E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pindarots in de branding

Deze decadente chocoladecake is een heerlijk samenspel van zachte cake, romige vullingen en knapperige nootjes. De luchtige chocoladebasis wordt gevuld met een zijdezachte crème mousseline, gemaakt van huisgemaakte banketbakkersroom en volle praline. Daaroverheen volgt een glanzende pure chocoladeganache met stukjes nougatine, die de cake een luxe afwerking geeft.

Jurian

Recept van
Jurian

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 2 eieren
  • 165 gram kristalsuiker
  • 130 ongezouten roomboter
  • 40 gram melk
  • 170 gram patentbloem
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Pinda-hazelnoot nougatine en praline

  • 100 gram ongezouten pinda’s
  • 50 gram hazelnoten zonder vlies
  • 150 gram kristalsuiker

Banketbakkersroom

  • 250 milliliter volle melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram maïzena
  • 0,5 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 30 gram ongezouten roomboter

Pure chocolade ganache

  • 175 gram pure chocolade
  • 175 gram slagroom

Crème mousseline room

  • 50 milliliter slagroom
  • 75 gram praline (net gemaakt)

Bereidingswijze

Chocoladecake van Jurian.Een chocoladecake met een notenvulling, een combinatie die niet fout kan gaan. Zoals Janny zegt: “Wat is die vulling verrukkelijk.” Met dit recept maak je een rijk gevulde cake perfect voor een feestje of voor een warm knus dagje thuis.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer naar toebehoren
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Bakplaat
  • Zeef
  • Foodprocessor
  • Gekarteld spuitmondje
  • Steelpan
  • Travelcake bakvorm
  • Blender
  • Koekenpan

Voorbereiding voor de chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de vorm in met boter en strooi wat bloem erin zodat niks plakt aan de bodem.

Chocoladecake

  • Klop in een kom de suiker samen met de boter tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de eieren erbij en meng dit door.
  • Voeg daarna de melk en de olie toe en mix dit goed samen.
  • Voeg de bloem, cacaopoeder zout en bakpoeder in twee delen toe aan het mengsel en mix dit rustig door met een spatel.
  • Vul de vorm met cakebeslag.
  • Bak de cake in 50 minuten gaar.
  • Haal daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Pinda-hazelnoot nougatine en praline

  • Rooster de hazelnoten en pinda’s droog in een pan totdat ze een beetje donkerder van kleur worden.
  • Verhit de suiker ondertussen in een steelpan met een scheutje water tot een goudbruine karamel.
  • Meng de nootjes door de karamel en laat het afkoelen op bakpapier.
  • Hak het tot een nougatine en houd een kwart van de nougatine apart voor het glazuur.
  • Maal de rest (driekwart) tot een gladde praline in een blender.

Banketbakkersroom

  • Breng de melk samen met het merg van de vanille in een pan aan de kook.
  • Meng ondertussen dooiers, suiker en maïzena tot een gladde massa.
  • Giet de melk wanneer het kookt bij het net gemaakte mengsel. Klop dit door met een garde.
  • Voeg nu alles toe aan de pan en klop door tot het dikker wordt op laag vuur.
  • Blijf roeren met een spatel en laat 1 tot 2 minuten doorkoken.
  • Voeg de boter toe en meng door.
  • Stort uit op een diepbord en dek af met plasticfolie.

Pure chocolade ganache

  • Hak de chocolade tot kleine stukjes maar niet te fijn.
  • Verhit ondertussen de slagroom tot er damp af komt.
  • Meng de chocolade samen met de slagroom tot een gladde massa.
  • Meng hier de fijngehakte nougatine door.
  • De ganache is klaar, wanneer de substantie net iets dunner is dan yoghurt.

Crème mousseline

  • Klop de gemaakte praline en de banketbakkersroom tot een luchtige massa.
  • Doe dit in een spuitzak.

Opbouw van de chocoladecake

  • Vul de cake met de crème mousseline door middel van een spuitzak.
  • Laat dit even goed koelen.
  • Giet vervolgens de ganache over de cake en laat uitdruipen en zorg dat de bovenkant en zijkanten goed zijn bedekt.
  • Zet even weg in de koelkast.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Voeg de crème mousseline toe.
  • Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Garneer de chocoladecake hiermee.
  • Maak de cake af met nootjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.