E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Karameltaart

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 0.5 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel poedersuiker

Chocoladebiscuit

  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gram maïzena

Karamelsaus

  • 200 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 70 milliliter slagroom
  • snuf zout

Gekarameliseerde hazelnoten

  • 300 gram suiker
  • 400 gram hazelnoten
  • satéprikkers

Gezouten karamelcrème

  • 100 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 300 gram boter

Hazelnoot-nougatine

  • 100 gram hazelnoten
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 25 milliliter zonnebloemolie

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Vet een taartvorm met een diameter van 21 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Maak de spicy cacao door alle ingrediënten door elkaar te mengen.

Chocoladebiscuit

  • Klop eieren en suiker een aantal minuten lang luchtig.
  • Zeef de bloem 2 keer en voeg twee eetlepels van het spicy cacaomengsel, zout, vanillesuiker en maïzena aan toe. Meng goed door elkaar.
  • Spatel het droge mengsel luchtig door het natte mengsel.
  • Giet in de ingevette vorm en bak in ongeveer een half uur af in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de taart in 2 of 3 lagen (afhankelijk van de hoogte van de taart).

Karamelsaus

  • Laat de suiker karamelliseren in een (steel)pan met dikke bodem.
  • Zodra de suiker een karamelkleur heeft, haal de pan van het vuur en voeg boter en slagroom toe.
  • Roer goed door, laat even afkoelen en breng op smaak met zout.

Gekarameliseerde hazelnoten

  • Laat suiker karamelliseren in een pan.
  • Steek satéprikkers in de hazelnoten en doop deze een voor een in de karamel.
  • Laat hangend over de werkbank drogen zodat mooie karamelslierten ontstaan.

Gezouten karamelcrème

  • Verwarm eiwit en suiker au bain-marie tot de suiker is opgelost.
  • Giet het warme mengsel over in de bak van de keukenmachine en klop op tot het is afgekoeld.
  • Snijd boter in blokjes en voeg 250 tot 300 gram boter beetje bij beetje toe.
  • Breng op smaak met de karamelsaus en zout.
  • Voeg eventueel wat gehakte gekarameliseerde hazelnoten toe.

Hazelnoot-nougatine

  • Rooster de hazelnoten in een koekenpan.
  • Laat de witte basterdsuiker en olie karamelliseren.
  • Hak de hazelnoten in stukjes en roer door de karamel.
  • Stort dit op een vel bakpapier, leg hier een tweede vel papier op en rol het mengsel uit.
  • Laat afkoelen en opstijven.

Samenstellen

  • Leg een laag chocoladebiscuit op de werkbank.
  • Bestrijk met de karamelcrème.
  • Bedek met de tweede laag en druk zacht aan.
  • Indien u een derde cakelaag heeft, herhaalt u bovenste stappen.
  • Smeer de taart af met de karamelcrème.
  • Giet de karamelsaus over de taart.
  • Decoreer met de gekarameliseerde hazelnoten en in stukken gebroken nougatine.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.