E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appeltjes groene gloria

Deze Marie Antoinette taart heeft heerlijke, warme smaken van appel, pecan en gezouten karamel. Een combinatie die niet fout kan gaan!

Anne Fleur

Recept van
Anne Fleur

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Bruine boter-pecan cake

  • 275 gram beurre noisette, weer opgestijfd
  • 425 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1/2e theelepel fijn tafelzout
  • 5 eieren
  • 300 gram patentbloem
  • 60 gram maïzena
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 100 gram pecannotenmeel
  • 375 milliliter karnemelk
  • 90 gram geroosterde pecannoten gehakt

Appelcake

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram olijfolie
  • 5 eieren (M)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 goudreinet appel + 1 eetlepel bloem

Appelcompote

  • 500 gram goudreinet appels
  • 1 theelepel gemalen speculaaskruiden
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker

Gezouten karamel

  • 75 gram suiker
  • 180 milliliter slagroom
  • 200 gram gezouten roomboter

Gezouten karamel botercrème

  • 500 milliliter volle melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram roomboter
  • 200 gram gezouten karamel

Vanille-botercrème

  • 600 gram roomboter
  • 460 gram suiker
  • 6 eiwitten
  • snuf tafelzout
  • lichtgroene kleurstof
  • donkergroene kleurstof
  • roze kleurstof

Pecanpraliné

  • 150 gram pecannoten
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels maple syrup
  • Snuf flaky zeezout

Kaneel-roomkaas

  • 400 gram roomkaas
  • 80 gram poedersuiker
  • 333 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel gemalen kaneel

Bereidingswijze

De jury is onder de indruk van deze Marie Antoinette taart. Anne Fleur gebruikt veel verschillende spuittechnieken en dat is te zien aan de gedetailleerde taart. Ook de smaken zijn goed. De praliné en appelcake knallen eruit.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Rasp
  • Bakblik (ongeveer 20×20 centimeter)
  • Oventhermometer
  • Spuitzakken
  • Blender
  • Liniaal
  • 3 bakvormen met een diameter van 15 centimeter 
  • 3 bakvormen met een diameter van 20 centimeter
  • Cake-dowels of papieren rietjes ter ondersteuning 

Bruine boter-pecan cake

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Maak de beurre noisette door de boter te laten smelten totdat deze bruin kleurt. 
  • Laat afkoelen.
  • Klop de boter romig met de suiker, vanille en zout. 
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Meng bloem, maïzena, bakpoeder, pecanmeel en gehakte pecans toe.
  • Voeg afwisselend droge ingrediënten en karnemelk toe.
  • Giet in bakvormen en bak in 20 minuten gaar.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Laat de oven aanstaan.

Appelcake

  • Klop de boter en suiker romig. 
  • Schenk hier de olijfolie bij.
  • Voeg de eieren en vanille toe.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe.
  • Meng de stukjes appel met de eetlepel bloem en meng door het beslag.
  • Giet in bakvormen en bak in 20 minuten gaar.
  • Laat afkoelen.

Appelcompote

  • Schil en snijd de goudreinetten in stukjes.
  • Doe ze in een pan met speculaaskruiden en suiker.
  • Laat op laag vuur zacht worden tot een compote. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Laat afkoelen in een kom of koelkast.

Gezouten karamel

  • Kook de suiker met 35 milliliter water tot lichtbruin.
  • Voeg slagroom en boter toe, roer tot gladde karamel.
  • Laat afkoelen.

Gezouten karamel botercrème

  • Maak een custard door de melk, custardpoeder en suiker op laag vuur in te koken.
  • Klop de boter luchtig.
  • Voeg de custard toe aan de boter samen met de gezouten karamel.

Vanille-botercrème

  • Klop eiwitten met suiker au bain-marie tot 65 graden. 
  • Klop tot meringue, voeg de boter en zout toe.
  • Verdeel in drie bakjes en kleur met de pastelkleuren.

Pecanpraliné

  • Rooster de pecannoten.
  • Karamelliseer de suiker samen met de boter, maple syrup en zout.
  • Voeg de noten toe. 
  • Spreid uit op bakpapier en laat afkoelen.
  • Hak in stukjes.

Kaneel-roomkaas

  • Klop de roomkaas en poedersuiker glad.
  • Voeg de slagroom en kaneel toe, klop tot stevig.

Opbouw Marie Antoinette taart

  • Gebruik de pecan cake als onderste laag. 
  • Verdeel de pecanpraliné gelijkmatig over de cakebodem. 
  • Druk licht aan.
  • Schep de afgekoelde appelcompote op de pralinélaag.
  • Strijk glad.
  • Breng de kaneel-roomkaasvulling aan bovenop de compote.
  • Verdeel het gelijkmatig.
  • Plaats de appelcake als bovenste laag op de taart .
  • Druk voorzichtig aan.
  • Smeer een dunne laag gezouten karamel botercrème over de hele taart.
  • Zet 15–30 minuten in koelkast om op te stijven.
  • Verdeel de vanille-botercrème over de hele taart
  • Versier de taart met de vanille-botercrème. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.