E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koninginnetaart

Deze Zweedse prinsessentaart is gevuld met een krachtige bloedsinaasappelcurd. In de banketbakkersroom is honing en saffraan verwerkt.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 3 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 140 gram kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 140 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 66 gram gesmolten boter

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • Plukje saffraan
  • 50 gram honing
  • 6 eidooiers
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram maïzena
  • 25 gram ongezouten roomboter

Bloedsinaasappelcurd

  • 200 milliliter bloedsinaasappelsap
  • Sap van 0,5 citroen
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram kristalsuiker
  • Rasp van 2 bloedsinaasappels
  • 5 eidooiers

Garnering

  • 500 milliliter slagroom
  • 400 gram marsepein
  • Oranje kleurstof
  • Gele kleurstof
  • 1 eetlepel poedersuiker

Bereidingswijze

Jurian heeft zijn prinsessentaart op een traditionele manier gemaakt: zonder hulp van een vorm. “Hij is lekker”, zegt Robèrt. De bloedsinaasappelcurd, het biscuit en de mooi uitgerolde marsepein krijgen complimenten van hem. “De bloedsinaasappel vind ik ook lekker, dat is krachtig”, voegt Janny nog toe.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Afkoelrooster
  • Garde
  • Plasticfolie
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje
  • Bakplaat
  • Zeef
  • Bakblik 24 centimeter doorsnede

Voorbereiding voor de prinsessentaart

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Biscuit

  • Splits de eieren. Er zijn 3 eiwitten en 6 eidooiers nodig.
  • Verdeel de suiker over de kom met eiwitten en de kom met eidooiers.
  • Klop de eiwitten tot half stijve pieken.
  • Klop de dooiers luchtig, totdat ze licht van kleur zijn.
  • Meng de eiwitten in 2 delen bij de dooiers.
  • Voeg het zout, de bloem en het bakpoeder toe aan het eimengsel.
  • Voeg de gesmolten boter toe en roer goed door totdat er geen resten boter meer te zien zijn.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar.
  • Laat het biscuit afkoelen op een rek.

Banketbakkersroom

  • Breng de melk samen met de saffraan en de honing aan de kook.
  • Meng ondertussen dooiers, suiker en maïzena tot een gladde massa.
  • Giet de melk zodra het kookt bij het dooiermengsel en klop door met een garde.
  • Giet het gehele mengsel weer terug in de pan en verwarm op laag vuur.
  • Klop het mengsel door tot het dikker wordt.
  • Laat 1 tot 2 minuten al roerend met een spatel doorkoken.
  • Voeg boter toe en meng door.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een diep bord en dek af met plasticfolie.

Bloedsinaasappelcurd

  • Kook bloedsinaasappelsap voor ongeveer de helft in.
  • Doe citroensap, boter, suiker, rasp en bloedsinaasappelsap samen in een kom en verwarm au bain-marie.
  • Klop de eidooiers los en voeg deze toe zodra de boter is gesmolten.
  • Verwarm het mengsel tot yoghurtdikte.

Opbouw van de prinsessentaart

  • Klop de slagroom tot yoghurtdikte.
  • Snijd de cake in 3 gelijke delen.
  • Smeer de eerste laag in met de afgekoelde bloedsinaasappelcurd.
  • Smeer de volgende laag in met een laagje banketbakkersroom.
  • Meng de helft van de slagroom met de banketbakkersroom en smeer dat op de taart tot een soort bol.
  • Leg de bovenste plak erop en druk wat aan.
  • Smeer de taart af met slagroom.
  • Kleur het grootste deel van de marsepein oranje.
  • Rol de marsepein uit tot een dunne plak en bekleed de taart.
  • Maak van de overgebleven marsepein een soort plintje voor om de rand van de taart.
  • Maak voor bovenop een madeliefje van witte en gele marsepein.
  • Poeder de taart af met poedersuiker.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.