E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kers in de taart

Alle amandelliefhebbers verzamelen! Deze heerlijke cake moet je proeven. De basis maak je van een luchtige amandel dacquoise met daarop een romige amandelcake. En als je 'm doorsnijdt wacht er een lekker fris-zure kersenverrassing op je.

Shai

Recept van
Shai

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Amandel dacquoise

  • 3 eiwitten (± 90 gram)
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 65 gram poedersuiker
  • 65 gram amandelmeel
  • 15 gram bloem
  • Snuf zout

Amandelcake

  • 250 gram zachte roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 130 gram patentbloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • Rasp van 1 grote sinaasappel
  • 1½ eetlepel sinaasappelbloesemwater (optioneel)

Zure-kersenroom

  • 270 gram zure kersen (ontpit)
  • 55 gram kristalsuiker
  • 1½ theelepel citroensap
  • 4 blaadjes gelatine (± 7 gram)
  • 200 milliliter koude slagroom
  • Snuf zout
  • 2 theelepel kirsch of amaretto

Spuitbare karamel

  • 130 gram kristalsuiker
  • 55 gram warme slagroom
  • 40 gram roomboter
  • 1½ blaadje gelatine (± 3 gram)
  • 100 gram witte chocolade
  • Snuf zeezout

Pure chocolade-amandelglazuur

  • 260 gram pure chocolade (64–70%)
  • 45–50 gram cacaoboter
  • 80 gram geroosterde amandelen, grof gehakt

Sinaasappel-namelaka

  • 130 gram witte chocolade
  • 130 gram volle melk
  • 4 gram gelatine (2 blaadjes)
  • 260 gram koude slagroom
  • Rasp van 1 grote sinaasappel
  • 1½ theelepel sinaasappellikeur

Bereidingswijze

Een zijdezachte spuitbare karamel en een rijk pure chocolade-amandelglazuur geven de cake een elegante, knapperige afwerking. Ideaal voor bijzondere momenten waarop je écht wilt imponeren.

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven-/onderwarmte).
  • Vet de travelcake vorm in en bekleed met pakpapier, zorg ervoor dat de metalen buis in de vorm zit.
  • Week de gelatine in water
    • 4 blaadjes (± 7 gram) voor kersenroom
    • 2 blaadjes (± 4 gram) voor namelaka
    • 1½ blaadje (± 3 gram) voor karamel

Amandel dacquoise bodem

  • Klop de eiwitten met een snuf zout schuimig in een kom.
  • Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe en blijf kloppen tot je stevige pieken krijgt.
  • Spatel de poedersuiker, amandelmeel en bloem er luchtig door.
  • Verdeel het beslag dik in de vorm.
  • Bak 12–15 minuten tot licht goudbruin.

Amandelcake

  • Klop de zachte roomboter met de suiker 5 minuten luchtig door.
  • Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel.
  • Spatel de amandelmeel, bloem, bakpoeder en het zout erdoor.
  • Meng de rasp van 1 sinaasappel en optioneel de sinaasappelbloesemwater kort mee.
  • Verdeel het beslag op de gebakken dacquoise. De metalen buis blijft in de vorm zitten.
  • Bak de cake af in 30 minuten op 170 graden.
  • Laat het daarna 5–10 minuten afkoelen en verwijder de cake uit de vorm.

Zure-kersenroom

  • Breng de zure kersen, suiker en citroensap met het zout aan de kook.
  • Laat het ongeveer 8 minuten indikken.
  • Los de 4 blaadjes gelatine op in de warme compote.
  • Laat dit samen afkoelen tot 30 graden.
  • Klop de slagroom lobbig en spatel het door de kersen.
  • Voeg optioneel kirsch of amaretto toe.
  • Doe de kersenroom in een spuitzak en koel het ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Cake vullen

  • Spuit de kersenroom in de kern van de cake.
  • Zet de cake weer 10 minuten in de koelkast om de vulling op te laten stijven.

Spuitbare karamel

  • Smelt en karamelliseer de suiker tot goudbruin.
  • Blus de suiker af met de slagroom.
  • Roer er vervolgens de boter en een snuf zeezout door.
  • Voeg de geweekte blaadjes gelatine toe.
  • Roer de witte chocolade erdoor, mix glad met staafmixer.
  • Laat afkoelen tot 32 graden.

Pure chocolade-amandelglazuur

  • Smelt de pure chocolade en cacaoboter samen tot 45 graden.
  • Doe het fornuis uit en laat het terug koelen tot 32 graden.
  • Roer de geroosterde, grof gehakte amandelen erdoor.
  • Pak de cake erbij, zet het op een rooster en giet de glazuur erover.
  • Laat de cake 5 tot 10 minuten uitharden.

Sinaasappel-namelaka

  • Verwarm de melk met de rasp van 1 sinaasappel en los hier de geweekte gelatine in op.
  • Giet de warme melk over de witte chocolade en roer dit goed door.
  • Doe de koude slagroom erbij en mix met een staafmixer.
  • Voeg optioneel sinaasappellikeur toe.
  • Giet het mengsel in een spuitzak (met een stermondje) en laat het 10 minuten afkoelen in de vriezer.
  • Spuit toeven op de geglazuurde cake.
  • Werk de cake af met amandelstukjes en goudpoeder.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.