E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Traditionell svensk fika

De jury is onder de indruk van dit fika spektakel met voor hun nog onbekende Scandinavische patisserie. Denk aan een hartige pannenkoek en vruchtentaartjes met frangipane.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
Cake
Hartig
(0) reviews

Ingrediënten

Sockerkringlor deeg (suikerbroodjes)

  • 5 gram kardemomzaadjes
  • 65 gram boter, op kamertemperatuur
  • 185 gram halfvolle melk 
  • 65 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 365 gram patentbloem 
  • 5 gram zout 

Vulling Sockerkringlor

  • 100 gram zachte boter 
  • 85 gram suiker 
  • Rasp ¾ sinaasappel 
  • 1 gram zout 

Garnering

  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker 

Katalanerdeeg (vruchtentaartje)

  • 125 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 ei 
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 90 gram poedersuiker 
  • 250 gram tarwebloem 
  • zonnebloemolie om in te vetten 

Frangipane vulling

  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram fijne kristalsuiker 
  • 50 gram ongezouten roomboter 
  • 50 gram aardbeien, in stukjes gesneden

Garnering

  • 150 gram geleisuiker
  • 2 citroenen 
  • 150 gram rode bessen
  • 150 gram poedersuiker 

Ugnspannkaka (Zweedse pannenkoek)

  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 300 gram tarwebloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eieren 
  • 600 milliliter melk

Kladdkaka (Zweedse chocoladetaart)

  • 180 gram gesmolten boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 50 gram cacoapoeder + extra voor invetten vorm 
  • 1/4 theelepel zout
  • 50 gram kristalsuiker 
  • 150 lichte basterdsuiker 
  • ½ theelepel vanille extract 
  • 3 eieren 
  • 170 gram bloem 

Bereidingswijze

Janny wil het recept hebben van de Ugnspannkaka, de hartige Zweedse pannenkoek. Zo lekker vindt ze het.

Ook is de jury groot fan van deze vruchtentaartjes.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Aluminiumvormpjes
  • Vierkant bakblik 
  • Spuitzakken   
  • Paletmes
  • Bakplaat met opstaande rand 
  • Plasticfolie 
  • Rasp 
  • Vijzel 
  • Ronde steekvorm 
  • Bakvorm 20 centimeter

Sockerkringlor deeg (suikerbroodjes)

  • Maal de kardemom in een vijzel.
  • Smelt de boter samen met de melk in een pan.
  • Laat afkoelen tot 37 graden.
  • Meng het melkmengsel in een kom met de suiker en de gist. 
  • Voeg daarbij de bloem en het zout toe en kneed door. 
  • Laat het deeg 30 minuten afgedekt rijzen en kneed door.

Vulling Sockerkringlor

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Meng de ingrediënten voor de vulling tot een smeerbare massa. 
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en verdeel de vulling hier overheen. 
  • Vouw de plak in drieën en rol dunner uit maar rol niet uit richting de open eindes. 
  • Snijd in 10 stroken.
  • Draai aan een uiteinde van de strook tot een soort wokkel, maak er vervolgens een krakeling van. 
  • Laat de broodjes rijzen tot ze verdubbeld zijn en bak vervolgens in 8-10 minuten gaar.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Garneer de broodjes door ze te besmeren met de boter en af te maken met de suiker.

Katalanerdeeg (vruchtentaartje)

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Vet de aluminiumvormpjes in.
  • Meng de boter, eieren, vanille suiker en poedersuiker tot een mengsel. 
  • Voeg de bloem toe.
  • Verpak in plasticfolie een laat koelen. 

Frangipane vulling

  • Meng het amandelmeel met de suiker. 
  • Voeg het ei toe en meng tot een frangipane.
  • Rol het deeg uit, steek uit en leg dit in de ingevette vormpjes.
  • Snijd het overlappende deeg eraf met een mes.
  • Leg even in de koelkast.
  • Vul de vormpjes met aardbei.
  • Schep in ieder vormpje een theelepel frangipane. 
  • Strijk de vormpjes af en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Garnering

  • Meng de geleisuiker, het sap van 1 citroen en de rode bessen.
  • Laat dit inkoken tot een jam. (deze jam wordt ook gebruikt voor de Ugnspannkaka) 
  • Meng de poedersuiker samen met het sap van de andere citroen tot een dikke pasta. 
  • Verdeel een drupje jam op de bovenkant van de katalaner.
  • Smeer af met het citroenglazuur. Dit zorgt voor een marmer effect.
  • Bewaar de rest van de jam voor de Ugnspannkaka.

Ugnspannkaka (Zweedse pannenkoek)

  • Verwarm de oven tot 225 graden.
  • Bak in een droge koekenpan de spekjes uit.
  • Meng de bloem, zout en suiker in een kom met de eieren. 
  • Schenk hier in delen de melk bij en klop met een garde tot een glad beslag. 
  • Schenk het beslag in de ingevette bakplaat met opstaande rand.
  • Bak in de oven voor 30 minuten.
  • Serveer met de rode bessenjam en de uitgebakken spekjes.

Kladdkaka (Zweedse chocoladetaart)

  • Verwarm de oven op 180 graden. 
  • Smelt de boter samen met de chocolade op laag vuur. 
  • Vet de bakvorm van 20 centimeter in met een klein beetje van het chocolade-botermengsel.
  • Bepoeder met cacaopoeder en bekleed met bakpapier.
  • Meng de cacaopoeder, zout en twee soorten suiker door elkaar.
  • Meng hier het chocolade-botermengsel doorheen en het vanille extract.
  • Meng hier een voor een de eieren doorheen en tot slot de bloem.
  • Verdeel het beslag in een bakvorm en strijk glad.
  • Bak in 20 minuten gaar in de oven. 
  • Het midden van de taart mag nog wiebelen wanneer je de taart uit de oven haalt. 
  • Laat afkoelen op kamertemperatuur voor een zachte binnenkant of in de koelkast voor een ‘fudgy’ binnenkant. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.