Terug

Berry lavender

Deze macarontaart is gevuld met een bramen, nootjes en lavendel. Ook de vorm heeft iets fleurigs, want deze macarontaart is net een bloem.

Zineb

Recept van
Zineb

Taart
Koekjes
Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Macarontaart

  • 300 gram eiwit
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 390 gram amandelpoeder
  • 360 gram poedersuiker
  • Kleurstof (optioneel)

Bramengelei

  • 250 gram verse bramen
  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram glucose
  • 7 gram pectine
  • 5 gram citroenzuur

Lavendel-botercrème

  • 250 gram volle melk
  • 0,25 vanillestokje
  • 1 theelepel lavendelknopjes
  • 25 gram fijne suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram witte basterdsuiker

Wittechocoladeganache met cashewnoten

  • 100 gram slagroom
  • 15 gram honing
  • 200 gram wittechocoladedruppels
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram gehakte en geroosterde cashewnoten

Garnering

  • 300 gram verse bramen
  • Kleine macarons
  • 50 gram geroosterde cashewnoten

Bereidingswijze

Macarontaart met bramen

Volgens Janny zijn macarons het lekkerst als ze aan de binnenkant nog een beetje chewy zijn, maar dat wanneer je erin buit een klein krakje hoort. Nog best wel een uitdaging. Deze macarontaart is gevuld met witte chocolade, bramen en cashewnoten.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 5 bakplaten
  • Bakpapier
  • Taartring met een diameter van 22 centimeter
  • Ronde siliconenvorm met een diameter van 5 centimeter
  • Spuitzakken
  • Gladde of gekartelde spuitmond 
  • Thermometer
  • Hakmolen groot
  • Staafmixer 

Voorbereiding voor de macarontaart

  • Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Macarons

  • Teken 3 cirkels met een diameter van 22 centimeter op het bakpapier, draai het bakpapier om en leg het op een bakplaat.
  • Bekleed een andere bakplaat met bakpapier om enkele kleine macarons op te spuiten. 
  • Splits de eieren en klop de eiwitten op. 
  • Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe aan de eiwitten en klop het stijf. 
  • Voeg eventueel ook de kleurstof toe.
  • Maal het amandelmeel en de poedersuiker kort fijn en zeef dit vervolgens goed. 
  • Voeg in 3 stappen het amandelmeel en de poedersuiker toe aan de opgeklopte eiwitten.
  • Vouw met een spatel voorzichtig het amandelmeel door de eiwitten zonder al te veel luchtigheid te verliezen. 
  • Spuit drie grote ronde vormen met een diameter van 22 centimeter op de geprepareerde bakplaat, begin aan de binnenkant en draai naar buiten.
  • Spuit de kleine macarons op de andere bakplaat, doe dit niet te dicht op elkaar zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar zullen kleven. 
  • Geef een aantal tikken tegen de onderkant van de bakplaten en verwijder eventuele luchtbelletjes met een satéprikker. 
  • Laat de macarons voor 20-30 minuten drogen, ze zijn goed zodra ze bij het aanraken niet blijven plakken. 
  • Plaats de bakplaat met de grote vormen in de oven en bak ze af voor 18-24 minuten. 
  • Roteer de bakplaten halverwege de baktijd.
  • Bak de kleine macarons voor 18 minuten en roteer ook hier de bakplaten halverwege. 
  • Laat de macarons vervolgens op de bakplaten afkoelen tot de opbouw van de macarontaart.
  • Zet de oven naar 170 graden.

Bramengelei

  • Doe de bramen en 250 gram suiker in een steelpan, voeg hier de glucose aan toe en breng aan de kook. 
  • Mix in een kom de overgebleven suiker met de pectine en voeg dit toe aan het bramenmengsel. 
  • Kook het bramenmengsel tot 107 graden, voeg dan het citroenzuur toe en roer dit goed door. 
  • Haal alles door een fijne zeef. 
  • Vul de siliconenvorm met de gelei en laat dit een uur opstijven in de koelkast. 

Lavendel-botercrème

  • Doe 225 gram van de volle melk in een steelpan en voeg hier het vanillemerg aan toe. 
  • Doe de lavendelknopjes erbij en breng dit aan de kook. 
  • Dek vervolgens de warme melk af en laat de vanille en lavendel ongeveer 20 minuten intrekken. 
  • Zeef de melk en breng het weer aan de kook. 
  • Doe de resterende melk bij de suiker en het custardpoeder en maak er een papje van. 
  • Schenk de warme melk beetje bij beetje bij het custardpapje en roer dit goed door. 
  • Schenk het terug in de pan zodra alles is gemixt en blijf roeren totdat het een dikke massa wordt. 
  • Schenk de lavendel-banketbakkersroom op een lage plaat en dek direct af met huishoudfolie. 
  • Klop de banketbakkersroom voor gebruik even luchtig om klontjes te voorkomen.
  • Mix de boter en de witte basterdsuiker op een lage stand in 15 minuten luchtig met de staande mixer. 
  • Voeg hier de lavendel-banketbakkersroom aan toe en mix dit verder tot een luchtige massa. 
  • Doe de botercrème in een spuitzak en zet opzij. 

Wittechocoladeganache met cashewnoten

  • Rooster de cashewnoten in de oven op 170 graden tot ze goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 7 minuten.
  • Verwarm de slagroom samen met de honing totdat het mengsel het kookpunt bereikt. 
  • Schenk de slagroom over de wittechocoladedruppels en roer met een garde glad. 
  • Voeg de boter toe en mix dit goed door elkaar. 
  • Hak de geroosterde cashewnoten grof, voeg ze toe aan de wittechocoladeganache en roer dit goed door elkaar. 
  • Laat de ganache tot gebruik opstijven op kamertemperatuur.

Opbouw van de macarontaart

  • Vul de kleine macarons met de lavendel-botercrème en de bramengelei en leg ze opzij. 
  • Leg de eerste grote macaronschelp op een serveerschaal. 
  • Besmeer de binnenkant met de wittechocoladeganache met cashewnoten en houd de randen vrij.
  • Spuit vervolgens met een gladde of gekartelde spuitmond toefjes botercrème aan de zijkant. 
  • Houd ruimte vrij zodat er tussen elk toefje een braam past. 
  • Spuit een laagje botercrème over de ganache. 
  • Verdeel een paar halve bollen bramengelei over de schelp. 
  • Versier verder met de bramen en leg vervolgens de andere schelp erbovenop. 
  • Herhaal dit ook voor de tweede macaronlaag.
  • Leg de bovenste schelp erop en versier de schelp met toefjes van de overgebleven botercrème.
  • Leg de macarons op de bovenkant van de schelp en versier de macarontaart met de bramen en de bramengelei.

Zien hoe Robèrt macarons maakt?

Bekijk de instructievideo

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.