E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Torenhoge Lekkernij

Deze torenhoge lekkernij bestaat niet uit één, maar uit twee verschillende soorten financiers. Eentje is gevuld met frambozen en citroen en de ander met pistachenootjes. Welke neem jij als eerste?

Dennis

Recept van
Dennis

Cake
Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Frambozen en citroen financiers 

  • 585 gram eiwit
  • 405 gram poedersuiker
  • 225 gram T55 bloem
  • 175 gram amandelpoeder 
  • 50 gram hazelnootpoeder
  • 45 gram cacao (5%)
  • 360 gram ongezouten roomboter
  • 4,5 gram zout
  • 4,5 gram bakpoeder
  • 270 gram frambozen
  • Gevriesdroogd frambozenpoeder  
  • 150 gram hele hazelnoten

Pistache financiers 

  • 195 gram eiwit
  • 135 gram poedersuiker
  • 75 gram T55 Bloem
  • 38 gram amandelpoeder
  • 38 gram pistachemeel
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 1,5 gram zout
  • 1,5 gram bakpoeder
  • 75 gram hele pistachenoten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 400 gram T55 bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 6 gram zout

Italiaanse meringue 

  • 250 gram kristalsuiker
  • 65 gram water
  • 4 eiwitten
  • 1 gram zwarte kleurstof

Decoratie

  • Led lampje op batterijen

Bereidingswijze

torenhoge lekkernij - financiers torenEen vuurtoren van verschillende smaken. Met deze financiers toren serveer je een waar spektakel!

Bakbenodigdheden

  • Keukenweegschaal
  • Steelpan 
  • Keukenthermometer
  • Kommen 
  • Zeef 
  • Schaaltjes 
  • Garde
  • 5 spuitzakken
  • Siliconen financiervormen groot 
  • Siliconen financiervormen klein 
  • Bakspray
  • Staande mixer met toebehoren 
  • 3 bakvormen met een diameter van 12,5 centimeter 
  • Bakpapier
  • Paletmes
  • Draaibaar taartplateau
  • Keukenbrander
  • Ronde stekers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Spray de bakvormen en siliconen vormen in met bakspray.
  • Bekleed de bakvormen met een bakpapiertje.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Hak de hazelnoten doormidden.

Chocolade, hazelnoot en frambozen financiers

  • Verwarm de roomboter in een steelpan totdat het 150 tot 155 graden is. Laat de boter vervolgens een beetje afkoelen.
  • Maal de frambozen fijn in een keukenmachine.
  • Doe de eiwitten, bloem, amandelpoeder, bakpoeder, cacao, hazelnootpoeder, poedersuiker en het zout in een kom en meng dit tot een egaal geheel. 
  • Zeef de fijngemalen frambozen.
  • Zeef de verbrande boter, voeg dit toe aan het eiwitmengsel en roer het goed door. 
  • Voeg de frambozenpuree en 1,5 eetlepel frambozenpoeder toe. 
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg het in de koelkast.
  • Vul de kleine financiervormen en leg op elke financier een halve hazelnoot.
  • Bak de financiers gaar in 5 minuten in de voorverwarmde oven. 
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de financiers nog eens 3 minuten.
  • Herhaal bovenstaande stappen 3 keer zodat je uiteindelijk 120 mini financiers hebt.
  • Vul een cupcake vorm met het overgebleven financierbeslag.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Bak de cupcakes gaar in ongeveer 5 minuten.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de cupcake nog eens 9 minuten.
  • Verwarm de oven daarna weer naar 220 graden voor de pistache financiers.

Pistache financiers

  • Verwarm de roomboter in een steelpan tot ongeveer 155 graden. Laat de boter vervolgens een beetje afkoelen.
  • Doe de eiwitten, bloem, amandelpoeder, bakpoeder,  zout en poedersuiker in een kom en meng dit tot een egaal geheel. 
  • Voeg de pistachemeel toe en meng dit goed door.
  • Zeef de verbrande boter, voeg dit toe aan het eiwitmengsel en roer het goed door.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg het in de koelkast.
  • Vul de grote financiervormen en leg op elke financier een aantal grof gehakte pistachenoten.
  • Bak de financiers gaar in ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de financiers nog eens 3 minuten.

Biscuit

  • Zet de oven terug naar 180 graden. 
  • Vet een bakvorm met een diameter van 23 centimeter in en bekleed de bodem met een bakpapiertje. 
  • Splits de eieren in twee verschillende kommen, de dooiers in de ene kom en de eiwitten in de ander.
  • Voeg 150 gram kristalsuiker en 4 gram vanillesuiker toe aan de eidooiers en klop dit met een mixer, op een hoge snelheid, tot een licht en romig mengsel.
  • In een andere kom klop je de eiwitten stijf, totdat er zachte pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de andere helft van de twee suikers toe terwijl je blijft kloppen, totdat er stijve pieken ontstaan.
  • Zeef de bloem,  bakpoeder en het zout en voeg dit toe aan het eidooiermengsel. Meng dit voorzichtig door tot een egaal geheel.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het eidooiermengsel. 
  • Giet het beslag in een bakvorm en bak de cake gaar in 35 minuten.
  • Haal de cake uit de oven, laat het goed afkoelen, haal het uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

Italiaanse meringue

  • Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot 118 graden. 
  • Doe de eiwitten in een kom en klop ze totdat er zachte pieken ontstaan. 
  • Giet de suiker voorzichtig bij de opgeklopte eiwitten.
  • Klop de eiwitten 1 tot 2 minuten op een hoge snelheid en vervolgens op middelhoge snelheid tot de meringue is afgekoeld.

Opbouw financiers toren

  • Snijd de bovenkant van de biscuit af, zodat hij recht is. Bewaar de grootste van de 3.
  • Steek met de steekvorm een gat in het midden van elke biscuit laag. 
  • Smeer een dunnen, maar egale laag meringue op de bovenkant en zijkant van de taart. 
  • Leg de pistache financiers op de bodem, als een soort eiland rondom de metalen buis. Hierop wordt de vuurtoren gebouwd.
  • Plaats een laag biscuit met meringue op het financiereiland.
  • Leg hier 2 lagen kleine financiers op. Plak de bodem van 2 kleine financiers aan elkaar en leg de zijkant op de biscuit laag. Leg ze in een cirkel van 6 aan elkaar geplakte financiers. 
  • Boven op de kleine financiers komt weer een laag biscuit met meringue. Herhaal deze stappen 3 keer. 
  • Boven op de laatste laag financiers leg je het afgesneden stuk biscuit en smeer deze in met zwarte meringue. 
  • Boven op deze zwarte laag komt de uitgesneden cupcake financier.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.