Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat (2x)
- Vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter en tenminste 8 centimeter hoog
- Ronde springvorm van ø 15 centimeter en tenminste 8 centimeter hoog
- Handmixer
- Spatel
- Garde
- Zeef
- Deegkrabber
- Zeef
- Taartrooster
- Suikerthermometer
- Spuitzakken
- Gekarteld spuitmondje van ø 1,5 centimeter
- Spuitfles voor trempeersiroop
- Rond taartkarton ø 15 centimeter
- Vierkant taartkarton 20 x 20 centimeter
- Taartzaag
- 3 Knipbare dowels
- Vierkante uitstekers van 4 en 2,5 centimeter
- Ronde uitsteker ø 5 centimeter
- Rolstokje of deegroller
- Smoother voor fondant
- Klein penseeltje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de springvormen in en leg op de bodem een bakpapiertje. Bestuif licht met bloem.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Leg een spuitzak met gekarteld spuitmondje klaar.
Biscuittaarten
- Klop het ei, suiker, zout en citroenrasp au bain-marie op tot ongeveer 37 graden.
- Haal van de au bain-marie en klop op hoge snelheid tot door tot kamertemperatuur.
- Zeef de bloem en custard en spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
- Verdeel het mengsel over de vormen.
- Bak de kleine taart 18 – 20 minuten, de grote ongeveer 25 minuten.
- Laat de biscuits afkoelen op een rooster.
Jam
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij in stukjes.
- Pers de limoen.
- Breng de aardbeien, limoensap en geleisuiker roerend aan de kook en laat 4 minuten doorkoken.
- Laat de jam afkoelen in de koelkast.
Botercrème
- Breng 200 gram suiker met het water aan de kook.
- Als de suikersiroop 113 graden is, klop je de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
- Voeg tijdens het kloppen de overige 30 gram suiker in gedeeltes toe.
- Voeg de suikersiroop voorzichtig aan het eiwit toe als hij 118 graden is.
- Zet de mixer op de hoogste stand en klop tot de meringue koud aanvoelt.
- Zet de bisschopshaak op de keukenmachine.
- Voeg de boter lepel voor lepel toe, terwijl je rustig blijft kloppen.
- Voeg de vanille extract toe en klop tot de botercrème luchtig is.
- Vul een spuitzak met botercrème en doe de rest in een kom.
Banketbakkersroom met citroen
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Verwarm de melk met het vanillemerg in een steelpan.
- Maak een papje van het eigeel, de suiker, citroensap en custardpoeder.
- Voeg een deel van de hete melk toe aan het papje en roer goed met de garde.
- Giet alles terug in de pan bij de rest van de melk en breng roerend aan de kook.
- Blijf goed doorroeren tot het mengsel dikker wordt.
- Giet het mengsel in een bord, dek af met folie en laat in de koelkast afkoelen.
Jam margrietjes
- Verwarm de oven op 175 graden.
- Meng de boter, suiker, zout en citroenrasp op middelhoge snelheid tot het romig en luchtig is.
- Voeg het ei toe.
- Zeef de bloem en voeg toe.
- Meng kort op lage snelheid.
- Vul de spuitzak met gekarteld spuitmondje met het deeg.
- Spuit kleine rozetten op de 2 bakplaten.
- Zeef een klein deel van de jam en vul er een spuitzak mee.
- Duw met je natte vinger een klein kuiltje in het midden van de rozetten.
- Vul de kuiltjes met jam.
- Bak de koekjes 20 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Trempeersiroop
- Breng suiker en water aan de kook.
- Laat afkoelen en voeg de kirsch toe.
- Doe de siroop in een spuitfles.
Zwitserse room
- Klop de banketbakkersroom met citroen los.
- Weeg 200 gram af.
- Klop de slagroom lobbig.
- Voeg de slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop door tot het een mooi mengsel is.
- Vul een spuitzak met het mengsel en leg koel weg.
Opbouw
- Snij de aardbeien in plakjes.
- Snij de ronde taart horizontaal in 3 lagen.
- Leg de eerste laag op het taartkarton, trempeer met de siroop en spuit een dijkje van botercrème.
- Vul met Zwitserse room.
- Leg de tweede plak biscuit erop, trempeer en spuit een dijkje botercrème.
- Vul met de aardbeienjam en plakjes aardbei.
- Trempeer de derde plak en leg met de getrempeerde zijde naar beneden op de vulling.
- Smeer de taart af met botercrème en zet in de koelkast.
- Herhaal alle bovenstaande stappen voor de vierkante taart.
- Kneed 50 gram fondant met een beetje tylose en rol dun uit.
- Steek 7 raampjes en een naambordje uit en laat drogen op het werkblad.
- Kleur de marsepein Zaans groen.
- Rol op een met poedersuiker bestrooid werkblad de overige fondant.
- Bekleed er de kleine ronde taart mee.
- Teken met groene eetbare stift een koffiekopje, taartje, boek, potlood, pion en dobbelsteen op de taart.
- Rol de marsepein uit en bekleed de vierkante taart daarmee.
- Kerf met een mesje een houtpatroon in de zijkant.
- Plak met een beetje water het naambord en de raampjes op de taart.
- Zet de taart op het presenteerblad.
- Knip de dowels op maat en steek ze in de vierkante taart.
- Zet de ronde taart er op en ‘vul’ hem met de koekjes.
- Leg er ook wat koekjes omheen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.