E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Fika-feest

Deze fika geeft een twist op de traditionele Scandinavische patisserie. Kardemombroodjes met koffie, broodjes met kaascrème en een Budapest roll die ondanks de naam zéker uit Zweden komt.

Bianca

Recept van
Bianca

Taart
Cake
Hartig
(0) reviews

Ingrediënten

Kardemom koffiebroodjes

  • 250 milliliter lauwwarme volle melk
  • 50 gram suiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 500 gram bloem
  • 75 gram ongezouten en gesmolten roomboter
  • ½ theelepel zout

Vulling kardemom koffiebroodjes

  • 100 gram roomboter (ongezouten – op kamertemperatuur)
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 zakjes espressopoeder
  • 2 theelepels verse kardemom 
  • ½ eetlepel maïzena
  • 1 ei, losgeklopt + scheutje melk
  • Parlesuiker

Zweedse hartige semla

  • 120 milliliter volle melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 60 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels venkelzaad, gevijzeld
  • 330 gram bloem + extra voor bestuiven
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram boter, in blokjes
  • Heel fijn gesneden bieslook, om mee te garneren
  • 1 ei, om te bestrijken

Kaascrème

  • 100 gram oude kaas geraspt
  • 100 gram mascarpone 
  • 100 gram crème fraîche 
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • Snuf cayennepeper 

Uienchutney

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 750 gram rode uien
  • Snuf zout
  • Snufje peper
  • 1 laurierblaadje
  • 75 milliliter balsamicoazijn 
  • 75 milliliter witte wijnazijn
  • 75 gram rietsuiker

Amandelpasta

  • 150 gram blanke amandelen
  • Snuf zout
  • Drup zonnebloemolie 

Zweedse Budapest roll

  • 70 gram pistachenoten 
  • 55 gram hazelnoten
  • 5 eiwitten
  • Snuf zout
  • 250 gram suiker
  • 25 gram hazelnoten om te bestrooien
  • 30 gram Maïzena 

Frambozenjam

  • 250 gram frambozen 
  • 180 gram geleisuiker 
  • Sap van 1 citroen

Slagroom

  • 400 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels suiker
  • Het merg van 1 vanillestokje
  • 200 gram verse frambozen

Garnering

  • 100 gram pure chocolade, gesmolten
  • 100 gram frambozen
  • Eetbare bloemen

Havermoutkoeken met chocolade

  • 120 gram fijne havermout
  • Kardemompeulen
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 1 ei
  • Snuf zout
  • 130 gram fijne Kristalsuiker 
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Janny wil wel picknicken met de fika van Bianca, ze vindt alles lekker. Vooral de kaascrème van de hartige semla. Robèrt is onder de indruk van de kardemombroodjes van Bianca. Het deeg is mooi gerezen en de broodjes zijn mooi geknoopt. Als Robèrt blij is met je broodjes, dan zit je gebakken.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Foodprocessor
  • Paletmes
  • Bakplaten
  • Zeef
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Tempereerplaat
  • Tempereerspatel
  • Bakpapier

Kardemom koffiebroodjes

  • Meng de melk met de suiker en gist bij elkaar in de mengkom. 
  • Meng kort door elkaar en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg dan de overige ingrediënten toe en kneed er een soepel deeg van.
  • Dek de kom af met een natte theedoek en laat een half uur rijzen.

Vulling kardemom koffiebroodjes

  • Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar, behalve het losgeklopte ei met de melk en de parelsuiker.
  • Stort het deeg op het aanrecht waarover je een beetje bloem hebt gestrooid.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap.
  • Smeer de vulling eroverheen.
  • Sla de zijkanten dicht over elkaar tot het midden.
  • Snijd in repen van 4 centimeter. 
  • Snijd de repen in, maar net niet helemaal door.
  • Draai tot de gewenste vorm.
  • Laat het deeg nog een halfuur rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden. 
  • Bestrijk de broodjes met het melk en eimengsel.
  • Bestrooi met de parelsuiker.
  • Bak af in ongeveer 10 minuten.
  • Dek af met een theedoek.

Zweedse hartige semla

  • Verwarm de melk tot lauwwarm en voeg de gist toe. 
  • Laat staan tot de gist is opgelost. 
  • Meng in een kom de suiker en het venkelzaad door de bloem.
  • Voeg het ei en het melkmengsel toe. 
  • Kneed met de mixer met deeghaak tot de ingrediënten gemengd zijn. 
  • Voeg ½ theelepel zout en de boter toe.
  • Kneed het deeg op lage snelheid 15-20 minuten. 
  • Zorg dat het soepel is en los van de kom komt. 
  • Het mag nog wat plakkerig zijn. 
  • Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen. 
  • Bestuif het werkblad heel licht met bloem. 
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.
  • Rol met de muis van je hand tot egale bolletjes met gladde bovenkant. 
  • Leg met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi lichtjes met bloem tegen het plakken. 
  • Laat afgedekt met een vochtige theedoek nog 30 minuten rijzen.
  • Zorg dat de bolletjes in volume zijn verdubbeld.
  • Smeer de broodjes af met geklutst ei met een scheutje water.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden. 
  • Bak de broodjes in het midden van de oven 8-10 minuten, of tot ze licht goudbruin en gaar zijn. 
  • Laat afkoelen op een rooster.

Kaascrème

  • Verwarm de kaas met de mascarpone en crème fraîche op middelhoog vuur. 
  • Roer tot een gladde saus.
  • Breng de kaassaus op smaak met de mosterd, cayennepeper en zout en schep in een spuitzak. 
  • Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Uienchutney

  • Verwarm zonnebloemolie in een koekenpan en voeg de uien met een snuf zout, peper en de laurier toe. 
  • Laat in 15-20 minuten op middelhoog vuur karamelliseren. 
  • Voeg dan de 2 soorten azijn en de rietsuiker toe.
  • Laat nog 15 minuten karamelliseren.

Amandelpasta

  • Maak de amandelpasta door de ingrediënten glad te mixen door een pasta met een foodprocessor.

Opbouw hartige semla

  • Snijd aan de bovenkant van de broodjes een dun plakje af en hol de broodjes een beetje uit.
  • Verdeel wat amandelpasta en uienchutney over de broodjes.
  • Spuit er een mooie toef kaascrème op en garneer met fijngesneden bieslook. 
  • Dek af met de bovenkantjes van de broodjes.

Zweedse Budapest roll

  • Verwarm de oven op 175 graden
  • Rooster de nootjes 8 minuten in de oven.
  • Klop het eiwit met het zout en voeg lepel voor lepel de suiker toe. 
  • Hak de noten fijn in de hakmolen.
  • Houd er 25 gram van achter.
  • Zeef de Maïzena erboven.
  • Voeg de gehakte noten toe en spatel door. 
  • Doe in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat lange banen.
  • Hak de achtergehouden noten grof en verdeel erover.
  • Bak voor ongeveer 25 minuten. 

Frambozenjam

  • Pureer en zeef de frambozen 
  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker en het citroensap in een pan.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 8 minuten koken.
  • Giet in een schaal en laat afkoelen. 

Slagroom

  • Klop de slagroom op met de suiker en het merg van het vanillestokje.

Opbouw Budapest roll

  • Schep de slagroom op de budapest roll.
  • Schik de frambozen op de slagroom.
  • Verdeel ook de jam over de slagroom.
  • Rol dit op. 
  • Maak dunne lijnen gesmolten chocolade hier overheen.
  • Zet in de koeling. 
  • Garneer de bovenkant met toefjes slagroom.
  • Maak af met de frambozen en eetbare bloemen.

Havermoutkoeken met chocolade

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de havermout in de hakmolen en maal iets fijner.
  • Maal de zaadjes van de kardemompeulen fijn in de vijzel 
  • Mix de gesmolten boter, het ei, het zout, de kardemom en de suiker glad.
  • Zeef de bloem en bakpoeder erboven en spatel door. 
  • Voeg de havermout toe.
  • Maak er 20 balletjes van op 2 bakplaten en bak af voor ongeveer 11 minuten.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en tempereer. 
  • Doop de koekjes in de chocolade

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.