E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cadeau de voyage

Laat je verleiden door deze luxueuze kardemom cake. Een perfecte balans tussen zacht, luchtig cakebeslag, frisse perzikcompote en rijke chocolade-amandelglazuur. De cake wordt afgemaakt met een zijdezachte mascarpone-kardemomcrème, krokante amandel praliné en delicate witte viooltjes. Een waar feest voor het oog én de smaakpapillen. Ideaal om te delen met vrienden en familie, of gewoon om jezelf eens écht te verwennen.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Cake
(2) reviews

Ingrediënten

Kardemom cake

  • 3 medium eieren
  • 160 gram kristalsuiker
  • 95 gram slagroom (40% vet)
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 0,5 eetlepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel gedopte kardemomzaden
  • 25 gram glucosestroop
  • Snuf fijn tafelzout
  • 175 gram patentbloem
  • 65 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 50 gram zonnebloemolie

Perzik-vanille compote

  • 250 gram perzik
  • 50 gram perzikpuree
  • 300 gram geleisuiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 4 gelatineblaadjes

Chocolade-amandel glaze

  • 150 gram geroosterd amandelstiften
  • 400 gram melkchocolade callets
  • 200 milliliter slagroom (40%)

Amandel praliné

  • 180 gram geroosterde amandelstiften
  • 180 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter water
  • 50 gram witte chocolade callets
  • 130 gram amandelpasta
  • 10 gram ongezouten roomboter

Mascarpone-kardemom crème

  • 100 gram mascarpone
  • 60 milliliter slagroom (40% vet)
  • 1 eetlepel gemalen kardemomzaad

Garnering

  • 50 gram witte viooltjes (optioneel)

Bereidingswijze

Friszoete perzik met warme tinten van kardemom, dat klinkt toch heerlijk? Zoals Janny zelf zei: “De perzik is echt lekker en goed ingekookt”. Hou je van zoet, fris en fruitig? Dan je met dit recept een heerlijke travelcake (gevulde cake) maken die goed zijn voor elke gelegenheid!

Bakbenodigdheden

  • Travel cake bakvorm met stalen buisje
  • Staande mixer naar toebehoren
  • Spuitzakken
  • Glad spuitmondje voor opspuiten amandelpraline
  • Gekartelde spuitmond voor opspuiten amandel-kardemom-crème
  • Acetaatfolie
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Foodprocessor

Voorbereiding voor de kardemom cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius met de onder-boven warmte ovenstand.
  • Smeer de travelcake bakvorm in met boter en een bakpapier.
  • Week de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water voor de perzik-vanille compote.
  • Strooi de amandelstiften op een bakplaat en zet alvast in de oven terwijl deze opwarmt, na ongeveer 7 minuten zijn de stiftjes klaar.

Kardemom cake

  • Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje en laat dit afkoelen.
  • Voeg eieren, kristalsuiker, glucosestroop, snuf zout en slagroom en mix dit samen in een staande mixer met beslaghaak en mix deze natte ingrediënten samen.
  • Mix in een ander kommetje de bloem, een halve theelepel bakpoeder, een eetlepel kardemomzaadjes en een halve eetlepel gemalen kardemomzaad.
  • Voeg in twee stappen de droge bloemmix bij de natte mix terwijl het beslag rustig klopt. Dus eerst de helft van de droge mix, meng dit samen en voeg daarna de rest van de droge mix toe en meng dit ook samen tot een geheel. Klop het niet te lang door. Zodra je geen droge ingrediënten meer ziet, kun je stoppen met mixen.
  • Voeg de gesmolten boter en de zonnebloemolie toe en mix dit door het beslag.
  • Vul een spuitzak met het beslag en vul dit in de speciale travelcake vorm. Zorg dat de ijzeren buis nét bedekt is.
  • Plaats de bakvorm in de oven en bak de cake 32 minuten.
  • Draai na 16 minuten de bakvorm om, voor evenredig bakken.
  • Haal de cake uit de oven verwijder de bakvorm na 5 minuten en laat het rustig afkoelen.

Perzik-vanille compote

  • Snijd de perzik in kleine stukjes en doe in een steelpannetje.
  • Optioneel: leg wat stukjes perzik apart voor de decoratie.
  • Giet de perzikpuree en het sap van een citroen bij de perzikstukjes in het steelpannetje.
  • Voeg de geleisuiker toe en breng dit aan de kook.
  • Kook dit door en giet over in een plastic bak.
  • Zet de bak in de koelkast tot verder gebruik.

Chocolade-amandel-glaze

  • Verwarm de slagroom in een steelpannetje.
  • Vul een kom met de melkchocolade callets.
  • Giet zodra de slagroom een temperatuur van ongeveer 70 graden heeft over de melkchocolade.
  • Laat dit 5 minuten staan voor je rustig met een spatel er doorheen roert.
  • Voeg de geroosterde amandelstiften toe en zet de glace tot gebruik in de koelkast.

Amandelpraline

  • Smelt in een steelpannetje de suiker met het water en laat dit smelten tot een karamel vormt. Het is niet nodig om te roeren tijdens het maken van de karamel.
  • Giet de karamel zodra het 130 graden is en het een mooie amberkleur heeft, over de amandelstiften op de bakplaat en laat dit goed afkoelen.
  • Zodra het is afgekoeld, hak je de amandelpraline fijn met een groot scherp mes.
  • Bewaar wat stukjes voor de decoratie.
  • Voeg de rest toe aan de foodprocessor en hak dit tot een fijne massa.
  • Blend de amandelpraliné tot het fijn is.
  • Smelt ondertussen de witte chocolade au-bain marie  met de boter.
  • Voeg bij de gesmolten chocolade 200 gram van de amandelpraliné en de amandelpasta toe.
  • Laat het opstijven in de koeling tot gebruik.

Mascarpone-kardemom crème

  • Mix de mascarpone met de slagroom en de gemalen kardemom met een mixer tot een gladde mix.
  • Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en leg het koud in de koelkast tot gebruik.

Opbouw van de gevulde kardemom cake

  • Vul de cake met perzikcompote, door met folie de gaten af te dekken.
  • Leg vervolgens even in de vriezer.
  • Haal er weer uit en giet de cake over met de chocolade-amandel glaze.
  • Plaats de cake 5 minuten terug in de vriezer.
  • Decoreer de cake met dotjes mascarpone-kardemom crème, dotjes amandelpraline, stukjes amandelkaramel, stukjes perzik en de viooltjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.