E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Verticale verleiding

Deze hazelnootschuim schnitt is gevuld met een heerlijke abrikozencompote en een hazelnootcrème. De schnitt is afgewerkt met marsepein en pure chocolade.

Shai

Recept van
Shai

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Hazelnootpraline

  • 200 gram hazelnoten
  • 130 gram kristalsuiker

Crunchbodem

  • 30 gram melkchocolade
  • 60 gram hazelnootpraline
  • 40 gram cornflakes

Hazelnootschuimplakken

  • 150 gram eiwit
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 gram hazelnootmeel
  • 30 gram patentbloem

Abrikozencompote

  • 150 gram abrikozenpuree
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 gelatineblaadje

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 gram ongezouten roomboter

Hazelnootcrème

  • 400 gram zachte ongezouten roomboter
  • 400 gram banketbakkersroom
  • Hazelnootpraline
  • Snufje zout

Hazelnootgruis

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels eiwit

Garnering

  • 50 gram marsepein
  • 50 gram pure chocolade
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker

Bereidingswijze

Deze hazelnootschuim schnitt krijgt grote complimenten over zowel de buiten- als de binnenkant. Volgens Robèrt ‘een geweldige taart’. Hij vindt de taart niet te zoet, wat heel prettig is. “En de abrikoos vind ik ook bijzonder”, zegt Robèrt.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakpapier
  • Acetaatfolie
  • Paletmes
  • Liniaal
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje
  • Glad spuitmondje
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Foodprocessor

Voorbereiding voor de hazelnootschuim schnitt

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hazelnootpraline

  • Rooster de hazelnoten voor 8 minuten.
  • Verwarmd de suiker in een pan en karamelliseer tot goudbruin.
  • Meng de hazelnoten met de karamel en stort op een vel bakpapier.
  • Laat dit afkoelen.
  • Maal dit fijn tot fijne pralinepasta.

Crunchbodem

  • Smelt de chocolade.
  • Meng met 60 gram van de net gemaakte hazelnootpraline en 40 gram cornflakes.
  • Teken een rechthoek van 8 x 20 centimeter op een vel bakpapier.
  • Strijk het chocolademengsel in de uitgetekende rechthoek.
  • Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Hazelnootschuimplakken

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop het eiwit met de suiker op tot stijve pieken.
  • Spatel de poedersuiker, het hazelnootmeel en de bloem door het opgeklopte eiwit.
  • Strijk het mengsel uit op een bakplaat van 20 x 30 centimeter.
  • Bak af in 18 tot 20 minuten.
  • Laat het hazelnootschuim goed afkoelen en snijd daarna 4 stroken van 6 x 20 centimeter.

Abrikozencompote

  • Week de gelatine in een kom met koud water.
  • Verwarm de abrikozenpuree met de suiker en het sinaasappelsap.
  • Haal het pannetje van het vuur.
  • Knijp het gelatineblaadje uit en roer door de abrikozencompote tot het volledig is opgelost.
  • Laat afkoelen tot lobbig.

Banketbakkersroom

  • Meng het custardpoeder met de suiker in een kom.
  • Voeg hier 100 milliliter van de melk toe aan het custard-suikermengsel en roer tot een glad papje.
  • Breng 400 milliliter melk met het vanille-extract aan de kook.
  • Giet het custardpapje bij de kokende melk en blijf krachtig roeren met een garde.
  • Laat het mengsel 1 minuut doorkoken, zodat het bindt en de custard gaar wordt.
  • Haal van het vuur en roer de boter door het mengsel voor een gladde en volle room.
  • Schenk de banketbakkersroom in een lage schaal en dek direct af met plasticfolie.
  • Laat volledig afkoelen.

Hazelnootcrème

  • Klop de boter in 5 tot 8 minuten luchtig.
  • Voeg de net gemaakte banketbakkersroom geleidelijk toe.
  • Voeg de rest van de hazelnootpraline en een snufje zout toe.
  • Klopt de crème stevig en glad en doe in een spuitzak.
  • Gebruik 60 gram voor de bodem en de rest voor de hazelnootcrème.

Hazelnootgruis

  • Verwarm de over voor op 140 graden.
  • Maal de hazelnoten fijn.
  • Meng de gemalen hazelnoten, de suiker en het eiwit.
  • Strijk dun uit op een met bakpapier bekleden bakplaat.
  • Bak 15 minuten.
  • Laat afkoelen en verkruimel tot krokant gruis.

Opbouw van de hazelnootschuim schnitt

  • Pak een hazelnootschuimlaag.
  • Smeer een derde van de abrikozencompote uit tot aan de rand.
  • Spuit daar een laag van de hazelnootcrème overheen.
  • Herhaal dit met de tweede en derde plak.
  • Eindig met de vierde plak hazelnootschuim bovenop.
  • Zet 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Draai de taart verticaal en plaats op de crunchbodem.
  • Smeer strak af met de resterende hazelnootcrème.
  • Rol 50 gram marsepein uit tot een rechthoek van 20 x 8 centimeter en leg bovenop de schnitt.
  • Smelt de pure chocolade en bestrijk de marsepein hiermee.
  • Laat even opstijven.
  • Druk het hazelnootgruis tegen de zijkanten van de taart.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker op tot stevige pieken.
  • Spuit een royale swirl slagroom bovenop de taart.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.