E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Overstromend hart

Waar het hart van vol is… daar eet je makkelijk een tweede bordje van. Een 'old school taart', volgens Janny. En die alfalfa, die haat je of die hart je!

Nico

Recept van
Nico

Taart
Cake
(4) reviews

Ingrediënten

Kapselbeslag

  • 300 milliliter ei
  • 150 gram suiker
  • 15 gram citroen (rasp)
  • 150 gram patentbloem

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 100 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • 50 milliliter ei
  • 1 vanillestokje

Trempeerlikeur

  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 30 gram glucosestroop
  • 50 milliliter Marasquin likeur

Crème au beurre

  • 200 gram roomboter
  • 320 gram banketbakkersroom
  • 20 gram suiker

Taart opbouwen

  • 150 gram rode jam
  • 250 gram banketbakkersroom
  • 150 milliliter slagroom
  • 0.5 eetlepel suiker
  • 250 gram aardbeien

Garnering

  • 750 gram marsepein
  • vloeibare kleurstof (rood, geel en groen)
  • 50 gram alfalfa
  • 150 gram poedersuiker
  • 50 milliliter alcohol (96%)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Hartvorm inboteren en met bloem bestuiven.

Bakgereedschap

  • Hartvorm 25 / 25 cm
  • Deegkrabber
  • Deegroller
  • Spatel
  • Garde
  • Kwast
  • Glaceermes
  • Spuitzakken
  • Taartrooster
  • Eventueel een fixeerspuit

Kapselbeslag

  • Rasp citroen.
  • Warm de eieren au bain-marie tot 35 graden en klop ze luchtig met de suiker en 15 gram citroenrasp.
  • Zeef de bloem.
  • Het beslag is klaar wanneer het niet wegzakt op het moment dat iets uit het beslag omhoog trekt.
  • Strooi de bloem er rustig bij, zo min mogelijk omscheppen – denk om de luchtigheid.
  • Vul de hartvorm, bak de taart circa 30 minuten op 160 graden (hete lucht).
  • Na het koelen van de taart deze tweemaal doorsnijden.

Banketbakkersroom

  • Kook de melk en de vanille (merg en stokje) met de helft van de suiker – houd 50 milliliter melk achter.
  • Roer de overige suiker, custardpoeder en het ei tot een glad mengsel. Voeg nu de rest van de melk toe.
  • Maak het ‘familie’: kook de melk, giet de helft bij het gladde mengsel, blijf doorroeren.
  • Giet daarna het mengsel, tijdens het roeren, bij de overige hete melk en plaats die weer op de kookplaat. Blijf goed en overal roeren tot op de bodem tot de pudding 30 seconden is doorgekookt.
  • Koel de pudding en roer deze af en toe om voor sneller koelen en ter voorkoming van een vel.

Trempeerlikeur

  • Suiker, glucosestroop en water aan de kook brengen.
  • Zet het pannetje even in een bak koud water om het af te laten koelen.
  • Meng de suikerstroop en de likeur zonder te roeren, giet het rustig over en weer
  • Om ‘blind roeren’ en kristallisering te voorkomen.

Crème au beurre

  • Klop de boter en de suiker luchtig op.
  • Voeg in delen de gekoelde pudding en de marasquin toe (op smaak), roer het luchtig tot een gladde crème ontstaat (indien de crème schift kan iets opwarmen helpen).
  • Maak de helft van de crème roze met een paar druppeltjes kleurstof.

Taart opbouwen

Laag 1 (vulling: zie ingrediënten bij Taart Opbouwen)

  • Trempeer de cake met de trempeerlikeur.
  • Smeer de rode jam er dun over uit.
  • Spuit van buitenaf een ring met de pudding dan met de slagroom, dan weer met de pudding, met slagroom… tot het midden is bereikt.
  • Druk de in vieren gesneden aardbeien (leg ze desgewenst even in de trempeerlikeur) in de slagroom (maak er maximaal twee ringen van).

Laag 2

  • Trempeer met de trempeerlikeur.
  • Maskeer met een laag roze gekleurde crème.
  • Maskeer de bovenlaag met de witte crème.
  • Kleur 450 gram marsepein lichtgeel, rol uit en bekleed de taart hiermee.

Garnering

  • Maak van de overige gele marsepein met een druppeltje rood een oranje lint om de taart heen.
  • Maak rozenblaadjes of gebruik groene takjes en blaadjes uit de tuin. Decoreer hiermee de taart.
  • Rozen maken kan met gekleurde marsepein of door ze er met een fixeerspuit op aan te brengen (gebruik hiervoor alcohol 96% en kleurstof).
  • Drapeer de alfalfa zo dat die als een soort riviertje van het hart naar beneden lijkt te stromen – overstromen. Leg daar de rozen weer in. Alfalfa aanbrengen NET voor gebruik, het wordt anders te vochtig.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.