E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fleur's Fika

Deze fika bestaat uit het echte Scandinavische klassiekers én smaken. Een Deense Droomtaart, pastry's met maanzaad en pastry's met aardappel, zalm en dille.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
Cake
Hartig
(0) reviews

Ingrediënten

Danish deeg

  • 185 gram volle melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1,75 theelepel gedroogde gist
  • 553 gram patentbloem
  • 1 eetlepel tafelzout
  • 282 gram ongezouten, koude boter

Tebirke vulling

  • 73 gram ongezouten boter
  • 180 gram marsepein
  • 50 gram kristalsuiker
  • 30 gram amandelmeel
  • 1 ei, geklutst
  • 140 gram maanzaad

Citroenmayonaise

  • 1 ei
  • Sap en rasp van 1/2 citroen
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • peper en zout

 

Danish hartig

  • 10 kleine gele krieltjes met schil
  • 287 gram zachte geitenkaas
  • 15 gram bieslook
  • 1 ei
  • 100 gram warm gerookte zalm
  • Verse dille

Banketbakkersroom

  • 375 gram volle melk
  • Merg van 1/2 vanillestokje
  • 37,5 gram custardpoeder
  • 37,5 gram fijne kristalsuiker

Abrikozenmoes

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 250 milliliter water
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram geleisuiker

Danish zoet

  • 100 gram frambozen
  • 100 gram rode bessen
  • 50 gram decoratiesneeuw

Drömmekage (Deense Droomtaart)

  • 226 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram kokossnippers (geen rasp!)
  • 187 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 45 gram volle melk
  • 1/2e theelepel fijn tafelzout
  • 187 gram kristalsuiker
  • 125 gram ei
  • 1/2e vanillestokje
  • 208 gram volle yoghurt
  • 160 gram patentbloem
  • 24 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4e theelepel baking soda
  • 1/4e theelepel fijn tafelzout
  • 50 gram decoratiesneeuw

Bereidingswijze

De jury vindt de Tebirke, de pastry met spijs en maanzaad heel verrassend. Ook de hartige pastry met aardappel en zalm valt goed in de smaak. fika

Bakbenodigdheden

  • Rasp
  • Grote hapjespan
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakblik (ongeveer 20×20 centimeter)
  • Spuitzakken
  • Blender
  • Liniaal

Danish deeg

  • Mix  de volle melk, eieren, suiker en de gist in de kom van de keukenmachine door elkaar.
  • Voeg de bloem en een snuf zout toe en mix 2 minuten op de laagste stand van de mixer met een deeghaak.
  • Voer de snelheid op naar medium en mix nog eens 4 minuten.
  • Kneed het deeg even snel op het aanrecht en vorm tot een bal.
  • Laat 20 minuten rusten op het aanrecht.
  • Rol het deeg uit tot een afmeting van 25 bij 38 centimeter.
  • Schaaf de boter met een kaasschaaf en leg de plakjes boter in het midden van het deeg.
  • Vouw beiden flappen van het deeg naar binnen.
  • Rol deze plak in de lengte van het deeg uit tot een plak van 24 bij 46 centimeter.
  • Vouw aan de korte kant het deeg naar binnen tot 2/3e van de plak bedekt is.
  • Vouw de flap die nog niet bedekt is ook naar binnen toe.
  • Laat 10 minuten koud worden in de vriezer en daarna 10 minuten in de koelkast.
  • Rol de plak in de lengte van het deeg uit tot een plak van 24 bij 46 centimeter
  • Vouw aan de korte kant het deeg naar binnen tot 2/3e van de plak bedekt is
  • Vouw de flap die nog niet bedekt is ook naar binnen toe
  • Laat 10 minuten koud worden in de vriezer en daarna 10 minuten in de koelkast.
  • Herhaal deze stappen hierna nog 1 keer.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 15 bij 75 centimeter en snijd door drieën zodat er 3 plakken van 15 x 25 centimeter ontstaan.
  • Leg de plakken deeg koud tot gebruik.

Tebirke vulling

  • Mix de marsepein, boter, suiker en het amandelmeel met een deeghaak in de kom van een mixer.
  • Schep de vulling in een spuitzak.
  • Pak een plak danish deeg en rol uit tot 20 x 30 centimeter.
  • Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd op 1 centimeter van de rand twee V-vormen. 
  • Vouw deze V-tjes naar de andere kant en zet een halfuur afgedekt om te rijzen. 
  • Trek met de spuitzak een streep over het midden van de plak (aan de lange kant).
  • Vouw de lange kant 2/3e naar binnen, over de vulling heen.
  • Vouw dan de vrije kant naar binnen en draai de rol om.
  • Maak plat en snijd in stukken van 4 centimeter breed.
  • Bestrijk de bovenkant met ei en dip in de maanzaad.
  • Leg afgedekt met een theedoek op een bakplaat en laat een halfuur rijzen.
  • Verwarm de oven tot 190 graden.
  • Bak in 20 minuten af tot goudbruin.

Citroenmayonaise

  • Kluts het ei met het citroensap en de citroenrasp.
  • Druppel de olijfolie al mixend bij het ei.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Danish hartig

  • Schil en kook de aardappeltjes in 10 minuten gaar in een steelpannetje met water.
  • Mix de geitenkaas, bieslook en het ei tot een gladde vulling.
  • Snijd de gekookte aardappel in plakjes.
  • Pak een plak danish deeg en rol uit tot een afmeting van 20 x 30 centimeter.
  • Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd halverwege de plakjes 2,5 centimeter in.
  • Vouw de puntjes van het vierkant naar het midden toe. Dek af met een theedoek en laat een halfuur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. 
  • Smeer een beetje van het geitenkaasmengsel aan de binnenkant van het deeg.
  • Schik hier de plakjes aardappel op.
  • Bak af in 20 minuten tot goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Trek de zalm uit elkaar en verdeel flakes over de danishes.
  • Drizzle hier de citroenmayonaise overheen.
  • Maak af met takjes dille.

Banketbakkersroom

  • Meng het custardpoeder met suiker en een beetje melk.
  • Breng de rest van de melk samen met de geschrapte vanille aan de kook.
  • Maak familie met de kokende melk en roer tot een dik mengsel.
  • Stort de banketbakkersroom op een bakplaat.
  • Dek af met plasticfolie en zet in de koeling. 

Abrikozenmoes

  • Breng de gedroogde abrikozen, de fijne kristalsuiker en geleisuiker met het water aan de kook. 
  • Laat 2 minuten doorkoken.
  • Laat 5 minuten afkoelen en mix glad tot een moes.

Danish zoet

  • Pak een plak danish deeg en rol uit tot 20 x 30 centimeter.
  • Snijd 6 vierkantjes van 10 x 10 centimeter en snijd aan 2 zijkanten een v-vorm op 1 centimeter van de rand.
  • Vouw deze V-tjes naar de binnenkant en zet een halfuur afgedekt om te rijzen. 
  • Verwarm de oven tot 190 graden.
  • Bak de danish in 20 minuten goudbruin.
  • Doe de banketbakkersroom in een spuitzak.
  • Vul het midden van de danish met de banketbakkersroom, gevolgd door de abrikozenmoes.
  • Garneer met frambozen, rode bessen en decoratiesneeuw.

Drömmekage (Deense Droomtaart)

  • Verwarm de oven tot 190 graden.
  • Mix in een grote hapjespan de helft van de boter met de kokossnippers, lichtbruine basterdsuiker, volle melk en het zout.
  • Roer voorzichtig totdat de boter is gesmolten, dit duurt ongeveer 3 minuten.
  • Laat afkoelen in de pan en houd even apart. Dit is het beslag voor de topping.
  • Klop met de beslaghaak de rest van de boter met de kristalsuiker romig.
  • Mix hier voorzichtig de eieren doorheen, tot zo volledig zijn opgenomen.
  • Mix hier het merg van de vanille en de yoghurt doorheen. 
  • Meng in een grote mengkom patentbloem, amandelmeel, theelepel bakpoeder, baking soda en het zout door elkaar.
  • Voeg toe aan het natte yoghurtmengsel en roer kort tot een beslag.
  • Schenk het yoghurtbeslag in het bakblik en bak voor ongeveer 28 minuten, tot de cake nét stevig genoeg is.
  • Schenk nu het beslag voor de topping over de taart heen.
  • Zet de taart van terug in de oven en laat nog 5 minuten bakken.
  • Snijd de taart naar wens in porties en garneer met decoratiesneeuw.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.