Een chocoladecake met een notenvulling, een combinatie die niet fout kan gaan. Zoals Janny zegt: “Wat is die vulling verrukkelijk.” Met dit recept maak je een rijk gevulde cake perfect voor een feestje of voor een warm knus dagje thuis.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer naar toebehoren
- Garde
- Spuitzakken
- Bakplaat
- Zeef
- Foodprocessor
- Gekarteld spuitmondje
- Steelpan
- Travelcake bakvorm
- Blender
- Koekenpan
Voorbereiding voor de chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de vorm in met boter en strooi wat bloem erin zodat niks plakt aan de bodem.
Chocoladecake
- Klop in een kom de suiker samen met de boter tot een luchtig mengsel.
- Voeg de eieren erbij en meng dit door.
- Voeg daarna de melk en de olie toe en mix dit goed samen.
- Voeg de bloem, cacaopoeder zout en bakpoeder in twee delen toe aan het mengsel en mix dit rustig door met een spatel.
- Vul de vorm met cakebeslag.
- Bak de cake in 50 minuten gaar.
- Haal daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Pinda-hazelnoot nougatine en praline
- Rooster de hazelnoten en pinda’s droog in een pan totdat ze een beetje donkerder van kleur worden.
- Verhit de suiker ondertussen in een steelpan met een scheutje water tot een goudbruine karamel.
- Meng de nootjes door de karamel en laat het afkoelen op bakpapier.
- Hak het tot een nougatine en houd een kwart van de nougatine apart voor het glazuur.
- Maal de rest (driekwart) tot een gladde praline in een blender.
Banketbakkersroom
- Breng de melk samen met het merg van de vanille in een pan aan de kook.
- Meng ondertussen dooiers, suiker en maïzena tot een gladde massa.
- Giet de melk wanneer het kookt bij het net gemaakte mengsel. Klop dit door met een garde.
- Voeg nu alles toe aan de pan en klop door tot het dikker wordt op laag vuur.
- Blijf roeren met een spatel en laat 1 tot 2 minuten doorkoken.
- Voeg de boter toe en meng door.
- Stort uit op een diepbord en dek af met plasticfolie.
Pure chocolade ganache
- Hak de chocolade tot kleine stukjes maar niet te fijn.
- Verhit ondertussen de slagroom tot er damp af komt.
- Meng de chocolade samen met de slagroom tot een gladde massa.
- Meng hier de fijngehakte nougatine door.
- De ganache is klaar, wanneer de substantie net iets dunner is dan yoghurt.
Crème mousseline
- Klop de gemaakte praline en de banketbakkersroom tot een luchtige massa.
- Doe dit in een spuitzak.
Opbouw van de chocoladecake
- Vul de cake met de crème mousseline door middel van een spuitzak.
- Laat dit even goed koelen.
- Giet vervolgens de ganache over de cake en laat uitdruipen en zorg dat de bovenkant en zijkanten goed zijn bedekt.
- Zet even weg in de koelkast.
- Klop de slagroom lobbig.
- Voeg de crème mousseline toe.
- Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Garneer de chocoladecake hiermee.
- Maak de cake af met nootjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.