E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Magische Medovik

Medovik is een Russische honingtaart die bestaat uit een heleboel laagjes met daartussen een romige zachte vulling. De taart is prachtig gedecoreerd met bloemen en een zwevende honinglepel. Een echt feestje om op tafel te zetten!

Zeinab

Recept van
Zeinab

Taart
Moeilijk
(294) reviews

Ingrediënten

Honingtaart

  • 345 gram ongezouten roomboter
  • 450 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 300 gram bloemenhoning
  • 6 theelepel baksoda 
  • 1200 gram tarwebloem

Siroop

  • 200 gram suiker
  • 200 gram water 
  • 6 eetlepel rozenwater
  • 2 eetlepel vanille aroma

Vulling

  • 400 gram crème fraîche
  • 2 blikjes gecondenseerde melk
  • 400 gram roomkaas
  • 600 gram slagroom 
  • 50 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels vanille aroma

Zwitserse meringue botercrème

  • 14 eieren
  • 850 gram kristalsuiker
  • 1400 gram ongezouten roomboter 
  • 4 eetlepels vanille aroma
  • Roze kleurstof
  • Gele kleurstof 
  • Paarse kleurstof 
  • Groene kleurstof

Witte chocolade ganache

  • 150 gram witte chocolade
  • 50 gram slagroom 
  • Gele kleurstof

Garnering

  • 250 gram lichtbruin fondant
  • Eetbare lijm

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Garde
  • Korstprikker
  • Deegroller
  • Zeef
  • Taartring van ø 20 centimeter 
  • Bakplaat 
  • Bakpapier
  • Taartrooster
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bloemnagel
  • Spuitzakken 
  • Spuitmondjes 
  • Cakebord van ø 20 centimeter 
  • Bakkwast
  • Dowel met ijzerdraad
  • Siliconen vorm honinglepel
  • Plasticfolie
  • Acetaatfolie 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Knip 10 vierkantjes bakpapier. 

Honingtaart

  • Smelt de roomboter en suiker in een pan.
  • Voeg, al roerend met een garde, de eieren, baksoda en honing toe.
  • Laat dit ongeveer 10 minuten koken tot het beslag een mooie karamelkleur krijgt. 
  • Haal van het vuur en roer de gezeefde bloem er in delen doorheen. 
  • Stort op het aanrecht als het beslag vaster begint te worden. 
  • Kneed samen met de overgebleven bloem tot een soepel deeg. Het kan zijn dat je niet alle bloem nodig hebt. 
  • Verdeel het deeg in stukken. 
  • Rol uit op een siliconen bakmat en steek er plakken uit met de taartring.
  • Prik met de korstprikker gaatjes in het deeg. 
  • Leg op een bakplaat met bakpapier. 
  • Bak de plakken in ongeveer 3,5 minuut gaar. 
  • Laat afkoelen op een rooster.  

Siroop

  • Kook het water met de suiker tot de suiker is opgelost. 
  • Voeg het rozenwater en de vanille aroma toe en laat afkoelen. 

Vulling

  • Klop alle ingrediënten tot een gladde lobbige crème. 

Zwitserse meringue botercrème

  • Verwarm de eiwitten met de suiker au bain-marie tot 70 graden.
  • Haal van de warmtebron en klop stijf en koel. 
  • Voeg de roomboter blokje voor blokje toe en mix tot een geheel. 
  • Voeg de vanillearoma toe en mix tot een gladde crème. 
  • Verdeel een deel van de botercrème over 5 schaaltjes en kleur ze lichtroze, roze, geel, groen en lila. 
  • Doe de botercrème in 5 spuitzakjes met verschillende spuitmondje.
  • Smeer de bloemennagel in met wat botercrème en leg hier een vierkantje bakpapier op.
  • Spuit roosjes in verschillende kleuren. 
  • Leg de roosjes op een plaatje en laat ze goed stevig worden in de koeling of vriezer. 

Witte chocolade ganache

  • Verwarm de slagroom. 
  • Giet over de chocolade en meng tot een gladde drip. 
  • Voeg wat gele kleurstof toe en dek af met plasticfolie tot gebruik. 

Garnering

  • Vul de siliconenvorm 2 keer met lichtbruine fondant.
  • Steek het ijzerdraad dat vast zit aan de dowel met wat eetbare lijm in de honinglepel en laat hard worden in de vriezer. 

Opbouw

  • Smeer wat botercrème op het cakebord.
  • Leg hier een plak cake op en besprenkel met de siroop.
  • Besmeer met de crèmevulling. 
  • Herhaal dit voor alle plakken. 
  • Bekleed de taart met acetaatfolie en zet de taartring hier strak omheen.
  • Laat goed opstijven in de koeling. 
  • Haal de overtollige crème weg aan de zijkant van de medovik.
  • Smeer de taart af met witte botercrème, de lagen medovik mogen eventueel nog zichtbaar zijn. 
  • Laat de medovik weer opstijven in de koeling. 
  • Versier met een watervaleffect aan botercrème bloemen.
  • Plaats de dowel met gravity honinglepel in de taart. 
  • Drip wat gele ganache over de honinglepel en laat het eraf lopen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.