E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oranje boven

Deze heerlijke hazelnootschuim schnitt is gevuld met  abrikozencompote en vanille-oranjebloesemroom.

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Hazelnootschuim

  • Eiwit van 4 eieren
  • Snufje zout
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 17,6 gram maïzena
  • 144 gram geroosterde hazelnoten

Vanille-oranjebloesemroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 theelepel oranjebloesemwater

 

Abrikozen-vanillecompote

  • 333 gram abrikozen
  • 66,5 gram abrikozenpuree
  • 106,4 gram geleisuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1,5 vanillestokje
  • 4 gelatine blaadjes

Abrikozenmeringue

  • 226 gram fijne kristalsuiker
  • 106,4 gram glucosestroop
  • 80 gram abrikozenpuree
  • 133 gram eiwit (van zo’n 4/5 eieren)
  • Oranje kleurstof (abrikozenkleur)

Abrikozen Italiaanse meringue botercrème

  • 3/4e deel van de abrikozenmeringue
  • 300 gram ongezouten roomboter

Garnering

  • 50 gram witte korenbloemetjes
  • Abrikozenpartjes

Bereidingswijze

“Wát een lekkere taart”, zegt Robèrt na de eerste hap. De jury is erg onder de indruk van de abrikozen in combinatie met de Zwitserse room. “Het zijn hele mooie smaken bij elkaar”, vertelt Janny.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Paletmessen
  • Mal met afmetingen schnitt (10 centimeter x 22 centimeter) 
  • Zeef
  • Mengkommen
  • Spuitzakken
  • Glad spuitmondje 
  • Gardes
  • Bakplaatjes
  • Schraper
  • Acetaatfolie
  • Pincet
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Thermometer
  • Een rechthoekige vorm met hoge rand met afmeting 21,5 x 12 x 11 centimeter
  • Schuin afgesneden spuitmondje

Voorbereiding voor de hazelnootschuim schnitt

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Week 5 gelatineblaadjes in een kom met koud water.

Hazelnootschuim

  • Klop de eiwitten samen met een snufje zout op.
  • Voeg de suiker in gelijke delen toe, tot het eiwit stijve pieken krijgt.
  • Zeef de poedersuiker en de maïzena over het eiwit en voeg de geroosterde hazelnoten toe.
  • Spatel het beslag rustig door, zodat er geen lucht verloren gaat.
  • Vul een spuitzak met glad spuitmondje met het beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken 4 rechthoeken van 10 bij 22 centimeter op het bakpapier.
  • Spuit het beslag binnen de 4 getekende rechthoeken.
  • Zet de oven terug naar 140 graden hetelucht en bak de plakken in ongeveer 50 minuten af.
  • Zet de plakken gelijk in de koeling zodra ze uit de oven komen.

Vanille-oranjebloesemroom

  • Breng 450 milliliter melk met een geschraapt vanillestokje aan de kook in een pan.
  • Meng 50 milliliter melk met het custardpoeder en de suiker in een kom.
  • Voeg een scheut van de kokende melk toe aan het custardmengsel.
  • Schenk het mengsel daarna bij de kokende melk in de pan en roer tot de custard dik wordt.
  • Voeg 1 blaadje gelatine en het oranjebloesemwater toe en roer goed door.
  • Strijk het mengsel uit over een plaat en zet koud weg.

Abrikozen-vanillecompote

  • Kook de abrikozen met de abrikozenpuree, de geleisuiker, het citroensap en het vanillestokje 10 minuten tot een blubberige compote.
  • Laat de compote afkoelen tot onder de 80 graden.
  • Voeg de 4 uitgelekte gelatineblaadjes toe en roer door de compote.
  • Zet het mengsel koud in de vriezer.

Abrikozenmeringue

  • Verhit de suiker, de glucosestroop en de abrikozenpuree in een steelpannetje tot een bubbelende karamel. Hang een thermometer in de pan om de temperatuur in de gaten te houden. Haal van het vuur wanneer de karamel 118 graden is.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Giet de karamel in een dunne straal bij de eiwitten.
  • Blijf de eiwitten kloppen tot ze op kamertemperatuur zijn en voeg een druppel oranje kleurstof toe.
  • Vul een spuitzak met een schuin afgesneden spuitmondje met een kwart van de meringue.
  • Leg de spuitzak koud.

Abrikozen Italiaanse meringue botercrème

  • Pak het resterende deel van de net gemaakte abrikozenmeringue en doe in de kom van de keukenmachine.
  • Voeg al kloppend met een beslaghaak de boter toe.
  • Vul een spuitzak met de botercrème en leg koud weg.

Opbouw van de hazelnootschuim schnitt

  • Leg de eerste plak hazelnootschuim neer en smeer daar een dunne laag abrikozencompote en een laag vanille-oranjebloesemroom op.
  • Leg daar de tweede plak op en herhaal de bovenste stappen.
  • Leg daar de derde plak op en herhaal de bovenste stappen.
  • Dek de taart af met de vierde plak hazelnootschuim.
  • Zet in de koelkast om op te stijven en koud te worden.
  • Haal daarna uit de koeling.
  • Pak voorzichtig de lagen op en zet op één van de zijkanten. Zodat de lagen niet horizontaal, maar verticaal zijn.
  • Vul eventuele gaten op met botercrème.
  • Smeer de taart af met een laag vanille-oranjebloesemroom en werk strak af.
  • Spuit op de bovenkant in een zigzag patroon.
  • Maak af met de witte korenbloempjes en abrikozen partjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.