Roos scoort hoge ogen tijdens de presentatie van haar fika met een Kvaefjordkake (meringue taart). Janny noemt het een ‘dooreettaartje’ en dan weet je dat het goed zit. Ook de hartige taartjes met smaken van blauwe kaas en uiencompote passen goed bij elkaar. 
Bakbenodigdheden
- Staande mxier met toebehoren
- Ovenschaal
- Plasticfolie
Kvæfjordkake
- Verwarm de oven tot 165 graden.
- Mix de natte ingrediënten door elkaar.
- Meng hier de droge ingrediënten doorheen.
- Verdeel dit op een met bakpapier bakplaat.
Meringue
- Mix de eiwitten met suiker tot een stevige meringue.
- Verdeel dit bovenop de bakplaat met beslag.
- Bak in 30 minuten gaar.
Slagroom
- Klop de slagroom op voor de cake.
Passievruchtcoulis
- Breng de pulp van de passievrucht aan de kook samen met kristalsuiker, limoensap en maïzena.
- Haal door een zeef.
Opbouw van de Kvæfjordkake
- Snijd de taart doormidden. Leg een helft op een serveerbord.
- Verdeel de slagroom en passievruchtencoulis over de taartbodem en leg de andere helft erop.
- Garneer met vers fruit.
Citroen maanzaad kardemom bullar
- Doe de melk met de boter en suiker in een pannetje.
- Laat dit zachtjes opwarmen.
- Voeg de gist toe en wacht tot het gaat bubbelen.
- Doe in een kom met deeghaak.
- Voeg de bloem, zout, ei en kardemom toe.
- Doe ook het melk gistmengsel erbij.
- Kneed dit voor 10 minuten.
- Dek het af en zetten we het in de rijskast.
- Zet een timer voor 30 minuten.
Vulling voor citroen maanzaad kardemom bullar
- Meng alle ingrediënten behalve het ei door elkaar tot een zachte vulling.
Opbouw voor lemon poppyseed kardemom bullar
- Rol het deeg uit.
- Bestrijk met de vulling en vouw het deeg dicht.
- Verdeel in even grote stroken en knoop hier kardemombullar van.
- Laat het gevlochten op een afgedekte bakplaat nog 30 minuten rusten.
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Bak de kardemombullars 12 minuten.
Hartige Danish pastry
- Meng de bloem met zout en voeg daar ijskoude boterblokjes aan toe.
- Knijp deze tussen de bloem grof.
- Voeg beetje bij beetje 125 milliliter ijskoud water toe tot het net aan een deeg is.
- Bestuif het werkvlak ruim met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak.
- Vouw het deeg in vieren (buitenste randen naar binnen en dan het geheel dubbelvouwen), draai een kwartslag en rol opnieuw uit tot een rechthoek.
- Vouw het deeg wederom in vieren, verpak in plasticfolie en leg 20 minuten in de koelkast.
- Herhaal bovenstaande nog tweemaal.
Vulling voor hartige Danish pastry
- Snijd de uien in dunne, halve ringen.
- Snijd de peren in hele fijne stukjes.
- Doe in een pan samen met de tijm.
- Laat dit op laag vuur karamelliseren.
- Laat afkoelen.
- Mix in een kom de blauwe kaas samen met de roomkaas glad tot een crème.
Opbouw hartige Danish pastry
- Verwarm de oven tot 200 graden.
- Rol het bladerdeeg uit tot een lange rechthoek.
- Snijd hier vierkantjes uit van 8 centimeter bij 8 centimeter en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat aan de randen 2 cm vrij door dit dun in te snijden met een mesje.
- Kruis de uiteinden over elkaar en plak ze vast aan de andere kant.
- Verdeel de blauwe kaascrème over het midden.
- Schep hier een beetje uienchutney op en maak af met de walnoten.
- Bak in 10 minuten goudbruin.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.