Sterrenanijs, kaneel, sinaasappel… Deze taart heeft zoveel lekkere smaken dat Robèrt even niet weet wat hij allemaal proeft, maar één ding is zeker: hij vindt hem wel heel lekker. “Waar ik heel blij van word, is de smaak,” zegt Robèrt na de eerste hap.
Bakbenodigdheden
- Springvorm 20 centimeter doorsnede
- Stroopwafelijzer/kniepertjesijzer
- Staande mixer met toebehoren
- Foodprocessor
- Spuitzak groen
- Zesteur
- Vijzel/kruidenchopper
- Kleine kookring
- Zeefje
- Garde
- Suikerthermometer
- Kleine kookring
- Paletmes
- Taartschraper
- Aluminiumfolie
- Bakpapier
Crème patisserie
- Verwarm 800 milliliter melk met 100 gram suiker en 2 leeggeschrapen vanillestokjes.
- Mix de overige 200 milliliter melk met 100 gram suiker, 80 gram custardpoeder, 4 eidooiers en het zout tot een glad mengsel.
- Doe een beetje van de warme melk bij het koude papje en roer door.
- Doe vervolgens alles in de pan en blijf voortdurend roeren tot het papje ongeveer de dikte heeft van lichte kwark.
- Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
Gezouten karamel
- Doe de suiker met 70 milliliter water in een steelpan en laat karameliseren op middelhoog vuur. Laat het niet te bruin worden, want dan wordt het bitter.
- Voeg vervolgens het zout en de boter in blokjes toe en roer dit door.
- Voet tot slot de slagroom toe.
- Laat dit afkoelen.
Karamelbotercrème
- Mix de boter met de suiker luchtig.
- Voeg hier vervolgens 500 gram van de crème patisserie aan toe en klop rustig tot een geheel.
- Voeg hier tot slot 170 gram van de gezouten karamel aan toe en klop door tot een geheel.
Spiced botercrème
- Bak het het halve kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maal dit vervolgens tot poeder.
- Mix de boter met de suiker, het kruidenpoeder en de binnenkant van het vanillestokje luchtig.
- Voeg hier vervolgens 500 gram van de crème patisserie aan toe en klop rustig door tot een geheel.
- Doe hier tot slot het zest van een sinaasappel doorheen.
Biscuitdeeg
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
- Splits de eieren.
- Bak het kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maar dit vervolgens tot poeder.
- Klop de eiwitten stijf met 160 gram suiker.
- Klop het eigeel met 195 gram suiker en de kruidenpoeder tot het licht en romig is.
- Smelt 60 gram boter
- Meng 90 gram bloem met 2 gram zout.
- Voeg vervolgens de boter toe aan het eidooiermengsel en klop nog 1 minuut door.
- Voeg nu geleidelijk het bloemmengsel toe zodat alles mooi wordt opgenomen.
- Doe hier vervolgens in delen de stijve eiwitten bij en haal dit er rustig doorheen met een spatel, zodat de luchtigheid er niet uit gaat.
- Vet de vorm in met boter en bloem.
- Doe de massa voorzichtig in de vorm en bak in ongeveer 11 minuten af.
- Als het biscuit mooi gaar is (hij moet licht terugveren), laat het dan nog even 10 minuten rusten in de oven met de deur op een kier.
- Haal het biscuit er daarna uit en laat nog 10 minuten rusten.
Stroopvulling
- Bak het kaneelstokje en de steranijs 2 minuten in een droge koekenpan en vijzel of maal dit vervolgens tot poeder.
- Verwarm de boter met de witte en de bruine basterdsuiker.
- Als alle suiker is opgenomen zet je het vuur uit en voeg je het kruidenpoeder toe.
- Voeg 90 gram gezouten karamel toe en roer dit goed door.
- Verwarm dit tot 55 graden en dit constant rond deze temperatuur tijdens het maken van de stroopwafels.
Stroopwafels
- Warm de melk op tot lauwwarm, maximaal 30 graden.
- Meng de melk met de gedroogde gist en laat dit even rusten.
- Mix de bloem met de boter, de basterdsuiker, het ei en 1 gram zout samen met het melkmengsel tot een deegbal.
- Leg de deegbal in een droge kom met een doek eroverheen en laat dit 1 uur rijzen.
- Verwarm het stroopwafelijzer op zijn heetst en spuit deze in met bakspray.
- Bak vervolgens de stroopwafels in bolletjes van 30 gram af in het ijzer, tot goudbruin. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
- Steek de stroopwafels uit met een steekring en snijd doormidden. Bewaar alle restjes van de wafels.
- Voeg vervolgens de stroopvulling toe aan de binnenkant van de wafel en plak de andere helft erop en laat afkoelen.
Chocoladedecoratie
- Tempereer de chocolade au bain marie.
- Spuit dit op bakpapier in de vorm van fietsjes en huisjes.
- Laat de vormen afkoelen.
Opbouw van de taart
- Snijd het biscuitdeeg in 5 lagen van ongeveer 3 cm dikte.
- Leg de eerste laag biscuitdeeg neer en strijk hier vervolgens een laag van 1,5 centimeter karamelbotercrème op. Leg de tweede laag hierop.
- Spuit op deze laag een dunne laag van de gezouten karamelcrème en leg hier bovenop de overgebleven wafelrestjes. Leg hier de derde laag biscuitdeeg op.
- Strijk hier vervolgens een laag van 1,5 centimeter karamelbotercrème op en leg hier de vierde laag biscuitdeeg op.
- Spuit op deze laag een dunne laag van de gezouten karamelcrème en leg hier bovenop de overgebleven wafelrestjes. Leg hier de vijfde laag biscuitdeeg op.
- Strijk nu de spiced botercrème rond de taart voor een eerste dunne laag.
- Plak nu op het midden alle kleine gebakken stroopwafels rondom in de botercrème.
- Gebruik nu de spiced botercrème weer om de taart rondom af te strijken en te zorgen dat je een fault line effect krijgt rond de stroopwafels.
- Gebruik wat wafeltjes om een weg op de bovenkant te imiteren en zet hier vervolgens de chocolade fietsjes op. Zet langs de weg de chocolade huisjes.
- Accentueer de botercrème rondom met wat sinaasappelzest.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.