E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Schuim-Suus

Soezen zijn gewoon onweerstaanbaar, toch? En deze grote soezen zijn een ware traktatie! Gevuld met heerlijke banketbakkersroom met een vleugje mokka en als kers op de taart een feestelijke karameldecoratie.

Susan

Recept van
Susan

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 0,25 theelepel zout
  • 100 gram patentbloem
  • 4 eieren

Schuimrondjes

  • 4 eiwitten
  • Snufje zout
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 gram hazelnoten

Mokka-extract

  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 50 milliliter water, heet
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 mespuntje melasse

Hazelnootpasta

  • 250 gram hazelnoten, zonder velletje
  • 150 gram kristalsuiker

Banketbakkersroom

  • 100 gram slagroom
  • 400 gram melk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 45 gram maïzena
  • 2 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker

Botercrème

  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram poedersuiker

Chocoladelaagje

  • 300 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels chilivlokken

Hazelnoot-karamelpieken

  • 175 gram kristalsuiker
  • 60 gram water
  • Hazelnoten

Slagroom

  • 250 gram slagroom
  • Merg van 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Susan - SchuimSuus - schuim soezenEn bij deze pittige uitdaging, hoort natuurlijk een pittig gebakje. In de soezen zit een schuimrondje met een laagje chocolade en chilivlokken. Een heerlijke combinatie!

Bakbenodigdheden

  • Spuitzakken
  • Spuitmondje rond
  • Kwast
  • Steelpan
  • Garde
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Kommen
  • Mixer
  • Satéprikkers

Voorbereiding voor de schuim soezen

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Verdeel 500 gram hazelnoten over een bakplaat en rooster ze in 10 minuten op 200 graden.

Soezen

  • Breng de melk, water, boter en zout in een steelpan aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg in één keer de patentbloem toe.
  • Roer het mengsel goed door tot alle bloem is opgenomen.
  • Zet de steelpan terug op het vuur en blijf goed roeren. Als het deeg een sissend geluid maakt is het klaar.
  • Doe het soezendeeg in een kom, roer het nog even los en laat het afkoelen.
  • Voeg één voor één de eieren toe. 
  • Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit grote hoopjes op een bakplaat.
  • Bak de soezen gaar in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Schuimrondjes

  • Verlaag de tempratuur van de oven naar 120 graden. 
  • Klop de eiwitten in een kom stijf.
  • Voeg langzaam de kristalsuiker toe.
  • Spatel de poedersuiker door het mengsel.
  • Hak de hazelnoten fijn.
  • Voeg de gehakte hazelnoten toe.
  • Doe een beetje schuim in een spuitzak en spuit minimaal 8 rondjes die in een soes passen.
  • Doe een beetje schuim in een spuitzak met een M1 spuitmondje en spuit 8 kleine meringuetoefjes.
  • Bak het schuim gaar in 45 minuten. De kleine meringuetoefjes zijn sneller gaar.

Mokka-extract

  • Doe de oploskoffie, heet water, basterdsuiker en melasse in een kom en meng dit goed door.
  • Laat de mokka-extract goed afkoelen voor de opbouw van de schuim soezen.

Hazelnootpasta

  • Doe de geroosterde hazelnoten en kristalsuiker in een keukenmachine en maal dit tot een pasta.

Banketbakkersroom

  • Breng de melk, 50 gram slagroom en het vanillemerg in een steelpan aan de kook.
  • Doe 50 gram slagroom, de eidooiers, maïzena en fijne kristalsuiker in een kom en meng dit goed door.
  • Voeg het warme melkmengsel bij het eidooiermengsel.
  • Giet de banketbakkersroom terug in de steelpan en blijf roeren tot het een egaal geheel is.

Botercrème

  • Voeg de boter toe aan de banketbakkersroom en meng dit goed door.
  • Voeg de poedersuiker toe aan de botercrème en meng dit goed door.
  • Voeg de mokka-extract toe en meng dit goed door.
  • Voeg de hazelnootpasta toe en meng dit goed door.

Chocoladelaagje

  • Tempereer de pure chocolade.
  • Voeg de chilivlokken toe. 
  • Dip de schuimpjes in de chocolade.

Slagroom

  • Klop de slagroom met het vanillemerg in een kom tot een luchtige slagroom.

Hazelnoot-karamelpieken

  • Maak een karamel van de kristalsuiker en het water in een steelpan.
  • Steek een satéprikker in de hazelnoot.
  • Dip de hazelnoten in de karamel en laat ze uitdruipen boven een bakplaat.

Opbouw van de schuim soezen

  • Spuit op 4 schuimrondjes een laagje hazelnootbotercrème.
  • Leg een ander schuimrondje hier bovenop.
  • Spuit de zijkanten op met botercrème.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Druk de grof gehakte hazelnoten tegen de zijkant van de gebakjes.
  • Zet de gebakjes in de koelkast.
  • Spuit met botercrème rozetten op de zijkant van de gebakjes.
  • Snijd de soezen door de midden.
  • Spuit een laagje botercrème in de soes.
  • Zet het gebakje in de soes en leg hier de andere helft van de soes bovenop.
  • Strooi een laagje poedersuiker over het gebakje.
  • Spuit een toefje botercrème boven op het gebakje en steek hier een hazelnoot in.
  • Decoreer de gebakjes met slagroom, hazelnootpieken en kleine meringues.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.