Terug

Je t’aime

Zonde om hem aan te snijden... Een simpel maar óh zo lekker citroenbiscuit met aardbeienjam, lemoncurd en vanilleroomvulling.

Gwenn

Recept van
Gwenn

Moeilijk
(7) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 18 eieren
  • 540 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 100 gram citroenrasp
  • 540 gram patentbloem

Aardbeienjam

  • 500 gram verse aardbeien
  • 400 gram geleisuiker
  • 50 milliliter citroensap

Witte chocolade ganache

  • 1800 gram witte chocolade callets
  • 600 gram slagroom
  • witte kleurstof

Vanilleslagroom

  • 800 gram slagroom (35%)
  • 350 gram mascarpone
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 75 gram citroenrasp

Fruitgarnering

  • 800 gram verse aardbeien
  • 200 gram verse frambozen

Glace Royale

  • 100 gram eiwit
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Crème citron

  • 160 gram kristalsuiker
  • 130 milliliter citroensap (geconcentreerd)
  • 2 eieren
  • 40 gram roomboter

Montage

  • lint
  • bloemen (pioenrozen, rozen, madeliefjes: naar keuze, liefst eetbaar)

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de over voor op 180 graden (hete lucht).

Bakgereedschap

  • keukenmachine met toebehoren
  • staafmixer
  • ronde taartvorm (Ø 25 centimeter) (diep)
  • ronde taartvorm (Ø 20 centimeter) (diep)
  • ronde taartvorm (Ø 15 centimeter) (diep)
  • cakedrum van heel dik taartkarton (Ø 25/26 centimeter)
  • cake dowels (dikke plastic buisjes ter versteviging, op maat geknipt)
  • taartkartons (2 x 20 centimeter plus 2 x 15 centimeter)
  • lage bakvorm vierkant (ganache)
  • bakpapier
  • spuitzakken met verschillende spuitmondjes ter decoratie
  • deegschrapers
  • kernthermometer
  • keukenpincet
  • bloementape

Biscuit

  • Vet de bakblikken in en bekleed ze met bakpapier.
  • Mits nodig rasp de citroenen. Hou citroensap apart.
  • Mix de eieren, de suiker en 100 gram citroenrasp tot een luchtige, bleke massa ontstaat – mix zo’n 10 minuten op middelhoge stand.
  • Zeef de bloem en spatel die voorzichtig door het mengsel.
  • Verdeel het deeg over de bakblikken met een doorsnede van 25, 20 en 15 centimeter en bak ze gaar (20 tot 40 minuten, afhankelijk van de maat).

Aardbeienjam

  • Snijd de aardbeien en mix ze kort.
  • Breng ze met de suiker in een diepe pan aan de kook. 50 milliliter citroensap toevoegen en het geheel 10 minuten kokend laten indikken.
  • Laat de jam snel afkoelen in de ijskast. Gebruik de jam om het biscuit mee te besmeren.

Witte chocolade ganache

  • Verhit de slagroom in een pan – niet laten koken.
  • Giet de room over de chocola en laten deze smelten. Daarna gladroeren.
  • Laat de ganache afkoelen in de koelkast tot die is ingedikt (10 à 20 minuten). Doe dat indien nodig in een lage, vierkante bakvorm.
  • De ganache is klaar voor gebruik. Hij kan kort geklopt worden om de kleur witter te maken.

Vanilleslagroom

  • Klop de mascarpone met de suiker, 75 gram citroenrasp en het vanillemerg tot een egale substantie is ontstaan.
  • Voeg hier de koude slagroom aan toe en klop het verder tot een mooie dikke slagroom.

Fruitgarnering

  • Snijd het fruit in reepjes. Die komen straks bovenop de slagroom te liggen.

Glace Royale

  • Klop de eiwitten met de garde in de staande mixer.
  • Wanneer de eiwitten licht schuimig zijn: voeg de helft van de poedersuiker toe en klop het mengsel tot een mooie meringue. Voeg halverwege de rest van de suiker en het citroensap aan toe.
  • Schep de icing in een spuitzak met een klein gekarteld spuitmondje. Hij is klaar voor gebruik.

Crème citron

  • Zorg dat de boter goed koud is.
  • De suiker en citroensap in een steelpan verhitten tot aan het kookpunt.
  • Schenk de oplossing over de losgeklopte eieren, al roerend – daarna alles in een steelpan op laag vuur aan de kook brengen.
  • Haal de lemon curd, zodra die lobbig begint te worden, van het vuur. Meng met een staafmixer er de koude boter in blokjes doorheen.
  • Giet het mengsel in een metalen schaal. Goed afdekken met plastic folie (zodat er geen lucht tussen zit) en laten afkoelen in de koelkast. Zodra de curd koud genoeg is, kan het in een spuitzak gestort worden tot gebruik tijdens montage.

Montage

  • Snijd het grootste biscuit in drie lagen.
  • Leg de eerste laag op de cakedrum en smeer die af met jam. Daaroverheen kan een laagje crème citron.
  • Vul met slagroom en leg het fruit erop.
  • Herhaal dit met alle biscuits. Smeer de individuele lagen af met ganache – goed strak. Laat ze harden in de koeling/vriezer. Breng daarna een tweede laag aan.
  • Als de tweede laag ganache mooi strak en glad is, kan met de glace royale decoratie worden aangebracht: allerlei verschillende mooie slierten, siervormen en toefjes.
  • Stapel de taarten met behulp van kartons en dowels.
  • Maak de taart afmaken door bloemen in de bovenste laag te steken en een paar langs de zijkant, eventueel met behulp van een ijzerdraadje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.