Terug

Kerstzoenen

Chocozoen, zoen, schuimzoen en mellowcake; allemaal namen voor deze lekkere kerstzoen. Dit recept is een kerstvariant op de traditionele chocozoenen. Gemaakt van Italiaans meringue, een koekje en natuurlijk chocolade. Robèrt laat je in de video zien hoe je ze thuis kunt maken!

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
Moeilijk
(71) reviews

Ingrediënten

Zetdeeg

  • 120 gram bloem
  • 80 gram boter
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • 25 gram ei (een half ei)
  • 1 snuf zout

Italiaans schuim

  • 75 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 milliliter water

Afwerking

  • 500 gram pure chocolade
  • Cacaoboter
  • Pistachenootjes
  • Gele marsepein (voor de sterretjes)
  • Goudpoeder

Bereidingswijze

Zo maak je de chocozoenen

Benodigdheden

  • Spuitmondjes 14 en 11 (8-tands)
  • Spuitzak
  • Bakpapier
  • Brander
  • Marmeren plaat
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Steker van 5 cm
  • Uitsteker voor sterretje

Presentatie

  • Plank

Voorbereiding

  • Zet de gelatine in de week.
  • Zet de oven aan op 170 graden.

Zeetdeeg

  • Klop het eitje los.
  • Meng de boter (liefst koud), basterdsuiker, het amandelmeel en een snuf zout in de kom even door. Voeg 25 gram ei toe en wrijf het goed door het botermengsel. Voeg tenslotte ook de bloem toe en meng zorgvuldig.
  • Meng het zetdeeg op matige snelheid kort door tot het ‘gezet’ is.
  • Gebruik niet te veel bloem op je werkbank of plaat, als je het deegje goed vaak omdraait is dat niet nodig. Rol het deeg niet al te hard uit.
  • Het deeg is goed als het geen scheurtjes meer vertoont als je er een pilletje van draait. Toch scheurtjes? Kneed het nog een paar slagen met de hand door tot het wel soepel is.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 3 tot 3,5 mm dikte, steek er 8 of 9 rondjes uit – één extra kan nooit kwaad – en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes op ongeveer 160 á 170 graden tot ze gaar zijn. Dat zal tussen de 15 á 20 minuten duren afhankelijk van de sterkte van je oven.
  • Als ze klaar zijn hebben ze een mooi bruin randje.

Italiaans schuim

  • Kook 130 gram suiker met 50 milliliter water tot 120 graden. Zodra het kookt begin je met de volgende stap.
  • Klop het eiwit op, zet de machine gerust lekker hard, zodat het schuim goed luchtig wordt.
  • Laat het eiwit een paar seconden draaien en voeg 20 gram suiker toe.
  • Laat de suikersiroop even uitborrelen
  • Laat weer even draaien, zet de machine een tandje lager en voeg dan in één keer gelijkmatig de suikersiroop toe aan het eiwit terwijl de machine draait.
  • Zet de machine nóg een tandje lager en voeg ook de gelatine toe, die je hebt geweekt in koud water. Laat de massa al kloppende afkoelen.
  • Laat de mixer doordraaien terwijl je doorgaat met de volgende stap.
  • Zorg dat je koekjes goed zijn afgekoeld voor je het schuim gaat opspuiten.
  • Lepel je schuim in de spuitzak. Gebruik eerst de grootste spuitmond voor de onderste twee toeven en spuit het laatste kleinere toefje erop met de kleine spuitmond. Zodat je de vorm van een kerstboom krijgt.
  • Brand de kerstbomen voorzichtig af met een brandertje voordat je ze (liefst in de ijskast) laat afkoelen.

Chocolade tempereren

Decoreren

  • Giet de chocolade over de kerstzoenen. Het is belangrijk dat de gehele kerstzoen bedekt is met chocola.
  • Decoreer de kerstzoenen met kleine stukjes pistachenootjes en een sterretje bovenop van fondant of marsepein.
  • Presenteer de kerstzoenen op een plank.

Meer chocoladedesserts

Ben je benieuwd naar meer feestelijke recepten met chocolade? Bekijk dan het recept voor deze kerstfriandises van Robèrt: empileurtjes.

Recept voor kerstfriandises van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.