Terug

Mergpijpjes

Een klassiek recept van Robèrt voor mergpijpjes met een verrukkelijke botercrèmevulling. Liniaal bij de hand, dit recept vergt enige precisie. Maar dan heb je ook wat.

Moeilijk
(109) reviews

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custard poeder
  • 0.25 vanillestokje

Biscuit

  • 75 gram eiwit
  • 55 gram suiker
  • 50 gram eidooier
  • 60 gram bloem
  • 5 gram zetmeel

Botercrème

  • 100 gram boter
  • 30 gram witte basterdsuiker

Samenstellen

  • frambozenjam
  • 500 gram marsepein
  • Marasquin likeur
  • poedersuiker
  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Doe melk, suiker, vanillemerg en custardpoeder in een pannetje en verwarm op laag vuur. Laat koken tot het ingedikt is.
  • Stort de banketbakkersroom in een diepe schaal en laat afkoelen.

Biscuit

  • Klop eiwitten en suiker op tot wit schuim.
  • Spatel de eidooiers er voorzichtig doorheen.
  • Zeef bloem en zetmeel boven de kom en spatel dit ook voorzichtig door het beslag.
  • Spreid het beslag uit over de bakplaat en bak in ongeveer 7 minuten af.
  • Haal uit de oven en leg ondersteboven op een rooster. Trek bakpapier voorzichtig los.

Botercrème

  • Klop boter en basterdsuiker wit en luchtig.
  • Weeg 100 gram banketbakkersroom af en voeg dit toe aan de boter. Blijf kloppen tot een luchtige crème.

Samenstellen mergpijpjes

  • Leg de biscuit op een werkblad en snijd 3 langwerpige plakken van dezelfde grootte uit. De breedte is de breedte van de mergpijpjes.
  • Bouw de biscuit nu als volgt op: Een laag biscuit, een laag jam, een laag biscuit, trempreer met marasquin likeur, een laag botercrème, een laag biscuit.
  • Bestuif de werkbank met poedersuiker en rol het marsepein uit tot een plak van minstens 17×56 centimeter en liefst 2 millimeter dik.
  • Smeer licht in met botercrème.
  • Snijd de biscuit in 8 stukken.
  • Rol ieder mergpijpje in in marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit.
  • Laat 200 gram chocolade au bain-marie smelten en tempereren. Dip de uiteinden van de mergpijpjes in de chocolade. Laat hard worden.
  • Doe overige chocolade in een cornetje en decoreer de mergpijpjes.

Meer koekjes bakken?

Recept voor mozaïekkoekjes

Recept voor hartvormige pinda-karamelkoeken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.