De jury vindt de Tebirke, de pastry met spijs en maanzaad heel verrassend. Ook de hartige pastry met aardappel en zalm valt goed in de smaak. 
Bakbenodigdheden
- Rasp
- Grote hapjespan
- Staande mixer met toebehoren
- Bakblik (ongeveer 20×20 centimeter)
- Spuitzakken
- Blender
- Liniaal
Danish deeg
- Mix de volle melk, eieren, suiker en de gist in de kom van de keukenmachine door elkaar.
- Voeg de bloem en een snuf zout toe en mix 2 minuten op de laagste stand van de mixer met een deeghaak.
- Voer de snelheid op naar medium en mix nog eens 4 minuten.
- Kneed het deeg even snel op het aanrecht en vorm tot een bal.
- Laat 20 minuten rusten op het aanrecht.
- Rol het deeg uit tot een afmeting van 25 bij 38 centimeter.
- Schaaf de boter met een kaasschaaf en leg de plakjes boter in het midden van het deeg.
- Vouw beiden flappen van het deeg naar binnen.
- Rol deze plak in de lengte van het deeg uit tot een plak van 24 bij 46 centimeter.
- Vouw aan de korte kant het deeg naar binnen tot 2/3e van de plak bedekt is.
- Vouw de flap die nog niet bedekt is ook naar binnen toe.
- Laat 10 minuten koud worden in de vriezer en daarna 10 minuten in de koelkast.
- Rol de plak in de lengte van het deeg uit tot een plak van 24 bij 46 centimeter
- Vouw aan de korte kant het deeg naar binnen tot 2/3e van de plak bedekt is
- Vouw de flap die nog niet bedekt is ook naar binnen toe
- Laat 10 minuten koud worden in de vriezer en daarna 10 minuten in de koelkast.
- Herhaal deze stappen hierna nog 1 keer.
- Rol het deeg uit tot een plak van 15 bij 75 centimeter en snijd door drieën zodat er 3 plakken van 15 x 25 centimeter ontstaan.
- Leg de plakken deeg koud tot gebruik.
Tebirke vulling
- Mix de marsepein, boter, suiker en het amandelmeel met een deeghaak in de kom van een mixer.
- Schep de vulling in een spuitzak.
- Pak een plak danish deeg en rol uit tot 20 x 30 centimeter.
- Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd op 1 centimeter van de rand twee V-vormen.
- Vouw deze V-tjes naar de andere kant en zet een halfuur afgedekt om te rijzen.
- Trek met de spuitzak een streep over het midden van de plak (aan de lange kant).
- Vouw de lange kant 2/3e naar binnen, over de vulling heen.
- Vouw dan de vrije kant naar binnen en draai de rol om.
- Maak plat en snijd in stukken van 4 centimeter breed.
- Bestrijk de bovenkant met ei en dip in de maanzaad.
- Leg afgedekt met een theedoek op een bakplaat en laat een halfuur rijzen.
- Verwarm de oven tot 190 graden.
- Bak in 20 minuten af tot goudbruin.
Citroenmayonaise
- Kluts het ei met het citroensap en de citroenrasp.
- Druppel de olijfolie al mixend bij het ei.
- Breng op smaak met zout en peper.
Danish hartig
- Schil en kook de aardappeltjes in 10 minuten gaar in een steelpannetje met water.
- Mix de geitenkaas, bieslook en het ei tot een gladde vulling.
- Snijd de gekookte aardappel in plakjes.
- Pak een plak danish deeg en rol uit tot een afmeting van 20 x 30 centimeter.
- Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd halverwege de plakjes 2,5 centimeter in.
- Vouw de puntjes van het vierkant naar het midden toe. Dek af met een theedoek en laat een halfuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Smeer een beetje van het geitenkaasmengsel aan de binnenkant van het deeg.
- Schik hier de plakjes aardappel op.
- Bak af in 20 minuten tot goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Trek de zalm uit elkaar en verdeel flakes over de danishes.
- Drizzle hier de citroenmayonaise overheen.
- Maak af met takjes dille.
Banketbakkersroom
- Meng het custardpoeder met suiker en een beetje melk.
- Breng de rest van de melk samen met de geschrapte vanille aan de kook.
- Maak familie met de kokende melk en roer tot een dik mengsel.
- Stort de banketbakkersroom op een bakplaat.
- Dek af met plasticfolie en zet in de koeling.
Abrikozenmoes
- Breng de gedroogde abrikozen, de fijne kristalsuiker en geleisuiker met het water aan de kook.
- Laat 2 minuten doorkoken.
- Laat 5 minuten afkoelen en mix glad tot een moes.
Danish zoet
- Pak een plak danish deeg en rol uit tot 20 x 30 centimeter.
- Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd aan 2 zijkanten een v-vorm op 1 centimeter van de rand.
- Vouw deze V-tjes naar de binnenkant en zet een halfuur afgedekt om te rijzen.
- Verwarm de oven tot 190 graden.
- Bak de danish in 20 minuten goudbruin.
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak.
- Vul het midden van de danish met de banketbakkersroom, gevolgd door de abrikozenmoes.
- Garneer met frambozen, rode bessen en decoratiesneeuw.
Drömmekage (Deense Droomtaart)
- Verwarm de oven tot 190 graden.
- Mix in een grote hapjespan de helft van de boter met de kokossnippers, lichtbruine basterdsuiker, volle melk en het zout.
- Roer voorzichtig totdat de boter is gesmolten, dit duurt ongeveer 3 minuten.
- Laat afkoelen in de pan en houd even apart. Dit is het beslag voor de topping.
- Klop met de beslaghaak de rest van de boter met de kristalsuiker romig.
- Mix hier voorzichtig de eieren doorheen, tot zo volledig zijn opgenomen.
- Mix hier het merg van de vanille en de yoghurt doorheen.
- Meng in een grote mengkom patentbloem, amandelmeel, theelepel bakpoeder, baking soda en het zout door elkaar.
- Voeg toe aan het natte yoghurtmengsel en roer kort tot een beslag.
- Schenk het yoghurtbeslag in het bakblik en bak voor ongeveer 28 minuten, tot de cake nét stevig genoeg is.
- Schenk nu het beslag voor de topping over de taart heen.
- Zet de taart van terug in de oven en laat nog 5 minuten bakken.
- Snijd de taart naar wens in porties en garneer met decoratiesneeuw.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.