E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tiramitoetje

Deze tiramisu-bitterkoekjestaart is gevuld met een romige tiramisuvulling, omhuld door een bitterkoekjescrème. Om lekker in het thema te blijven is de breuklijn gevuld met bitterkoekjes.

Anneke

Recept van
Anneke

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 9 eieren
  • 260 gram fijne kristalsuiker
  • 220 gram patentbloem
  • 40 gram maïzena
  • Snufje zout
  • Merg van een vanillestokje
  • Bakspray

Bitterkoekjes

  • 190 gram poedersuiker
  • 190 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 90 gram eiwit
  • 2 theelepels bittere amandelextract

Koffiesiroop

  • 8 gram espressopoeder
  • 100 gram kristalsuiker
  • 75 milliliter amaretto

Mascarponemousse

  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 milliliter slagroom
  • 500 gram mascarpone
  • 140 gram poedersuiker
  • Merg van een vanillestokje
  • 25 milliliter van de koffiesiroop
  • 50 milliliter Amaretto

Franse botercrème

  • 150 gram kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1/2 theelepel espressopoeder
  • 1 theelepel bittere amandelextract
  • 300 gram zachte roomboter

Decoratie

  • 50 gram chocolade mokkaboontjes
  • Eetbare goudverf
  • Bladgoud

Bereidingswijze

Als je er bovenop staat, ruik je het meteen: dit is een tiramisutaart. Janny is verrast door het mooi zachte biscuit en ook de bitterkoekjes vallen goed in de smaak. “Een zeer smakelijke taart,” aldus Janny.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje 12 millimeter
  • Theezeefje
  • Zeef
  • Garde
  • Bakpan 15 centimeter diameter
  • Bakpan 20 centimeter diameter
  • Taartkarton 20 centimeter
  • Acetaatfolie
  • Paletmes
  • Banketbakkersmes of taartsnijder

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Scheid de eiwitten van de dooiers.
  • Klop de eiwitten luchtig en voeg beetje bij beetje de suiker, het snufje zout en het merg van het vanillestokje toe.
  • Klop de eidooiers los.
  • Spatel in 2 delen de losgeklopte eidooiers door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem en de maïzena in een schone kom en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Vet een 20 centimeter bakpan in met bakspray en leg een rondje bakpapier op de bodem.
  • Doe hetzelfde met een 15 centimeter bakpan.
  • Doe 1/4e van het beslag in de kleine bakpan en de rest in de grote bakpan.
  • Bak het biscuit in ongeveer 25-30 minuten gaar.
  • Test de gaarheid van het deeg met een satéprikker.
  • Haal het biscuit direct uit de bakpannen en laat het afkoelen.

Bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een soepel spuitbaar deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een 1 centimeter spuitmondje.
  • Spuit mooie dopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en maak ze met een natte theedoek mooi plat en glad.
  • Bak de koekjes in 15-17 minuten gaar.
  • Haal de koekjes met het bakpapier meteen van de bakplaat en laat ze afkoelen op een natte theedoek, dan komen ze straks beter los.

Koffiesiroop

  • Meng 175 milliliter kokend water met het espressopoeder.
  • Voeg dan de kristalsuiker en amaretto toe en roer goed door.

Mascarponemousse

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Klop de mascarpone even kort los tot het wat gladder is.
  • Meng de mascarpone met de slagroom, poedersuiker en het vanillemerg.
  • Verwarm 25 milliliter van de koffiesiroop en los hierin de uitgeknepen gelatine op.
  • Meng dit met 50 milliliter Amaretto en spatel dit door de mousse.
  • Laat dit even afkoelen in de koelkast.

Franse botercrème

  • Kook 75 milliliter water met de suiker tot 117 graden.
  • Klop ondertussen de eidooiers luchtig.
  • Giet het suikerwater langzaam mixend bij de opgeklopte dooiers en blijf kloppen tot het is afgekoeld.
  • Voeg het espressopoeder en het amandelextract toe.
  • Voeg de zachte boter in blokjes toe en mix tot een glad mengsel.

Opbouw van de taart

  • Snijd de afgekoelde grote biscuit in 4 gelijke plakken en de kleine biscuit in 2 gelijke plakken.
  • Snijd een aantal bitterkoekjes in kleine stukjes.
  • Trempeer elke laag biscuit met koffiesiroop, een royale laag mascarponemousse en druk daarin kleine stukjes bitterkoek.
  • Doe dit eerst bij 2 grote lagen biscuit, dan bij 2 kleine biscuit en vervolgens weer 2 grote lagen.
  • Breng een laag mousse aan op de zijkant van de kleinere biscuit-laag en druk hierin hele bitterkoekjes strak tegen elkaar aan.
  • Laat de taart even opstijven in de koelkast.
  • Breng een laag botercrème aan op de bovenkant van de taart, doe dit met behulp van een spuitzak met een rond spuitmondje van 1 centimeter.
  • Doe dit ook op de brede zijkanten en gebruik een schraper en paletmes om de zijkanten zo glad mogelijk te maken.
  • Werk de randen van de ‘fault line’ af met goudverf.
  • Bestrooi de bovenzijde met cacaopoeder.
  • Decoreer de bovenkant van de taart met mooie toefjes botercrème, bitterkoekjes, chocolade mokkaboontjes en bladgoud.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.