Terug

Heilige Tiramisutaart

De tiramisutaart van Elizabeth heeft klassieke tiramisu smaken. Maar in plaats van koffie als dip voor de lange vingers, maakt Elizabeth een koffiekaramel met hazelnoten. De laagjestaart wordt opgebouwd met mascarponecrème, cake met amaretto en lange vingers aan de zijkant. Die - om het extra lekker te maken - voor de helft zijn gedipt in chocolade.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Goed te doen
(4) reviews

Ingrediënten

Kapsel

  • 225 gram patentbloem
  • 300 gram suiker
  • 10 eieren
  • 18 gram vanillesuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 5 eetlepels warm water
  • 75 gram maïzena
  • snufje zout

Lange vingers

  • 4 eieren
  • 95 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 50 gram poedersuiker
  • 0.5 eetlepel citroenrasp
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 500 gram pure chocolade callets

Vulling

  • 3 eidooiers
  • 85 gram kristalsuiker
  • 225 gram mascarpone
  • 240 milliliter slagroom
  • 3 gram gelatinepoeder
  • 180 milliliter amaretto

Koffie caramel

  • 200 gram hazelnoten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 120 milliliter slagroom
  • 120 gram boter
  • 1 eetlepel oploskoffie

Sugar sheet

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel glucose
  • 0.5 eetlepel tylose poeder

Trempeersiroop

  • 50 milliliter water
  • 45 gram suiker
  • 25 milliliter amaretto

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakvorm van ø 20 centimeter (3x)
  • Trempeerfles
  • Chopper
  • Mixer
  • Bakblik van 10 x 15 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de bakvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Meng de gelatine voor de vulling met 60 milliliter amaretto en laat staan.

Kapsel

  • Scheid de eieren
  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker en zout stijf.
  • Klop de eigelen met de rest van de suiker, het warme water, vanillesuiker en vanille extract in 10 – 15 minuten tot een luchtige beslag.
  • Spatel beide mengsels door elkaar.
  • Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel alles door elkaar.
  • Verdeel over de bakvormen.
  • Bak in 30 minuten gaar.

Lange vingers

  • Scheid de eieren.
  • Klop de eiwitten met het zout stijf en voeg de suiker langzaam toe.
  • Klop tot de suiker helemaal is opgelost en je een dik en glanzend geheel hebt.
  • Meng de citroenrasp en vanille met de eigelen en mix tot een luchtige massa.
  • Spatel het eigeel door de eiwitten tot een egaal geheel.
  • Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel voorzichtig tot een egaal beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit de lange vingers op een bakplaat.
  • Bestrooi ze met de helft van de poedersuiker en wacht 5 minuten.
  • Bestrooi daarna met de rest van de poedersuiker.
  • Bak de lange vingers in 10 – 12 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen.
  • Smelt de chocolade en dip de lange vingers er tot de helft in.

Vulling

  • Meng de suiker, amaretto en eidooiers met de handmixer au bain-marie.
  • Meng door tot het zo dik is dat het mengsel niet meer samenvloeit als je er met een lepel doorheen gaat.
  • Haal van de au bain-marie en klop verder tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Meng 1/3e van het dooiermengsel met de mascarpone.
  • Voeg de rest van het dooiermengsel in 2 delen toe aan de vulling. Spatel voorzichtig tot 1 geheel.
  • Spatel ook voorzichtig de slagroom erdoor.
  • Verwarm de gelatine met amaretto in de magnetron tot hij volledig is opgelost.
  • Spatel door de room.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en laat opstijven in de koeling.

Koffie caramel

  • Rooster de hazelnoten en maal ze fijn in de chopper.
  • Breng de suiker aan de kook tot deze amberkleurig is.
  • Voeg de boter toe en blijf roeren.
  • Warm de slagroom op met de koffie en voeg deze aan de suiker toe.
  • Laat afkoelen.

Sugar sheet

  • Verwarm de glucose.
  • Meng de suiker en het tylose poeder erdoor tot een egale massa.
  • Rol de suiker uit.
  • Verwarm de suiker sheet voor 3 minuten in de oven op 150 graden.
  • Laat afkoelen voor gebruik.

Trempeersiroop

  • Verwarm de suiker met het water tot het kookpunt.
  • Haal van het vuur en roer de amaretto erdoor.
  • Laat afkoelen en doe in een trempeerflesje.

Opbouw

  • Snijd elk kapsel in 2 gelijke plakken.
  • Trempeer elke cakeplak met de amaretto likeur.
  • Begin met een laag cake, verdeel daarover een laag koffie caramel.
  • Dek af met een laag kapsel en verdeel daarover een laag mascarponecrème.
  • Herhaal tot al je cakes op zijn.
  • Gebruik de overgebleven mascarponecrème om de taart mee af te smeren.
  • Vouw de sugarsheet om de taart.
  • Plak de lange vingers op de taart op de plek waar geen sugar sheet zit.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.