E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bonbon voyage

Wil je snel een superleuke cake op tafel zetten? Maak dan deze elegante marblecake! Als je de cake doorsnijdt komt er een soort marmerpatroon tevoorschijn. Dat zorgt al snel voor een leuke verrassing.

Roos

Recept van
Roos

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Marblecake

  • 123 gram yoghurt
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 3 (grote) eieren
  • 205 gram tarwebloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 5 gram baking soda
  • 120 gram zonnebloemolie
  • 10 gram cacaopoeder

Praline crème

Praline

  • 60 gram geroosterde hazelnoten zonder vlies
  • 60 gram suiker

Crème

  • 325 gram slagroom (40% vet)
  • 5 blaadjes gelatine (2,5 gram)
  • 100 gram witte chocolade
  • 80 gram praline

Bramen vulling

  • 150 gram bramen
  • 45 gram suiker
  • 10 gram citroensap
  • 6 gram maïzena

Chocolade hazelnoot glaze

  • 200 gram pure chocolade
  • 50 gram geroosterde hazelnoten zonder vlies
  • 30 gram neutrale olie

Chocolade bramen

  • Paarse cacao boter spray
  • 100 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Met deze travelcake zet je een dubbele verrassing op tafel! Bij het doorsnijden valt niet alleen de lekkere bramenvulling op, ook het marmerpatroon zorgt altijd voor een extra leuk effect.

Bakbenodigdheden

  • Travelcake vorm
  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Siliconen mat
  • Siliconen mal in een bramen vorm

Travel cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rooster de hazelnoten tijdens het opwarmen van de oven. Leg de noten op een bakplaat en zet dit zo’n 5 minuten in de oven.
  • Meng de yoghurt, suiker en eieren samen in een kom.
  • Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en meng dit goed samen.
  • Voeg na het mengen de olie toe en mix dit opnieuw goed samen.
  • Verdeel het beslag over twee kommen en voeg aan één kom de cacaopoeder toe.
  • Vul de cakevorm om en om met de verschillende delen beslag.
  • Steek vervolgens een satéprikker in het beslag en swirl ermee door het beslag om een marmerpatroon te laten ontstaan.
  • Bak de cake in 40 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de cake vervolgens afkoelen.

Praline crème

  • Doe suiker in een pan op laag vuur.
  • Voeg de hazelnoten toe als de suiker begint te smelten en spatel goed door tot de suiker karamelliseert.
  • Stort het mengsel vervolgens uit op een siliconenmat en laat het afkoelen.
  • Mix de afgekoelde hazelnootkaramel in een foodprocessor tot het een pasta wordt. (Voeg naar wens een klein beetje water toe voor de smeuïgheid).
  • Smelt ondertussen de witte chocolade in een kommetje en voeg daar de slagroom aan toe.
  • Meng dit tot een geheel met een spatel en laat het afkoelen.
  • Meng hier vervolgens de hazelnootpraline doorheen.
  • Spatel de praline crème in een kom en bedek het met plasticfolie. Zet de crème in de koelkast om te koelen.

Bramen vulling

  • Laat de bramen samen met de suiker in een pan op middelhoog vuur inkoken.
  • Voeg het citroensap toe aan het bramen mengsel.
  • Kook dit tot een geheel en voeg de gelatine toe.
  • Voeg eventueel wat maïzena toe, als extra verdikkingsmiddel.
  • Laat de vulling vervolgens weer afkoelen in de koelkast.

Chocolade bramen

  • Smelt tweederde van de pure chocolade au bain-marie tot 45 graden in een pan.
  • Voeg de overige chocolade stukje voor stukje toe aan de gesmolten chocolade en blijf rustig roeren tot het is afgekoeld tot 27 graden.
  • Verhit daarna de chocolade terug tot ongeveer 35 graden.
  • Smeer met een kwastje een laagje chocolade aan de binnenkant van de mal.
  • Giet de rest van de chocolade in de siliconen bramenvorm.
  • Zet de chocolade bramen in de koelkast om op te stijven.

Cake vullen

  • Haal de cake uit de vorm.
  • Vul de cake om en om met een toefje praline crème en een toefje bramen vulling. Zorg ervoor dat je praline crème overhoudt voor de garnering.
  • Zet de cake terug in de koelkast om de vulling verder op te laten stijven.

Chocolade glaze

  • Hak de hazelnoten fijn.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie tot een egale massa.
  • Roer hier vervolgens de olie en de gehakte hazelnoten doorheen.
  • Haal de cake uit de koelkast en zet ‘m op een rek met daaronder een bakplaat of afdruiprek.
  • Giet snel de glaze over de koude cake en zet de cake koel.

Garnering

  • Maak de cake af met het opspuiten van de praline crème.
  • Haal de bramen van chocolade uit de mal en spuit deze paars met de cacao spray.
  • Plaats de chocolade hazelnoten op de cake en maak ‘m af met een paar losse hazelnoten.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt:

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.