Terug

Zoetekauw

Deze kransekake met cranberries is de perfecte afsluiter van een (kerst)diner. De gestapelde koeken van amandelmeel en poedersuiker lijken precies op een kerstboom. "En je hebt er lang plezier van", aldus André.

Erna

Recept van
Erna

Cake
Goed te doen
(20) reviews

Ingrediënten

Kransekake

  • 760 gram amandelmeel
  • 100 gram bruine amandelen
  • 550 gram poedersuiker
  • 110 gram vanille-griesmeel
  • 5 eiwitten
  • 30 gram boter
  • 150 gram gedroogde cranberries

Royal icing

  • 2 eiwitten (gepasteuriseerd)
  • 200 gram poedersuiker
  • Citroenextract
  • Rode kleurstof

Chocoladekerstbal

  • 200 gram pure chocolade

Garnering

  • 100 gram bruine amandelen
  • Goudstof
  • Chocoladekerstbal

Bereidingswijze

Kransekake met cranberries

Spektakelstuk Erna - A2Een traditioneel recept uit Scandinavië. Zowel in Denemarken als in Noorwegen is de kransekake populair. Zo rond de feestdagen is het ook het perfecte dessert, want deze ‘notenboom’ brengt je direct in de kerstssfeer.

 

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kransekakevormen
  • Bakplaten
  • 2 spuitzakjes
  • 2 ronde spuitmondjes
  • Plasticfolie
  • Siliconen vorm
  • Kwastje
  • Marmeren plaat
  • Tempereermes

Voorbereiding voor de kransekake

  • Smeer de bakvormen in met boter.
  • Bestuif de bakvormen met griesmeel en schud het overtollige meel er uit.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel.

Kransekake deeg

  • Maal de amandelen tot meel en doe het in een kom.
  • Voeg eerst de poedersuiker toe en vervolgens het eiwit.
  • Kneed dit tot een samenhangend zacht deeg (voeg eventueel extra eiwit toe).
  • Meng de uitgelekte cranberries door het deeg.
  • Rol het deeg uit in lange slierten.
  • Leg de deegslierten in de krasekakevormen.
  • Bak de Kransenkake in 15 minuten af op een bakplaat in de voorverwarmde oven.
  • Laat de kransen afkoelen en haal ze pas uit de vorm als ze zijn afgekoeld.

Chocoladekerstbal

  • Verwarm de pure chocolade au bain-marie in een kom boven een pan met heet water.
  • Haal de kom van de pan zodra de chocolade is gesmolten.
  • Giet tweederde van de chocolade op de marmeren plaat. 
  • Tempereer de chocolade met een tempereermes voorzichtig heen en weer tot de chocolade op een bergje kan blijven liggen.
  • Giet vervolgens de afgekoelde chocolade bij de overgebleven chocolade en roer deze goed door.
  • Besmeer met een kwast de chocoladebol met de chocolade.
  • Leg de mal in de koelkast. 
  • Haal deze er na 1 tot 2 minuten weer uit en smeer nogmaals de mal in met de chocolade.
  • Leg de mal in de koelkast en laat uitharden.

Citroen royal icing

  • Meng de poedersuiker met de (gepasteuriseerde) eiwitten tot een glad mengsel.
  • Voeg een paar druppeltjes citroenextract toe naar smaak en verdeel het mengsel over 2 bakjes.
  • Voeg aan één van de bakjes de rode kleurstof toe en laat de andere kleurloos.
  • Voeg een beetje water toe als de icing te dik is.
  • Zet afgedekt met plastic folie apart.

Garnering

  • Doe de bruine amandelen in een afsluitbaar bakje.
  • Strooi goudstof in het bakje en sluit af.  
  • Schud het bakje met de amandelen.
  • Zet apart.

Opbouw

  • Haal de afgekoelde kransekake uit de vormen.
  • Plak de onderste kake met wat witte royal icing op het presentatieblad. 
  • Doe de rode royal icing in een spuitzak.
  • Spuit een slinger/zigzag patroon op de onderste ring met witte icing.
  • Leg de volgende kake erop.
  • Spuit op deze kake de rode icing als een soort slinger.
  • Bouw deze kransekake op deze manier verder op.
  • Plak de gouden amandelen op de onderrand van de toren met wat witte royal icing.
  • Haal de chocoladekerstbal uit de koelkast, verwijder de mal en bestrooi de bal met goudstof.
  • Plaats de chocoladekerstbal bovenop de bovenste ring.

Meer kerstboompjes op tafel?

Robèrt legt uit hoe je kerstzoenen maakt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.