E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Paté en croûte van kippenlever en kalf met een cranberrycompôte

Aat

Recept van
Aat

Hartig
Expert
(1) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 150 milliliter water
  • 10 gram zout
  • 1 ei

Fond

  • 500 gram kalfsbeenderen
  • 500 gram rundbeenderen
  • 50 gram wortel
  • 50 gram ui
  • 100 gram tomatenpuree
  • 2 liter water
  • 2 teentjes knoflook
  • 0 laurierblaadjes
  • 0 tijm
  • 0 selderij

Levervulling

  • 100 gram kippenlever
  • 2 stuks ui
  • 100 gram wortel
  • 150 gram champignons
  • 60 gram roomboter
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 0 peper

Farce

  • 400 gram kalfsfilet
  • 20 gram zout
  • 0 peper
  • 20 milliliter cognac
  • 100 gram vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 100 milliliter room
  • 50 gram pistachenoten

Fond II

  • 8 gelatineblaadjes

Samenstellen

  • 220 gram vetspek in dunne plakjes
  • 1 eidooier

Garnering

  • 200 gram cranberry’s
  • 100 gram honing
  • 100 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220˚C.
  • Leg een schone bakplaat klaar en bekleed met bakpapier.
  • Bedek een broodbakblik met bakpapier.

Deeg

  • Doe Zeeuwse bloem in een beslagkom.
  • Snijd boter in kleine blokjes en doe bij het bloem.
  • Voeg water, zout en ei toe en meng tot een soepel deeg. Dit kan met de hand, maar ook in een keukenmachine met deeghaken. Kneed een paar keer goed door.
  • Laat het deeg rusten in de koeling.

Fond

  • Leg de kalfsbeenderen en rundbeenderen op de bakplaat.
  • Laat in circa 10 minuten bruinen in de oven.
  • Snijd wortels en ui klein.
  • Haal de beenderen uit de oven, smeer ze in met tomatenpuree en voeg de wortels en ui toe. Zet nogmaals 10 minuten in de oven.
  • Vul een grote soeppan met ongeveer 2 liter water.
  • Voeg geroosterde beenderen, groente, knoflook en specerijen naar smaak toe (alles moet onder water staan) en laat dit minstens 15 minuten inkoken.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 230˚C.

Levervulling

  • Snijd kippenlever, ui, wortel en champignon klein.
  • Verhit olijfolie en boter in een koekenpan en bak de ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer alles in de keukenmachine.
  • Laat snel afkoelen in de koeling.

Farce

  • Smeer de kalfsfilet in met zout en peper.
  • Maal de filet fijn in de keukenmachine samen met de cognac.
  • Hel over in een beslagkom.
  • Snijd de vetspek klein.
  • Meng dit samen met eieren en room door de gemalen kalfsfilet.
  • Blancheer de pistachenoten.
  • Voeg samen met de kippenlever bij het kalfsmengsel en meng goed door.
  • Zet in de koeling.

Fond II

  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water tot zacht.
  • Meet 500 milliliter fond aan.
  • Voeg gelatineblaadjes toe en roer goed door tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Laat afkoelen en opstijven.

Samenstellen

  • Rol het deeg uit tot een grote lap. Snijd een kruisvormige lap uit en bekleed de vorm hiermee. Laat de kruizen overhangen, hiermee dekt u straks de vulling af.
  • Bedek het deeg met plakken vetspek, laat ook deze over de vorm hangen.
  • Schep de vulling in de vorm.
  • Vouw het deeg en buikspek over de vulling.
  • Rol een stuk deeg uit en maak een deksel voor de paté.
  • Snijd hier twee gaatjes in om het vocht te laten verdampen tijdens het bakken.
  • Maak van aluminiomfolie twee schoorsteentjes en steek deze in de gaatjes op de deksel.
  • Versier het deeg met het restdeeg.
  • Klop eidooier los.
  • Bak de paté 8 tot 10 minuten op 230˚C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180˚C en bak nog 30 minuten.

Garnering

  • Doe cranberry’s, honing en water in een steelpannetje en zet op het vuur.
  • Laat koken tot een dikke saus.
  • Laat afkoelen.
  • Serveer bij de Purmerénd en croûte.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.