjes bovenop de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.