Kransekake met aalbessen en pistachenoten
Mix de zoete smaak van deze Scandinavische kransekake met het zure van aalbessen en gezouten pistachenoten. “Echt super lekker”, aldus Robèrt.

Bakgereedschap
- Set kransekake vormen
 - Siliconen bolvormen met een doorsnede van 10 centimeter
 - Bakspray
 - Bakpapier
 - Kleine bakplaat
 - Kwastje
 - 2 spuitzakken
 - Deegschraper
 
Voorbereiding voor de kransekake
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
 
Aalbessengelei
- Was de bessen aan de ranken en houd 4 kleine ranken achter voor decoratie.
 - Zet de rest van de bessen, met steeltjes en al, op in een steelpan in een laagje water en voeg de geleisuiker toe.
 - Breng aan de kook en laat koken tot de besjes stuk zijn.
 - Giet af in een zeef met een bak eronder en laat zo lang mogelijk staan zodat al het vocht eruit is gelopen.
 - Duw niet, dan wordt de gelei troebel.
 - Zet koud weg.
 
Kransekake deeg
- Zeef het amandelmeel, de kaneel en poedersuiker boven een kom.
 - Roer goed door om alles te mengen.
 - Voeg het eiwit toe en kneed tot een stevig marsepeinachtig deeg.
 - Deel het deeg in tweeën en kleur het ene deel rood en het andere deel groen met kleurstof.
 - Kneed nogmaals goed door tot alles opgenomen is.
 - Spuit de kransekake vormen in met bakspray.
 - Besprenkel met griesmeel zodat ze mooi bekleed zijn.
 - Deel met de schraper het deeg per kleur in stukjes en rol per stuk een sliert deeg ter grootte van een ring van de kakevorm.
 - Doe dit met elke vorm tot alle vormen gevuld zijn en er 3 keer 3 rode en 3 keer 3 groene kakeringen gevormd zijn.
 - Bak de kransekake vormen in 8 tot 10 min af in de voorverwarmde oven.
 
Gesuikerde/gezouten pistachenoten
- Draai de oven terug naar 180 graden en doe de boter in een steelpan op het vuur.
 - Voeg de noten toe zodra de boter is gesmolten en bak ze even aan.
 - Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de noten hierop.
 - Giet de ahornsiroop over de noten en schep goed om.
 - Bak de noten in de oven voor 8 minuten en schud regelmatig.
 - Haal de noten uit de oven en bestrooi ze met zeezout.
 
Glazuur
- Maak met behulp van een garde een papje van het eiwit en de gezeefde poedersuiker.
 - Stop het glazuur in een spuitzak.
 
Gouden chocoladeglobe
- Verwarm de pure chocolade au bain-marie tot 45 graden.
 - Voeg nu 1 tot 2 gram geraspte cacaoboter toe en koel tot 34 graden.
 - Smeer met een kwastje 4 halve bollen van de siliconenvormen in.
 - Plaats in de vriezer.
 - Herhaal dit proces na 10 minuten nog 1 of 2 keer tot er een stevige halve bol ontstaat.
 
Opbouw van de kransekake
- Haal de kakeringen één voor één uit de vorm zodra ze zijn afgekoeld.
 - Maak met het glazuur een cirkel ter grootte van de grootste kakering op het presenteerblad en plaats de grootste ring hierop.
 - Spuit een dun randje eetbare lijm op elke ring en plaats de volgende kake erop.
 - Doe dit om en om: drie keer rood en drie keer groen op volgorde van grootte.
 - Bouw zo de kransekake verder op.
 - Pak de gelei en giet in een spuitzak.
 - Knip een klein puntje af en begin van bovenaf de kransekake te bedruipen met de gelei.
 - Plak de nootjes en besjes her en der tegen de kransekake aan en drapeer bovenop de kransekake.
 - Leg nog wat trosjes besjes op de rand bovenaan de kake.
 - Haal nu de chocoladeglobes uit de vriezer en plop ze uit de vorm.
 - Pak een kleine koekenpan en zet deze heel even op het vuur zodat de bodem warm is, maar niet gloeiend heet.
 - Pak 2 halve bollen en zet ze heel even tegen de bodem van de pan en daarna gelijk tegen elkaar.
 - Bespray de chocoladeglobe met goudspray en plaats bovenop de kransekake.
 
                        
                                        
                                    
                    
                                    
                    
                    
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.