E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoezo Euromast? Boomhut!

Dit is het ultieme bouwproject, een boomhut van financiers! Deze overheerlijke boomhut is gevuld met walnoot financiers, pistache financiers, pistache en chocolade.

Peter

Recept van
Peter

Cake
Goed te doen
(25) reviews

Ingrediënten

Walnoot financiers

  • 165 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram amandelmeer
  • 225 gram poedersuiker
  • 60 gram bloem
  • 6 eiwitten
  • 0,5 theelepel amandel extract
  • 50 walnoten
  • 0,5 theelepel zout

Pistache financiers

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 75 gram bloem
  • 75 gram kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 6 eiwitten
  • 150 gram gepelde pistachenoten
  • 0,5 theelepel zout

Zanddeegkoek

  • 165 gram bloem
  • 140 gram boter
  • 30 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 snuf zout
  • 1 eidooier

Chocolade botercrème

  • 45 gram bloem
  • 140 milliliter volle melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel cacao

Pistache meringue

  • 25 gram pistachenoten
  • Zest van een halve citroen
  • 3 eiwitten
  • 300 gram suiker
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 theelepel pistache extract

Witte chocolade room

  • 400 gram witte chocolade
  • 200 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels honing
  • 4 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel groene kleurstof

Bereidingswijze

Peter - financiers torenDeze financiers zijn voor de liefhebbers van noten! De combinatie van pistache en walnoten werken perfect bij elkaar in dit bouwwerk.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Financiervormen
  • Spatel
  • Garde
  • Spuitzakken
  • 3 spuitmondjes met kartelmondje 8, 10 en 12 millimeter
  • Kommen
  • Steelpan met een diameter van 20 centimeter
  • Steelpan met een diameter van 16 centimeter
  • Handmixer met gardes
  • Ronde koker met een doorsnede van 6 centimeter
  • Verhoudfolie
  • Keukentouw
  • Lange satéprikker

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  • Vet de vormpjes in met boter.

Zanddeeg koeken

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout, citroenrasp en amandelpoeder in een kom en meng de boter door de droge ingrediënten tot een zanderig geheel.
  • Voeg de eidooier toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Pak het deeg vervolgens in in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Leg bakpapier op het werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dikte.
  • Laat het deeg vervolgens weer 30 minuten afkoelen in de koelkast. 
  • Snijd uit het deeg 2 driehoeken langs de mal en een ronde vorm van ongeveer 10 centimeter doorsnede.
  • Bak de koek in 30 minuten af in de voorverwarmde oven en laat de koek vervolgens afkoelen.
  • Zet de oventemperatuur naar 200 graden.

Walnoot financiers

  • Verwarm de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur tot het een hazelnootkleur heeft.
  • Giet de boter in een schaaltje en verwijder eventueel de zwarte stukjes.
  • Doe de amandelmeel, poedersuiker, patentbloem en het zout in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Voeg de afgekoelde boter toe aan het beslag en laat dit 60 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Doe het beslag in een spuitzak en vul de financiersvormpjes tot de helft met het beslag.
  • Decoreer de financiers met elk 2 walnoten. 
  • Bak de financiers gaar in 13 tot 18 minuten.
  • Haal de financiers uit de oven, haal ze direct uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Pistache financiers

  • Maal de pistachenoten en meng de noten samen met de kristalsuiker en een snufje zout tot een gladde pasta. Voeg eventueel een beetje zonnebloemolie toe om de pasta smeuïger te maken. 
  • Verwarm de roomboter in een steelpan op middelhoog vuur tot het een hazelnootkleur heeft.
  • Giet de boter in een schaaltje en verwijder de eventuele zwarte stukjes.
  • Voeg de poedersuiker, bloem, amandelmeel, zout en driekwart van de pistachepasta bij elkaar in een kom en roer hier de eiwitten doorheen.
  • Roer de afgekoelde boter door het beslag en laat dit 60 minuten afkoelen in de koelkast.
  • Doe het beslag in een spuitzak en vul de financiersvormpjes tot de helft met het beslag.
  • Decoreer de financiers met grof gehakte pistachenootjes.
  • Bak de financiers gaar in 14 tot 19 minuten.
  • Haal de financiers uit de oven, haal ze direct uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Chocolade botercrème

  • Breng de melk, bloem en 1 eetlepel gezeefde cacaopoeder in een steelpan langzaam aan de kook.
  • Draai het vuur lager als het mengsel dikker wordt, laat het mengsel in ongeveer 5 minuten dikker worden.
  • Doe het mengsel in een kom, dek dit af met verhoudfolie en laat het afkoelen.
  • Klop ondertussen de roomboter en de poedersuiker luchtig.
  • Voeg 2 theelepels vanille-extract toe aan het roombotermengsel.
  • Voeg het bloemmengsel bij het botermengsel en roer dit voor 5 minuten goed door.
  • Laat de chocolade botercrème 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Pistache meringue

  • Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf in een vetvrije kom.
  • Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot 121 graden.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg de suikersiroop langzaam bij de eiwitten en klop dit op tot er pieken ontstaan.
  • Rasp de schil van de halve citroen.
  • Spatel de citroenrasp en de overgebleven pistachepasta door de meringue.

Witte chocolade room

  • Hak de witte chocolade fijn en smelt dit au bain-marie. 
  • Verwarm 100 milliliter slagroom, honing, vanille extract en de groene kleurstof in een steelpan.
  • Giet het slagroommengsel bij de witte chocolade, roer dit goed door en laat het afkoelen.
  • Giet de overige slagroom bij het mengsel en mix dit stijf.

Opbouw van het financiers bouwwerk

  • Zet een ronde koker met een diameter van 6 centimeter neer.
  • Plak met chocolade botercrème de walnoot financiers rond de koker, bind dit vast met touw en verwijder de ronde koker.
  • Herhaal dit 2 keer voor de walnoot financiers en 1 keer voor pistache financiers.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.