Bij het lezen van Fastelavnsboller denk je wellicht, net als André: ‘Heeft Robèrt even vluchtig wat opgeschreven.’ Maar we hebben het hier echt over een heel lekker Deens broodje. En onze Bakkermakkers uit Limburg kunnen er wellicht wel iets van maken: dit broodje wordt traditioneel gegeten tijdens de vastenavond. Na die avond begint de vastenperiode van 40 dagen voor Pasen. Daarom snappen we helemaal dat de Denen zich nog één keertje willen trakteren op iets lekkers!
Probeer zelf eens deze heerlijke broodjes met kardemom en marsepein te maken. Robèrt deelt het traditionele recept van deze Deense lekkernijen.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Uitstortplaatje
- 2x Spuitzak
- Bakplaat met bakpapier
- Zeef
- Bloem om mee te bestrooien
Brooddeeg
- Meng alle ingrediënten, behalve de melk en het ei om te bestrijken, door elkaar.
- Voeg de melk in fases toe en laat het mengsel draaien tot een soepel deeg.
- Het deeg is goed als het loskomt van de kom, dit zal ongeveer 15 minuten duren.
- Verdeel het deeg in bolletjes van 60 gram en bol ze op.
- Leg de bollen op een bebloemde theedoek en laat 20 minuten rijzen op een warme plek.
Banketbakkersroom
- Meng de suiker, de kookroompoeder en een scheut melk tot een geheel.
- Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje.
- Neem de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het kookroommengsel.
- Roer goed door en voeg al roerend de rest van de melk toe.
- Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerend een paar minuten goed doorkoken.
- Haal de pan van het vuur als deze de goede dikte heeft.
- Stort de banketbakkersroom op een plaat, dek af met plasticfolie (anders krijg je een velletje) en zet in de koelkast.
Remonce
- Meng de suiker, boter, marsepein en een snuf kardemom tot een geheel.
- Doe de remonce in een spuitzak en hou het bij de hand.
Broodjes vullen
- Ontgas het deeg en rol elk bolletje uit tot een plakje.
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en spuit een toef op elk plakje. Je houdt wat room over.
- Spuit een toefje remonce boven op de room.
- Vouw het deeg dicht tot de vulling niet meer zichtbaar is en vorm mooie bollen.
- Laat narijzen op een warme plek tot ze ongeveer in volume verdubbeld zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Verwarm de oven tot 230 graden.
- Klop een ei los en bestrijk de bollen.
- Bak de bollen ca. 15 minuten tot ze egaal bruin zijn. Laat ze daarna opstijven in de koeling.
Glazuur
- Doe de suiker in een pannetje en voeg op gevoel 200-250 milliliter water toe.
- Zeef de cacao erboven. Hoe meer cacao, hoe donkerder de saus.
- Laat inkoken. Houd de randen schoon met een nat kwastje.
- Haal van het vuur zodra het dikker is en voeg de pure chocolade toe. De saus is goed als deze een laagje vormt na 20 seconden en niet meer van een lepel afloopt. Voeg eventueel water toe als het nodig is. Laat afkoelen.
- Dip de afgekoelde bollen voor iets meer dan de helft in het glazuur.
- Garneer het midden met gehakte pistache.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.