E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Moskovische spekkoek

Francis

Recept van
Francis

Cake
Expert
(9) reviews

Ingrediënten

Spekkoek

  • 750 gram zachte boter
  • 15 eieren
  • 750 gram basterdsuiker
  • 375 gram bloem
  • 200 gram gewelde blanke rozijnen
  • 250 milliliter Captain Morgan’s Spiced Gold Rum
  • 1.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.25 theelepel kruidnagelpoeder
  • 0.25 theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • 0.25 theelepel kardemonpoeder
  • bruine kleurgel

Gekruide chocolade ganache

  • 140 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel Sayah likeur
  • 1 eetlepel Nescafé (of andere espresso poederkoffie)
  • 150 gram pure chocolade callets
  • 150 gram melk chocolade callets

Botercreme

  • 1 vanillestokje
  • 150 milliliter volle melk
  • 15 gram kristalsuiker
  • 15 gram custard poeder
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 180 gram zachte boter
  • koffiesiroop

Garnering

  • modeleer chocolade wit
  • modeleer chocolade melk
  • modeleer chocolade puur

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190oC elektrisch.
  • Vet twee browniebakblikken licht in met boter.

Spekkoek

  • Klop boter luchtig in een keukenmachine voorzien van een menghaak.
  • Splits eieren en voeg de dooiers aan de botermengsel toe.
  • Voeg vervolgens basterdsuiker geleidelijk toe en mix ongeveer 10 minuten.
  • Klop in een brandschone kom eiwitten stijf en vouw het door het botermengsel.
  • Voeg als laatste bloem toe, 2 eetlepels per keer, en vouw dit voorzichtig tot alles opgenomen is.
  • Doe 1/3 deel van het beslag in een andere kom en voeg hier de kruiden en een beetje bruine kleurgel aan toe.
  • Maak een laag wit beslag van ongeveer 3-4 millimeter dikte in de bakvorm. Bak het in ongeveer 4 minuten licht tot goudbruin.
  • Zet nu alleen het boven element (grill) van de oven aan.
  • Schep een laagje bruin beslag van dezelfde dikte op de witte laag en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar.
  • Herhaal tot het blik gevuld is. Zodra de laatste laag gegrild is, zet de oven op 150oC en bak de cake nog 3 minuten.
  • Zet opzij tot verder gebruik.
  • Herhaal nu stappen 6 tot 10 met een schone brownieblik.
  • Giet de gewelde rozijnen af, maar bewaar de rum want dit wordt later gebruikt om te tremperen. Vouw de rozijnen door de rest van het beslag heen.
  • Vouw de rozijnen door het overige beslag.
  • Pak het twee browniebakblik en herhaal stappen 6 tot en met 10 met het rozijnenbeslag tot het beslag op is.
  • Trempeer iedere laag met de afgegoten rum direct nadat de cake uit de oven komt.
  • Zodra de laatste laag gegrild is, zet de oven op 150oC en bak de cake nog 3 minuten.

Gekruide chocolade ganache

  • Verwarm de slagroom in een pannetje op laag vuur. Los de koffie hier in op en voeg Saya Likeur toe tot een totaal van 150 milliliter.
  • Doe de chocolade in een schaaltje en giet het warme mengsel er bij. Roer goed door tot de chocolade gesmolten is. Laat afkoelen en indikken.

Botercreme

  • Maak een papje van een scheutje melk, de helft van de suiker, losgeklopte eidooiers en bloem.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Verwarm overige melk in een pan en voeg het vanillemerg en overige suiker toe. Breng net aan de kook.
  • Giet een scheutje hete melk bij het eimengsel en klop door. Schenk dan alles terug in de pan.
  • Verwarm al roerend circa 3 minuten tot het net begint te koken.
  • Schenk de banketbakkersroom op een plat bord, dek af met plastic folie en laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop boter en suiker luchtig.
  • Voeg afgekoelde banketbakkersroom toe en koffiesiroop naar smaak. Klop goed door tot een zachte crème.

Garnering

  • Maak van de chocolade zo’n 20 bloemen en 5 blaadjes
  • Zet op zij om uit te harden.

Samenstellen

  • Snijd in de lengte repen van 2 centimeter uit de bruin-wit spekkoek.
  • Snijd de rozijnen spekkoek in de lengte in tweeën.
  • Leg een plak rozijnen spekkoek op het werkblad.
  • Leg op de rozijnenspekkoek de repen bruin-wit spekkoek Battenburg stijl om en om; dat wil zeggen 1e reep met stepjes verticaal en 2e reep met streepjes horizontaal. Die dit met 4 repen.
  • Smeer een dun laag ganache op de repen om de volgende laag vast te plakken.
  • Leg nu weer repen bruin-wit spekkoek om en om in de tegenovergestelde richting van de reep eronder.
  • Smeer weer een dun laag ganache er op.
  • Dek af met de laatste laag rozijnen spekkoek.
  • Smeer de spekkoek – behalve de kant waar het Battenburg-patroon zichtbaar is – af met botercrème.
  • Decoreer met de chocoladebloemen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.