Terug

Meringuetaart met aardbeien en viooltjes

Rutger

Recept van
Rutger

Taart
Makkelijk
(8) reviews

Ingrediënten

Meringue

  • 300 gram blanke amandelen
  • 10 eiwitten
  • mespuntje zout
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram poedersuiker

Aarbeienjam

  • 500 gram aardbeien
  • 1 citroen (sap)
  • 500 gram geleisuiker

Gemarineerde aarbeien

  • 1000 gram aardbeien
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram kristalsuiker
  • 4 eetlepels balsamico azijn

Vulling

  • 4 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 500 milliliter slagroom
  • 500 gram mascarpone

Gesuikerde viooltjes

  • eetbare viooltjes
  • 100 milliliter gepasteuriseerd eiwit
  • 250 gram fijne kristalsuiker

Afwerking

  • 300 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Teken op 3 vellen bakpapier cirkels van 28 centimeter, 24 centimeter, 20 centimeter en 16 centimeter (de laatste twee op 1 vel) en leg de vellen op drie bakplaten.

Meringue

  • Maal de amandelen tot meel in de foodprocessor.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout licht schuimig.
  • Blijf kloppen en voeg geleidelijk de fijne kristalsuiker toe tot alle kristallen opgelost zijn.
  • Blijf kloppen tot het schuim stijf is.
  • Spatel daarna de poedersuiker en de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim.
  • Schep de meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 6 mm.
  • Spuit door middel van rozetjes de cirkels op de bakplaten.
  • Bak de meringues 60 minuten. Wissel de onderste en bovenste plaat na 30 minuten van plaats zodat ze gelijk gebakken worden.
  • Zet de oven na baktijd uit en laat de meringue in de oven circa 60 minuten afkoelen.
  • Haal de meringue uit de oven en laat drogen op een rooster.

Aarbeienjam

  • Snijd de aardbeien in stukjes.
  • Breng in een steelpannetje de aardbeien aan de kook met de citroensap en de geleisuiker.
  • Laat dit 4 minuten doorkoken.
  • Haal het pannetje van het vuur en duw de jam met een lepel door een fijne zeef.
  • Laat de jam afkoelen op een plaatje.
  • Weeg 450 gram jam af.
  • Bewaar de rest in een goed afgesloten potje in de koelkast.

Gemarineerde aarbeien

  • Snijd de aardbeien in stukjes (niet te klein i.v.m. lekken).
  • Marineer de aardbeien met het vanillemerg, de suiker en 3 à 4 eetlepels balsamicoazijn.

Vulling

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Blijf kloppen, voeg geleidelijk de mascarpone toe en klop het goed stijf.
  • Verwarm een beetje van de aardbeienjam en los daar de gelatine in op.
  • Laat de aardbeienjam met opgeloste gelatine iets afkoelen.
  • Klop 450 gram aardbeienjam door het slagroom-mascarponemengsel.

Gesuikerde viooltjes

  • Verwarm de oven op 50°C.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Pak de viooltjes vast met een pincet en besmeer ze met het gepasteuriseerde eiwit met behulp van een penseeltje.
  • Bestrooi de viooltjes aan de boven- en onderkant met de fijne suiker door middel van een theezeefje.
  • Leg de viooltjes op de bakplaat en laat ze 30 minuten drogen in de oven.
  • Laat de viooltjes na baktijd even afkoelen en haal ze daarna van het bakpapier.

Afwerking

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Smeer onderkant van de meringues in met de gesmolten chocolade.
  • Laat de chocolade aan de onderkant van de meringues drogen.
  • Laat de gemarineerde aardbeien goed uitlekken in een zeef.
  • Leg de grootste meringueplak op de taartschaal en zet deze vast met een beetje vulling.
  • Doe de vulling in een spuitzak met gekarteld mondje van 6 mm.
  • Spuit de vulling op de meringueplak. Zorg dat de vulling een paar centimeter van de rand wordt gespoten.
  • Bedek de vulling met de gemarineerde aardbeien. Leg de volgende meringueplak hierop en spuit het de vulling erop. Herhaal dit tot de meringueplakken op zijn.
  • Decoreer de meringuetaart met de gesuikerde viooltjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.