E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Karmelito choco

Filiz

Recept van
Filiz

(0) reviews

Ingrediënten

Deeg I

  • 250 gram bloem
  • 30 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram roomboter (plus extra voor het invetten)
  • 2 eetlepels ijskoud water

Karamel

  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 80 gram roomboter op kamertemperatuur

Chocolademousse

  • 1.5 gelatine blaadje
  • 70 milliliter melk
  • 175 milliliter slagroom
  • snufje zout
  • 170 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • 1 ei
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 150 gram verse dadels (zonder pit)
  • 50 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout

Samenstelling

  • 1 mango
  • 50 gram pecannoten
  • 5 blaadjes munt

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een (rechthoekige) vlaaivorm met diameter van 35 centimeter en losse bodem in met boter.
  • Zet bakbonen en bakpapier klaar.

Deeg I

  • Doe bloem, zonnebloemolie, zout, roomboter en water in een beslagkom. Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg.
  • Vorm een vierkant van het deeg en druk plat.
  • Wikkel in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.

Karamel

  • Karamelliseer suiker met een beetje water. Haal van de kookplaat.
  • Doe de slagroom in een schone steelpan en verwarm op laag vuur.
  • Schenk bij de karamel en beweeg de pan voorzichtig om room en karamel te mengen.
  • Roer goed door met een spatel.
  • Laat de karamelsaus even afkoelen.
  • Snijd boter in blokjes.
  • Voeg bij de karamelsaus en roer tot egale saus.
  • Zet apart.

Deeg II

  • Haal deeg uit de koeling.
  • Bestuif de werkbank met wat meel.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter dikte en bekleed de ingevette bakvorm.
  • Bak de bodem 10 minuten blind* in de voorverwarmde oven.
  • Haal het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de taartbodem nog eens 10 a 15 minuten tot hij bruin en knapperig is.

Chocolademousse

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water tot zacht.
  • Verwarm melk en slagroom tot het kookpunt in een pan met dikke bodem op laag vuur.
  • Voeg een snuf zout toe en roer even door.
  • Haal pan van het vuur. Knijp gelatineblaadjes uit en voeg toe. Roer goed door tot gelatine opgelost is.
  • Voeg de chocolade toe en laat even staan tot chocolade uit elkaar valt.
  • Roer goed door.
  • Voeg het ei toe en klop dit met een garde door het mengsel.
  • Breng op smaak met sinaasappelrasp.
  • Snijd dadels en hazelnoten klein en spatel door de chocolademousse.
  • Laat afkoelen.

Samenstelling

  • Haal de taartbodem uit de vorm en zet op een serveerschaal.
  • Giet een laagje karamel over de bodem.
  • Verdeel de afgekoelde chocolademousse over de taart en laat opstijven in de koeling.
  • Snijd de mango in mooie plakjes van een 0.5 centimeter dik.
  • Hak de pecannoten grof.
  • Garneer de taart met de mango, noten en muntblaadjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.