E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kers op de Taart

Eén puntje taart laat vaak nog wat ruimte over, maar deze cartoon cake vult heel goed. Gevuld met kersen cremeux, kersenjam en Italiaanse meringue, is deze taartpunt verrassend vullend!

Susan

Recept van
Susan

Cake
Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Biscuits

  • 10 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 0,5 theelepel zout
  • Rasp van 2 citroenen
  • 300 gram bloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels cacao

Kersenjam

  • 250 gram kersen
  • 100 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Chocoladedecoratie

  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram ruby chocolade 

Kersen cremeux

  • 50 gram kersenjam
  • 30 gram geleisuiker
  • 1 ei
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 1 gelatineblaadje
  • Amarena kersen

Italiaanse meringue

  • 460 gram kristalsuiker
  • 120 gram water
  • 6 eiwitten
  • Snufje zout
  • 600 gram ongezouten roomboter, zacht
  • Merg van 1 vanillestokje

Decoratie

  • 250 gram diepvries kersen, ontdooit 
  • 400 gram Maraschino kersen 
  • 500 gram zwarte fondant
  • 1000 gram witte fondant
  • 500 gram knalroze fondant

Bereidingswijze

kers op de taart - cartoon cakeHet lijkt maar één puntje taart, maar van deze cartoon cake raak je helemaal gevuld met smaken van kersen en chocolade.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Eetbare lijm
  • Rietjes
  • Citroenpers
  • Bakpapier
  • Kommen
  • Zeef
  • Taartzaag
  • Ovenrooster
  • Springvormen
  • Staafmixer
  • Spuitzakken
  • Acetaatfolie
  • Kwast
  • Thermometer
  • Siliconenmal bal, cremeux
  • Siliconenmal bal voor om cremeux heen
  • Pannenlikker
  • Onderzetter
  • Bakpapier
  • Liniaal
  • Paletmes
  • Deegschraper
  • Deegroller
  • Snijplank
  • Vormen voor rondjes

Voorbereiding voor de cartoon cake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.
  • Bekleed 2 vierkante springvormen van 22 centimeter met bakpapier.
  • Spray 2 vierkante springvormen van 22 centimeter in met bakspray.

Cartoon cake biscuits

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met het zout luchtig in een vetvrije kom.
  • Voeg dan de helft van de suiker toe en klop de eiwitten stijf.
  • Meng de eidooiers met de overgebleven suiker en de citroenrasp luchtig in een kom.
  • Spatel ¼ deel van het opgeklopte eiwit door het eigeelmengsel.
  • Voeg in beetje bij beetje de rest van de opgeklopte eiwitten toe.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel dit er voorzichtig door.
  • Weeg 550 gram beslag af (ongeveer de helft), voeg hier de cacao aan toe en meng dit goed door.
  • Giet het neutrale beslag en het cacaobeslag in 2 aparte springvormen en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de biscuits gaar in 20 tot 25 minuten. Wissel de vormen na 10 minuten om.
  • Haal de biscuits uit de oven en laat ze afkoelen in de vriezer tot de opbouw van de cartoon cake.

Kersenjam

  • Verwarm de kersen in een steelpan.
  • Roer dan de suiker en de citroensap door de warme kersen.
  • Breng het mengsel aan de kook als de suiker is gesmolten.
  • Laat de jam rustig pruttelen tot het een beetje indikt.
  • Pureer de jam tot een glad geheel.
  • Zet 50 gram kersenjam apart.
  • Laat de rest van de kersenjam afkoelen in de koelkast.

Chocolade decoratie

  • Verwarm de pure chocolade au bain-marie.
  • Laat de pure chocolade afkoelen tot ongeveer 32 graden.
  • Smeer de siliconenmal voor cremeux ballen in met de pure chocolade en zet dit in de vriezer.
  • Doe de overgebleven pure chocolade in een spuitzak en spuit steeltjes op het bakpapier.
  • Verwarm de ruby chocolade au bain-marie.
  • Koel de chocolade terug tot 27 graden.
  • Verdeel de ruby chocolade over de siliconenvorm met halve bolletjes en zet dit in de koelkast. 
  • Haal de siliconenvorm uit de koelkast, vul de halve bolletjes met kersen cremeux en zet deze terug in de koelkast.
  • Haal de ruby decoratie uit de mal, verwarm de randjes van de chocolade en plak de twee helften op elkaar.

Kersen cremeux

  • Klop het ei los.
  • Breng de kersenjam aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg het losgeklopte ei toe.
  • Meng de suiker door het mengsel en zet de steelpan terug op het vuur.
  • Doe de boter en de gelatine in een kom.
  • Giet het warme kersenmengsel hier overheen.
  • Roer dit tot een gladde cremeux, vul de siliconen bolvormen en doe in elk bolletje een bevroren Amarena kers.
  • Zet de siliconen vorm in de vriezer.

Italiaanse meringue botercrème

  • Klop de eiwitten met 60 gram suiker en een snufje zout in een kom stijf.
  • Verwarm de overgebleven suiker met het water in een steelpan tot 120 graden.
  • Giet de hete suikersiroop bij de stijfgeklopte eiwitten.
  • Mix dit goed door tot de temperatuur van de meringue is gedaald.
  • Voeg lepel voor lepel de boter toe aan de meringue.
  • Voeg het merg van 1 vanillestokje toe aan de Italiaanse meringue botercrème.

Opbouw van de cartoon cake

  • Laat de diepvries kersen en de Maraschino kersen uitlekken en bewaar het vocht.
  • Snijd beide biscuits in gelijke punten.
  • Zet de punten op een ronddraaiplateau.
  • Besprenkel de naturel taartpunt met Maraschinosiroop, smeer er een laagje Italiaanse meringue botercrème overheen en verdeel Maraschinokersen over de botercrème.
  • Smeer een laagje Italiaanse meringue botercrème op de chocolade taartpunt, daarboven op een laagje kersenjam en verdeel gewone kersen over de kersenjam.
  • Herhaal deze stappen tot alle cakelagen zijn gebruikt, doe dit om en om. Gebruik rietjes voor extra stabiliteit.
  • Smeer de taart af met Italiaanse meringue botercrème en zet de taart in de vriezer.
  • Kneed het fondant goed door en bestuif het werkblad met poedersuiker.
  • Maak van het witte fondant toefjes slagroom.
  • Maak van het roze fondant kersen.
  • Rol het roze en witte fondant uit en bekleed hiermee de taart. 
  • Decoreer de cartoon cake met lijnen van zwart fondant en leg op elk toefje slagroom een cremeux kers.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.