Terug

Gekroond

De oranjetaart van Esther is een sinaasappel-worteltaart met nootmuskaat en kaneel. Die wordt opgevuld met een laag roomkaas met sinaasappelcurd. En om de taart komt eetbaar gouden kant. Een leuke techniek die wordt gemaakt van poedersuiker, tylose, maïzena en glucose. Het mengsel wordt dun uitgesmeerd over een mal en afgebakken op lage temperatuur. Eenvoudig, maar doeltreffend, want het geeft dit taartje een koninklijke uitstraling.

Esther

Recept van
Esther

Goed te doen
(7) reviews

Ingrediënten

Sinaasappel-worteltaart

  • 110 gram gepureerde sinaasappel
  • 2 eieren
  • 120 milliliter zonnebloemolie
  • 190 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2.5 gram bakpoeder
  • 4 gram baking soda
  • 2.5 gram kaneel
  • 1 gram nootmuskaat
  • 105 gram tarwebloem
  • 100 gram geraspte wortel (2/3 grof en 1/3 fijn geraspt)

Sinaasappelcurd

  • Rasp van 2 sinaasappelschillen
  • 175 milliliter sinaasappelsap
  • 240 gram suiker
  • 295 milliliter water
  • 0.25 theelepel zout
  • 60 gram maïzena
  • 5 eidooiers
  • 55 gram roomboter

Roomkaas vulling

  • 1 eetlepel gelatinepoeder
  • 2 eetlepels water
  • 350 gram verse roomkaas
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 360 milliliter slagroom
  • 330 gram sinaasappelcurd

Afdekgelei

  • 2 gelatineblaadjes
  • 175 gram water
  • 25 gram citroensap
  • 40 gram kristalsuiker

Eetbaar kant

  • 80 milliliter water
  • 0.25 theelepel glucose
  • 1 eetlepel tylose poeder
  • 1 eetlepel maïzena
  • 0.5 eetlepel poedersuiker
  • 2 druppels witte kleurstofgel

Samenstellen

  • kumquats
  • abrikozen
  • nectarine
  • goudbessen (Kaapse goudbes)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Springvorm van ø 20 centimeter
  • Taartkarton van ø 20 centimeter
  • Taartring van ø 20 centimeter
  • Acetaatfolie
  • Siliconen mal voor kant
  • Spuitzak

Voorbereiding

  • Vet een springvorm van ø 20 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Bekleed de taartring met acetaatfolie.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.

Sinaasappel-worteltaart

  • Snijd de sinaasappel in stukjes en pureer met de staafmixer.
  • Klop de puree met de eieren op hoge snelheid in ongeveer 4 minuten luchtig.
  • Giet de zonnebloemolie er langzaam op lage snelheid bij.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baksoda, kaneel en nootmuskaat er op lage snelheid door.
  • Spatel de geraspte wortel erdoor.
  • Giet in de springvorm en bak in 40 minuten gaar.

Sinaasappelcurd

  • Verwarm de sinaasappelrasp, -sap, suiker, water, zout en maïzena tot een dik mengsel.
  • Klop de eidooiers los.
  • Giet een beetje warm sap bij de dooiers en roer goed door.
  • Giet alles terug in de pan en verwarm nog kort op.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter in blokjes toe.
  • Roer tot de boter is gesmolten.
  • Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Roomkaas vulling

  • Los de gelatinepoeder op in het water.
  • Mix de roomkaas met de suiker glad.
  • Voeg de slagroom toe en mix even mee.
  • Voeg de gelatine toe.
  • Roer er 330 gram van de afgekoelde sinaasappelcurd door.

Afdekgelei

  • Verwarm het water, citroensap en suiker tot de suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor.
  • Laat de gelei afkoelen en indikken in de koelkast.

Eetbaar kant

  • Zet de oventemperatuur op 60 graden.
  • Breng het water aan de kook.
  • Mix met de glucose en tylose poeder tot je geen witte stukjes meer ziet.
  • Laat 5 – 10 min rusten.
  • Voeg de maïzena en de poedersuiker toe. Roer goed door.
  • Roer de witte kleurstof erdoor.
  • Maak het mengsel smeerbaar met 1 tot 2 druppels water.
  • Smeer uit in de siliconen mal met kantpatroon. Vul goed, zodat er geen scheurtjes in de kant kunnen komen.
  • Droog de mal 30 minuten in de oven.

Samenstellen

  • Zet de taart op een taartkarton.
  • Plaat de taartring hier overheen.
  • Giet de roomkaasvulling in de vorm.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Doe de overgebleven sinaasappelcurd in een spuitzak.
  • Spuit een mooie rand curd over de taart.
  • Laat opnieuw opstijven in de koeling.
  • Verwijder de taartring.
  • Versier de bovenkant van de taart met het fruit.
  • Smeer er de afdekgelei over.
  • Spuit het eetbare kant goud.
  • Plaats deze om de rand van de taart heen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.