E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De breuk is Bitterzoet

Deze frisse taart is gevuld met een romige camillevulling en een heerlijke grapefruitcurd. Diezelfde curd is ook verwerkt in de koekjes, waarmee de breuklijn is opgevuld.

Roos

Recept van
Roos

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 652 gram boter
  • 682 gram suiker
  • 11 eieren
  • 145 ml Griekse yoghurt
  • 682 gram bloem
  • 29 gram bakpoeder
  • 18 gram Vanilla Bean Paste 
  • 9 gram zout
  • 72,5 gram maanzaad 
  • 1,5 grapefruit (rasp) 

Grapefruitcurd

  • 460 gram grapefruit sap
  • 200 gram suiker
  • 6 eierdooiers
  • 32 gram maïzena
  • 56 gram boter

Camillevulling

  • 1000 gram mascarpone
  • 400 gram camille slagroom
  • 150 gram poedersuiker (plus extra naar smaak)
  • 6 gelatine blaadjes

Koekjes

  • 56,5 gram boter
  • 85 gram roomkaas
  • 125 gram suiker
  • 4 gram vanille extract
  • 1 ei
  • 8 gram maïzena
  • 4 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 171,5 gram bloem
  • 200 gram poedersuiker

Garnering

  • Eetbaar gouden flakes

Bereidingswijze

Er wordt een taart met goeie looks en frisse smaken voor de jury neergezet. Over de roomkaascrème met camille is Janny zeer te spreken: “Heel lekker en lekker fris,” zegt ze. Robèrt vindt de koekjes erg bijzonder, door de grapefruit die erin is verwerkt.

Bakbenodigdheden

  • 2x bakvorm 20 centimeter
  • 2x bakvorm 18 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Rasper
  • Garde
  • 5 boba rietjes (eventueel)
  • Spuitzakken
  • Bakpapier
  • Citrusrasp
  • Zeef

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

Grapefruitcurd

  • Meng het grapefruitsap met de suiker in een pannetje op het vuur.
  • Doe een klein beetje water met de maïzena in een bakje en roer even door, zodat het een dik papje wordt.
  • Voeg het maïzenamengsel toe aan het grapefruitsap wanneer de suiker is opgelost.
  • Kook het dik. 
  • Scheid de eierdooiers van het eiwit.
  • Giet het grapefruitmengsel voorzichtig op de eidooiers en roer het ondertussen goed door met een garde.
  • Voeg nu de boter toe.
  • Dek het af met folie, zodra alles goed gemixt is.
  • Zet het in de koelkast.

Cake

  • Klop de boter en de suiker samen tot het mengsel lichtgeel en romig is.

  • Voeg de eieren één voor één toe. Wacht steeds tot elk ei volledig is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.

  • Meng de yoghurt erdoor zodra alle eieren goed zijn opgenomen.

  • Roer in een aparte kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.

  • Voeg de droge ingrediënten toe aan het botermengsel en meng tot een egaal beslag.

  • Voeg nu de vanilla bean paste en de grapefruitrasp toe.
  • Als laatste voeg je de maanzaad toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over vier ingevette bakvormen.

Koekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop de boter en roomkaas samen tot een luchtig mengsel.

  • Voeg de suiker, het vanille-extract en de eieren toe, en meng tot alles goed is opgenomen.

  • Voeg daarna de droge ingrediënten toe, met uitzondering van de poedersuiker, en meng tot een samenhangend deeg.

  • Rol kleine balletjes van ongeveer 4 centimeter van het deeg.

  • Bestrooi de deegballetjes met poedersuiker.

  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

  • Druk met je duim of pink een duidelijke deuk in het midden van elk balletje.

  • Bak de koekjes voor 10-12 minuten af. Goed in de gaten houden, want de koekjes moeten niet te hard worden.
  • Laat de koekjes even afkoelen.
  • Doe de curd in een spuitzak en vul de deukjes met een klein toefje curd.

Camillevulling

  • Klop de koude mascarpone samen met de poedersuiker (naar smaak) tot een luchtig geheel.

  • Verwarm een klein beetje camille slagroom in een pannetje en los hierin de gelatineblaadjes op.

  • Laat het gelatinemengsel afkoelen tot het lauw is.

  • Voeg vervolgens de mascarpone toe aan het afgekoelde gelatinemengsel en roer goed door.

  • Schenk langzaam de koude camille slagroom erbij terwijl je blijft mixen.

  • Klop het geheel tot een glad en stevig mengsel.

  • Zet het mengsel in de koelkast om goed op te stijven.

Opbouw van de taart

  • Vul de taart door op elke laag afwisselend de camillevulling en de curd aan te brengen, in een cirkelvormig patroon.

  • Steek eventueel een paar boba-rietjes in de taart om extra stevigheid te geven.

  • Smeer de buitenkant van de taart strak af met een laag whip.

  • Plaats de afgekoelde koekjes in de ‘fault line’-rand van de taart.

  • Spuit vervolgens nog een extra laag camillevulling over de taart.

  • Strijk de camillevulling glad met een benchscraper voor een nette, egale afwerking.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.