E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mergpijpjes

Mergpijpjes, heerlijke zoete koekjes waar je van door blijft eten. Het vergt even wat tijd, maar je kunt ze prima zelf maken met dit recept.

Matthieu

Recept van
Matthieu

Koekjes
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 37 gram boter
  • 3 eiwitten
  • 4 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 75 gram patentbloem

Botercrème

  • 1 vanillestokje
  • 93 milliliter melk
  • 18 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel bloem
  • 93 gram roomboter
  • 22 gram poedersuiker

Afwerking

  • 100 gram frambozen
  • 60 gram geleisuiker
  • 0.25 citroen (sap)
  • 750 gram marsepein
  • 150 gram pure chocolade
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Mergpijpjes recept

Mergpijpjes zijn heerlijke zoete koekjes die gemaakt worden van biscuit, botercrème, een laagje jam en een omhulsel van marsepein en chocolade. Oorspronkelijk zijn de koekjes gebaseerd op een Zweeds gebakje: dammsugare.  Daar is de marsepein echter groen van kleur.

Biscuit

  • Verwarm de oven op 180ºC.
  • Vet een vierkant bakblik in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Smelt de boter.
  • Klop in een keukenmachine de eiwitten en de helft van de suiker tot stijve pieken.
  • Klop met een garde de eidooiers en suiker au bain-marie schuimig.
  • Meng de eidooiers door het eiwit en spatel de bloem en boter erdoor.
  • Schenk het beslag in het bakblik en bak de biscuit in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal het biscuit uit de vorm en snijd het biscuit doormidden. Laat volledig afkoelen.

Botercrème

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng voor de banketbakkersroom in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer in een kom de eidooier met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje melk door het eimengsel schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.
  • Spoel een bord af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.
  • Roer de boter met poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor.

Afwerking

Frambozenjam

  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker in een pannetje met dikke bodem en breng aan de kook.
  • Doe de citroensap erbij en kook enkele minuten op laag vuur.
  • Koel snel terug in de koelkast.

Afwerking

  • Besmeer een laag biscuit met frambozenjam en de andere laag met botercrème. Houd een beetje botercrème apart om de cake mee af te smeren.
  • Leg het biscuit met de botercrème en frambozenjam op elkaar en besmeer de cake af met de achtergehouden crème.
  • Laat het biscuit zo lang mogelijk opstijven in de koelkast.
  • Snijd het biscuit in 15 rechthoeken.
  • Rol het marsepein op een met poedersuiker bestoven aanrecht uit tot een rechthoekige plak. Snijd er banen van die om de biscuitrepen passen.
  • Rol het biscuit in de marsepein en bestrijk de uiteindes met water om ze vast te plakken.
  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 40ºC en schenk twee derde uit op een marmeren plaat.
  • Strijk de chocolade met een deegkrabbertje door elkaar tot het circa 26ºC is.
  • Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.
  • Dompel de uiteindes van de mergpijpjes in de chocolade en laat ze op een met bakpapier beklede bakplaat opstijven.

Benieuwd naar de mergpijpjes van Robèrt?

Bekijk het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.