E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Voor elk wat wils

Maak van je Fika een waar spektakel! Bak deze kaneelknopen met kardemom en sinaasappel, financiers met blauwe bessen en västerbottenkaastaartjes met dille.

Shai

Recept van
Shai

Taart
Cake
Brood
(0) reviews

Ingrediënten

Kaneelknopen deeg

  • 500 gram bloem (patentbloem)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 7 gram instant gist
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel zout
  • 250 milliliter lauwwarme volle melk
  • 1 ei (maat L)
  • 75 gram zachte roomboter
  • Rasp van 1,5 sinaasappel

Kaneelknopen vulling

  • 75 gram zachte roomboter
  • 60 gram bruine suiker
  • 2,5 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom
  • Rasp van ½ sinaasappel

Kaneelknopen garnering

  • 1 ei + 1 eetlepel melk
  • 50 gram parelsuiker of rietsuiker

Financiers

  • 150 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 60 gram bloem (gezeefd)
  • 1/3 theelepel zout
  • 5 eiwitten (ca. 165 gram, niet stijfgeklopt)
  • Rasp van 1 citroen
  • 150 gram kleine blauwe bessen

Glazuur

  • 150 gram poedersuiker
  • 2–3 eetlepel citroensap

Västerbottenkaastaart deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koude roomboter
  • ½ theelepel zout
  • 1 eidooier

Västerbottenkaastaart vulling

  • 3 eieren
  • 125 milliliter slagroom
  • 125 gram geraspte Västerbottenkaas (of mix van oude kaas en Parmezaan)
  • 1 kleine rode ui, fijn gesnipperd
  • 1,5 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Garnering

  • Verse dille
  • Zure room of roomkaas 

Bereidingswijze

Janny is dol op de kaasvulling in de taartjes van Shai. Robèrt is groot fan van de vulling in de kaneelknopen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartvormpjes van 8–9 centimeter doorsnede.
  • Financiervormpjes

Voorbereiding voor het fika spektakel

  • Verwarm de oven voor op 180  graden.
  • Vet de financiervormpjes en taartvormpjes in.
  • Rasp de citrusvruchten.

Kaneelknopen deeg

  • Meng de bloem, suiker, gist, kardemom, zout en sinaasappelrasp in een kom.
  • Voeg melk en ei toe, meng en begin te kneden.
  • Voeg vervolgens de zachte boter toe, kneed in 8–10 minuten tot glad en elastisch deeg.
  • Laat 45 minuten rijzen afgedekt op een warme plek.

Kaneelknopen vulling

  • Meng alle ingrediënten voor de vulling.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 35×45 centimeter.
  • Besmeer het deeg met de vulling.
  • Vouw het deeg dubbel en snijd het in 12 stroken.
  • Twist en vorm de stroken tot knopen.
  • Leg ze vervolgens op de bakplaat en laat ze 15 minuten narijzen.
  • Bestrijk de kaneelknopen met een mengsel van ei en melk.
  • Bestrooi ze met parelsuiker.
  • Bak de knopen in ongeveer 15 tot 18 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze afkoelen op het rooster.
  • Bestrijk eventueel met siroop om de broodjes een glans te geven. 

Financiers

  • Verwarm de oven tot 180 graden.
  • Smelt de boter op laag vuur tot het lichtbruin van kleur wordt en nootachtig ruikt (beurre noisette). 
  • Meng de amandelmeel, poedersuiker, bloem, zout en citroenrasp in een kom.
  • Roer de eiwitten los en voeg dit toe aan het meelmengsel.
  • Voeg vervolgens de boter toe en meng goed tot een egaal beslag.
  • Vul de financier vormpjes tot 2/3, duw in elk cakeje 2–3 blauwe bessen.
  • Bak in 18–20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  • Laat de financiers afkoelen.

Glazuur

  • Meng het poedersuiker met het citroensap.
  • Drizzle dit over de financiers. 

Västerbottenkaastaart deeg

  • Verwarm de oven tot 180 graden.
  • Snijd de boter in de bloem.
  • Voeg het zout, de eidooier en twee eetlepels koud water toe, vorm kort tot deeg.
  • Bekleed de taartvormpjes met het deeg.
  • Prik gaatjes in de bodem. 
  • Zet 10 minuten koud.
  • Blindbak de kaastaartjes voor 10 minuten op 180  graden.

Västerbottenkaastaart vulling

  • Klop de eieren los met de slagroom.
  • Voeg hier de kaas, ui, dille, nootmuskaat en peper en zout aan toe.
  • Schenk de vulling over de taartbodems. 
  • Bak nog eens 15–20 minuten tot goudbruin.

Garnering

  • Versier de Västerbottenkaastaart met dille en een toefje zure room.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.