Terug

Meringuetaart met soesjes en karamel

Evert

Recept van
Evert

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram witte bloem
  • 250 gram koude boter
  • 20 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 90 milliliter koud water

Soezendeeg

  • 125 milliliter water
  • 1 theelepel suiker
  • snuf zout
  • 55 gram boter
  • 70 gram gezeefde bloem
  • 4 eieren
  • 1 ei voor het bestrijken

Banketbakkersroom

  • 3 blaadjes gelatine
  • koud water
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 25 gram maïzena
  • 2.5 deciliter volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram eiwit

Karamel

  • 400 gram suiker

Eiwitschuim

  • 250 gram eiwit
  • 500 gram suiker
  • 150 milliliter water

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Snijd de koude boter in blokjes.
  • Doe de bloem met de blokjes boter, suiker en zout in een kom.
  • Kneed het met de hand tot een kruimelig textuur.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot alles goed gemengd is.
  • Rol het deeg tot een bal, bedek het met plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestuif de werkbank met de bloem en rol het bladerdeeg uit in een cirkel.
  • Bak het bladerdeeg af in 20-25 minuten.
  • Laat het bladerdeeg na baktijd afkoelen.

Soezendeeg

  • Vet een bakplaat in met de boter en bestuif met bloem.
  • Verhit het water, de suiker, het zout en de boter in een steelpan.
  • Haal het mengsel van het vuur als het warm is.
  • Voeg de bloem toe en klop tot de deegbal loslaat.
  • Laat het deeg even drogen en afkoelen.
  • Roer de eieren een voor een erdoor.
  • Vul een spuitzak met het soezendeeg.
  • Spuit op de bakplaat balletjes van circa 3 centimeter.
  • Bestrijk de soesjes met een losgeklopt ei.
  • Bak de soesjes circa 25 minuten.
  • Laat de soesjes na baktijd afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker en de maïzena tot een bleek mengsel.
  • Klop het eiwit stevig met de rest van de suiker.
  • Verhit de melk met het uitgeschraapte vanillemerg en het vanillestokje tot het kookt.
  • Haal het vanillestokje uit de melk.
  • Meng een klein beetje van de melk bij het eimengsel.
  • Giet alles terug in de pan.
  • Blijf het kloppen en voeg de gelatine toe aan het mengsel tot het is opgedikt.
  • Meng een klein beetje van het eiwit erdoor en voeg vervolgens de rest toe.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Schenk de banketbakkersroom op een schaal en laat afkoelen.

Karamel

  • Smelt op een laag vuur de helft van de suiker in een steelpan.
  • Doe vervolgens de rest erbij en laat karamelliseren.
  • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen in koud water.

Eiwitschuim

  • Klop de eiwitten op met 50 gram van de suiker.
  • Kook in een pannetje de rest van de suiker met het water tot 120°C tot suikersiroop.
  • Voeg de suikersiroop toe aan de eiwitten en blijf net zolang kloppen tot het schuim koud is.

Samenstellen

  • Maak een gaatje aan de onderkant van de soesjes.
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak.
  • Vul de soesjes met de banketbakkersroom.
  • Doop de soesjes in de karamel en leg de gedoopte soesjes op een siliconenmatje.
  • Doop de soesjes nogmaals in de karamel en breng ze aan op de rand van de bladerdeegbodem.
  • Doe het eiwitschuim in een spuitzak.
  • Spuit het eiwitschuim op de bladerdeegbodem binnen de soesjesring.
  • Brand het eiwitschuim af met een gasbrander zodat de bovenkant goudbruin is.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.