E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pithivier met Koym Koyat & Vijgen

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 200 gram sterke bloem
  • 200 gram bloem
  • 6 gram zout
  • 400 gram koude boter
  • 150 gram koud water
  • extra bloem
  • 1 ei

Vulling

  • 2 verse vijgen
  • 50 milliliter Koym Koyat likeur
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 gram bloem
  • 2 M-maat eieren
  • 0.25 theelepel amandel aroma
  • 1 handsinaasappel (rasp)
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 100 gram amandelmeel

Samenstellen

  • 1 ei

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Doe sterke bloem, bloem en zout in een kom en roer even door elkaar.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Kneed met de hand boter en bloem kort door elkaar tot een grof kruimeldeeg.
  • Schenk vrijwel al het water er bij en kneed kort door. Het mag iets plakken. Voeg eventueel extra water toe.
  • Bestuif de werkbank met bloem en kneed het deeg goed door tot een geheel.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek, probeer alle zijkanten recht te houden.
  • Vouw aan beide uiteinden ¼ van het deeg naar het midden toe.
  • Vouw het deeg vervolgens dubbel. Dit is de 1e toer (rollen & keren).
  • Laat het deeg 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Bewerk het deeg voor de 2e toer.
  • Laat het deeg weer 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Bewerk het deeg voor de 3e toer.
  • Laat het deeg weer 20 minuten in de koelkast rusten.
  • Bewerk het deeg voor de 4e toer.
  • Laat het deeg nog 10 minuten rusten in de koelkast en dan is het klaar voor verder gebruik.
  • Maak tijdens het rusten de vulling.

Vulling

  • Was en droog de vijgen.
  • Snijd de uiteinde ervan af en snijd in achten.
  • Leg de partjes op een schaal en druppel er een klein beetje Koym Koyat likeur op. Wentel de partjes voorzichtig zodat ze volledig bedekt zijn met wat likeur. Zet opzij.
  • Klop boter zacht en luchtig in de beslagkom van de keukenmachine op halve snelheid.
  • Zet de snelheid lager en voeg amandelmeel, poedersuiker en bloem toe. Meng goed.
  • Voeg een voor een de eieren toe en vervolgens amandelaroma en likeur. Sla het mengsel luchtig.
  • Rasp de schil van een halve sinaasappel boven de mengkom. Klop het beslag goed door totdat het helemaal opgenomen is.
  • Giet de mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast om wat op te stijven.

 

Samenstellen

  • Zet alvast de oven aan op 22oC elektrisch.
  • Snijd 200 gram bladerdeeg af en wikkel dit in plasticfolie en leg in de koeling.
  • Leg een bakplaat klaar en bekleed met een vel bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en snijd het deeg in tweeën. Snijd uit iedere plak een cirkel met een diameter van 22-24 centimeter.
  • Leg een deegplak op het bakpapier.
  • Klop ei en een snufje zout los in een kommetje.
  • Bestrijk de rand van de cirkel op de bakplaat met het eimengsel. Doe dit niet te dik en laat het niet over de rand lopen.
  • Prik gaatjes in het midden van het deeg.
  • Haal de vulling uit de koelkast een spuit de vulling op het deeg. Houd ongeveer 3 centimeter vrij langs de rand.
  • Leg de partjes dronken vijgen in de vulling.
  • Dek de vulling af met de andere bladerdeegplak. Druk het deeg aan aan de zijkant zodat er het uit ziet als een hoedje en het deeg goed gesloten is.
  • Bestrijk de deksel met een dun laagje ei.
  • Gebruik een mesje om een patroon op de deksel te maken. Zorg ervoor dat het deeg niet ingesneden wordt. Bestrijk nogmaals met een dunne laag ei.
  • Bak de pithivier 15 minuten op 220oC, draai de oven naar 190oC en bak nog 15 minuten
  • Haal uit de oven.
  • Verwarm de abrikozenjam in de magnetron en bestrijk de pithivier hiermee zodra die uit de oven komt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.