Deze heerlijke taart verrast de jury door zijn bijzondere smaken. “Het zijn hele sterke smaken, maar ze kloppen bij elkaar,” aldus Janny. Het koekje met kardemom krijgt ook de nodige complimenten van Janny: “Mooie structuur, knapperig en bros.” Vooral de combinatie van de bittere sinaasappel met de zoete crème doet het heel goed bij jury.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Paletmes
- Deegkrabber
- 2 bakblikken 20 centimeter
- 1x 18 centimeter bakblik
- Vijzel
- Spuitzakken
- Plasticfolie
- Bakpapier
- Garde
- Liniaal
- Gekarteld spuitmondje
- Staafmixer
Amandelbiscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de bakblikken in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop de eiwitten met de suiker luchtig tot stijve pieken.
- Voeg nu de poedersuiker toe en klop tot stevige meringue.
- Meng in een aparte kom de bloem, maïzena, zout en amandelmeel.
- Voeg dit in twee delen bij het meringuemengsel en spatel goed door.
- Verdeel het mengsel in gelijke delen over de drie bakvormen.
- Bak de meringue in 40 minuten af en laat daarna afkoelen op een rek.
Sinaasappelmarmelade
- Schil de zeste van de sinaasappels en citroen met een dunschiller en snijd die in dunne reepjes.
- Doe de schilletjes, een halve liter water en de suiker in een steelplan en kook dit 25 minuten zachtjes door op laag tot middelhoog vuur.
- Verwijder het witte gedeelte van de citrusvruchten en haal de pitjes eruit. Snijd het vruchtvlees daarna in kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter x 1 centimeter.
- Doe het vruchtvlees samen met de geleisuiker in een pannetje en laat dit 15 minuten doorkoken.
- Pureer dit daarna fijn met een staafmixer.
- Giet de schilletjes van de citrusvruchten af en hak deze fijn. Voeg deze toe aan het vruchtvlees en laat nog 5 minuten pruttelen.
- Laat nu afgedekt afkoelen.
Banketbakkersroom
- Haal de zaadjes uit de kardemompeulen.
- Maal de kardemomzaadjes fijn met een vijzel.
- Voeg toe aan de melk en breng aan de kook.
- Meng de eidooiers, maïzena, suiker en zout met een garde.
- Voeg vervolgens de kokende melk toe aan het eimengsel en roer door tot een geheel.
- Doe het gehele mengsel nu weer terug in de pan en breng al roerend met en spatel aan de kook. Roer het mengsel daarna nog 2 minuten gaar op zacht vuur.
- Stort de banketbakkersroom uit op een bord en dek af met plasticfolie.
Hästskor-koekjes
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Haal de zaadjes uit de kardemompeulen.
- Maal de kardemomzaadjes fijn met een vijzel.
- Meng de boter, suiker, kaneel, honing, bakpoeder en versgemalen kardemom samen.
- Voeg de bloem toe en kneed dit kort tot een deegbal.
- Wanneer het deeg wat droger is voeg dan wat lauw water toe.
- Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg even in de koelkast.
- Kneed daarna kort door.
- Maak slangetjes van 1 centimeter bij 6 centimeter en leg op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm van een U.
- Plet de U-vormige slangetjes lichtjes met een vork.
- Bak in 7 minuten af tot goudbruin en laat koelen op een rek.
Duitse botercrème
- Zorg ervoor dat de boter en de banketbakkersroom beide op kamertemperatuur zijn.
- Klop de boter samen met de poedersuiker en het zout los en luchtig.
- Voeg de banketbakkersroom in delen bij de boter en klop luchtig en stevig.
- Dek dit af in een bak en laat de botercrème even opstijven in de koelkast.
- Klop de botercrème los met een garde en spatel het in een spuitzak met kartelmondje.
Opbouw van de taart
- Neem een plak amandelbiscuit van 20 centimeter doorsnede als bodem.
- Spuit daarop een laag botercrème en smeer uit als een dik belegde boterham.
- Spuit vervolgens een ring van botercrème aan de buitenkant van de taart die als dijk fungeert voor de sinaasappelmarmelade.
- Verdeel een gedeelte van de sinaasappelmarmelade met een lepel over de taart.
- Pak vervolgens de plak van 18 centimeter diameter en leg die in het midden van de taart en druk wat aan.
- Herhaal de vulling voor de tweede laag en druk de laatste 20 centimeter diameter plak bovenop.
- Spuit wat botercrème in de riggel, strijk glad met een paletmesje en duw daar de koekjes tussen met de opening om en om van boven naar beneden.
- Verdeel de botercrème op de bovenkant en strijk glad.
- Spuit nu met een spuitzak de botercrème op de bovenste en onderste laag.
- Strijk dit glad met een deegkrabber of een groot paletmes. Hierdoor vormt een soort breuklijn rondom de koekjes.
- Spuit met het kartelspuitmondje een ring van botercrème in ronddraaiende bewegingen bovenop de taart.
- In de ring leg je nog wat cirkeltjes van marmelade.
- Duw met de opening naar boven wat koekjes in de ring van botercrème.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.