Janny wil het recept hebben van de Ugnspannkaka, de hartige Zweedse pannenkoek. Zo lekker vindt ze het.
Ook is de jury groot fan van deze vruchtentaartjes.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Aluminiumvormpjes
- Vierkant bakblik
- Spuitzakken
- Paletmes
- Bakplaat met opstaande rand
- Plasticfolie
- Rasp
- Vijzel
- Ronde steekvorm
- Bakvorm 20 centimeter
Sockerkringlor deeg (suikerbroodjes)
- Maal de kardemom in een vijzel.
- Smelt de boter samen met de melk in een pan.
- Laat afkoelen tot 37 graden.
- Meng het melkmengsel in een kom met de suiker en de gist.
- Voeg daarbij de bloem en het zout toe en kneed door.
- Laat het deeg 30 minuten afgedekt rijzen en kneed door.
Vulling Sockerkringlor
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Meng de ingrediënten voor de vulling tot een smeerbare massa.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel de vulling hier overheen.
- Vouw de plak in drieën en rol dunner uit maar rol niet uit richting de open eindes.
- Snijd in 10 stroken.
- Draai aan een uiteinde van de strook tot een soort wokkel, maak er vervolgens een krakeling van.
- Laat de broodjes rijzen tot ze verdubbeld zijn en bak vervolgens in 8-10 minuten gaar.
- Laat een beetje afkoelen.
- Garneer de broodjes door ze te besmeren met de boter en af te maken met de suiker.
Katalanerdeeg (vruchtentaartje)
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Vet de aluminiumvormpjes in.
- Meng de boter, eieren, vanille suiker en poedersuiker tot een mengsel.
- Voeg de bloem toe.
- Verpak in plasticfolie een laat koelen.
Frangipane vulling
- Meng het amandelmeel met de suiker.
- Voeg het ei toe en meng tot een frangipane.
- Rol het deeg uit, steek uit en leg dit in de ingevette vormpjes.
- Snijd het overlappende deeg eraf met een mes.
- Leg even in de koelkast.
- Vul de vormpjes met aardbei.
- Schep in ieder vormpje een theelepel frangipane.
- Strijk de vormpjes af en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Garnering
- Meng de geleisuiker, het sap van 1 citroen en de rode bessen.
- Laat dit inkoken tot een jam. (deze jam wordt ook gebruikt voor de Ugnspannkaka)
- Meng de poedersuiker samen met het sap van de andere citroen tot een dikke pasta.
- Verdeel een drupje jam op de bovenkant van de katalaner.
- Smeer af met het citroenglazuur. Dit zorgt voor een marmer effect.
- Bewaar de rest van de jam voor de Ugnspannkaka.
Ugnspannkaka (Zweedse pannenkoek)
- Verwarm de oven tot 225 graden.
- Bak in een droge koekenpan de spekjes uit.
- Meng de bloem, zout en suiker in een kom met de eieren.
- Schenk hier in delen de melk bij en klop met een garde tot een glad beslag.
- Schenk het beslag in de ingevette bakplaat met opstaande rand.
- Bak in de oven voor 30 minuten.
- Serveer met de rode bessenjam en de uitgebakken spekjes.
Kladdkaka (Zweedse chocoladetaart)
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Smelt de boter samen met de chocolade op laag vuur.
- Vet de bakvorm van 20 centimeter in met een klein beetje van het chocolade-botermengsel.
- Bepoeder met cacaopoeder en bekleed met bakpapier.
- Meng de cacaopoeder, zout en twee soorten suiker door elkaar.
- Meng hier het chocolade-botermengsel doorheen en het vanille extract.
- Meng hier een voor een de eieren doorheen en tot slot de bloem.
- Verdeel het beslag in een bakvorm en strijk glad.
- Bak in 20 minuten gaar in de oven.
- Het midden van de taart mag nog wiebelen wanneer je de taart uit de oven haalt.
- Laat afkoelen op kamertemperatuur voor een zachte binnenkant of in de koelkast voor een ‘fudgy’ binnenkant.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.