E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hou je wafel taart

Deze stroopwafel-karameltaart is gevuld met een heerlijke karamelbotercrème en gezouten karamelcrème. Voor de afwerking van de taart wordt een spiced botercrème met kaneel, steranijs, vanille en sinaasappel gebruikt.

Jip

Recept van
Jip

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuitdeeg

  • 12 eieren
  • 0.5 kaneelstokje
  • 1.5 steranijs
  • 375 gram suiker
  • 90 gram roomboter
  • 180 gram bloem
  • 2 gram zout

Crème patisserie

  • 1 liter volle melk
  • 200 gram suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 80 gram custardpoeder
  • 4 eidooiers
  • Snufje zout

Gezouten karamel

  • 400 gram suiker
  • 6 gram zeezout (grof)
  • 170 gram boter
  • 160 milliliter slagroom

Spiced botercrème

  • 0.5 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 300 gram boter 
  • 100 gram suiker
  • 1 vanille stokje
  • 500 gram crème patisserie
  • Zest van 1 sinaasappel

Karamelbotercrème

  • 250 gram boter
  • 30 suiker
  • 500 gr crème patisserie 
  • 170 gram gezouten karamel 

Stroopwafels

  • 30 milliliter volle melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 70 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 gram zout

Stroopvulling

  • 1/4 steranijs
  • 1/4 kaneelstokje
  • 40 gram boter
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 90 gram gezouten karamel

Garnering

  • 50 gram pure chocolade 55%
  • Gouden suikersprankels 
  • 2 sinaasappels (zest)

Bereidingswijze

Sterrenanijs, kaneel, sinaasappel… Deze taart heeft zoveel lekkere smaken dat Robèrt even niet weet wat hij allemaal proeft, maar één ding is zeker: hij vindt hem wel heel lekker. “Waar ik heel blij van word, is de smaak,” zegt Robèrt na de eerste hap.

Bakbenodigdheden

  • Springvorm 20 centimeter doorsnede
  • Stroopwafelijzer/kniepertjesijzer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Spuitzak groen
  • Zesteur
  • Vijzel/kruidenchopper
  • Kleine kookring
  • Zeefje
  • Garde
  • Suikerthermometer
  • Kleine kookring
  • Paletmes
  • Taartschraper
  • Aluminiumfolie
  • Bakpapier

Crème patisserie

  • Verwarm 800 milliliter melk met 100 gram suiker en 2 leeggeschrapen vanillestokjes.
  • Mix de overige 200 milliliter melk met 100 gram suiker, 80 gram custardpoeder, 4 eidooiers en het zout tot een glad mengsel.
  • Doe een beetje van de warme melk bij het koude papje en roer door.
  • Doe vervolgens alles in de pan en blijf voortdurend roeren tot het papje ongeveer de dikte heeft van lichte kwark.
  • Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.

Gezouten karamel

  • Doe de suiker met 70 milliliter water in een steelpan en laat karameliseren op middelhoog vuur. Laat het niet te bruin worden, want dan wordt het bitter.
  • Voeg vervolgens het zout en de boter in blokjes toe en roer dit door.
  • Voet tot slot de slagroom toe.
  • Laat dit afkoelen.

Karamelbotercrème

  • Mix de boter met de suiker luchtig.
  • Voeg hier vervolgens 500 gram van de crème patisserie aan toe en klop rustig tot een geheel.
  • Voeg hier tot slot 170 gram van de gezouten karamel aan toe en klop door tot een geheel.

Spiced botercrème

  • Bak het het halve kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maal dit vervolgens tot poeder.
  • Mix de boter met de suiker, het kruidenpoeder en de binnenkant van het vanillestokje luchtig.
  • Voeg hier vervolgens 500 gram van de crème patisserie aan toe en klop rustig door tot een geheel.
  • Doe hier tot slot het zest van een sinaasappel doorheen.

Biscuitdeeg

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
  • Splits de eieren.
  • Bak het kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maar dit vervolgens tot poeder.
  • Klop de eiwitten stijf met 160 gram suiker.
  • Klop het eigeel met 195 gram suiker en de kruidenpoeder tot het licht en romig is.
  • Smelt 60 gram boter
  • Meng 90 gram bloem met 2 gram zout.
  • Voeg vervolgens de boter toe aan het eidooiermengsel en klop nog 1 minuut door.
  • Voeg nu geleidelijk het bloemmengsel toe zodat alles mooi wordt opgenomen.
  • Doe hier vervolgens in delen de stijve eiwitten bij en haal dit er rustig doorheen met een spatel, zodat de luchtigheid er niet uit gaat.
  • Vet de vorm in met boter en bloem.
  • Doe de massa voorzichtig in de vorm en bak in ongeveer 11 minuten af.
  • Als het biscuit mooi gaar is (hij moet licht terugveren), laat het dan nog even 10 minuten rusten in de oven met de deur op een kier.
  • Haal het biscuit er daarna uit en laat nog 10 minuten rusten.

Stroopvulling

  • Bak het kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maal dit vervolgens tot poeder.
  • Verwarm de boter met de witte en de bruine basterdsuiker.
  • Als alle suiker is opgenomen zet je het vuur uit en voeg je het kruidenpoeder toe.
  • Voeg 90 gram gezouten karamel toe en roer dit goed door.
  • Verwarm dit tot 55 graden en dit constant rond deze temperatuur tijdens het maken van de stroopwafels.

Stroopwafels

  • Warm de melk op tot lauwwarm, maximaal 30 graden.
  • Meng de melk met de gedroogde gist en laat dit even rusten.
  • Mix de bloem met de boter, de basterdsuiker, het ei en 1 gram zout samen met het melkmengsel tot een deegbal.
  • Leg de deegbal in een droge kom met een doek eroverheen en laat dit 1 uur rijzen.
  • Verwarm het stroopwafelijzer op zijn heetst en spuit deze in met bakspray.
  • Bak vervolgens de stroopwafels in bolletjes van 30 gram af in het ijzer, tot goudbruin. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Steek de stroopwafels uit met een steekring en snijd doormidden. Bewaar alle restjes van de wafels.
  • Voeg vervolgens de stroopvulling toe aan de binnenkant van de wafel en plak de andere helft erop en laat afkoelen.

Chocoladedecoratie

  • Tempereer de chocolade au bain marie.
  • Spuit dit op bakpapier in de vorm van fietsjes en huisjes.
  • Laat de vormen afkoelen.

Opbouw van de taart

  • Snijd het biscuitdeeg in 5 lagen van ongeveer 3 cm dikte. 
  • Leg de eerste laag biscuitdeeg neer en strijk hier vervolgens een laag van 1,5 centimeter karamelbotercrème op. Leg de tweede laag hierop.
  • Spuit op deze laag een dunne laag van de gezouten karamelcrème en leg hier bovenop de overgebleven wafelrestjes. Leg hier de derde laag biscuitdeeg op.
  • Strijk hier vervolgens een laag van 1,5 centimeter karamelbotercrème op en leg hier de vierde laag biscuitdeeg op.
  • Spuit op deze laag een dunne laag van de gezouten karamelcrème en leg hier bovenop de overgebleven wafelrestjes. Leg hier de vijfde laag biscuitdeeg op.
  • Strijk nu de spiced botercrème rond de taart voor een eerste dunne laag.
  • Plak nu op het midden alle kleine gebakken stroopwafels rondom in de botercrème.
  • Gebruik nu de spiced botercrème weer om de taart rondom af te strijken en te zorgen dat je een fault line effect krijgt rond de stroopwafels.
  • Gebruik wat wafeltjes om een weg op de bovenkant te imiteren en zet hier vervolgens de chocolade fietsjes op. Zet langs de weg de chocolade huisjes. 
  • Accentueer de botercrème rondom met wat sinaasappelzest.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht 

 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.